Kubańskie smaki w DDTVN

W kuchni Dzień Dobry TVN swoje ulubione przepisy na typowe kubańskie dania zaprezentowali Rey Ceballo i Anna Ceballo. Zobaczcie jak przygotować kubańską tortillę i frytki z plantanów.

NADZIEWANE ZIEMNIAKI (LA PAPA RELLENA)

składniki :

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża łyżka soli
  • ½ puszki pomidorów lub koncentrat
  • 10 oliwek bez pestek zielonych lub czarnych
  • 2 łyżeczki rodzynek ( opcjonalnie)
  • 1 duża łyżka octu jabłokowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub innej
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki pieprzu

Panierka:

  • 5 jaj
  • 250 gram tartej bułki

Zobacz też: Przepis na pyszne wegańskie pączki – poznaj zdrową, roślinną alternatywę tradycyjnego przysmaku >>> P

Przygotowanie : Gotujemy ziemniaki aż będą miękkie. Odcedzamy ,gnieciemy do uzyskania puree. Zostawiamy do ostygnięcia . Na patelni z oliwą podsmażamy mielone mięso z cebulą, czosnkiem i solą. Następnie dodajemy resztę składników i smażymy aż mięso zmięknie i nie będzie ani zbyt wilgotne ani zbyt suche. Zostawiamy do ostygnięcia. Z zimnego już purée ziemniaczanego formujemy kulki i robimy w środku wgłębienie na farsz. Wypełniamy je wcześniej przygotowanym mięsem i zakrywamy mięso purée( ziemniakami) formując kulę. Robimy tyle kul na ile starczy nam purée i mięsa. Każdą nadzianą kulę ziemniaczaną zanurzamy we wcześniej roztrzepanych jajkach a następnie w tartej bułce( tak jak w Polsce robimy kotlety schabowe). Czynność powtarzamy. Smażymy kulki na głębokim tłuszczu aż się dobrze zazłocą. Podajemy z sałatką. Kulki ziemniaczane możesz nadziewać również serem !!!

PLANTANOWE FRYTKI (CHICHARITAS)

składniki

  • 3szt zielony banan (PLANTAN)
  • 250 ml oleju
  • sól

Zobacz też: Jak przygotować zupę krem ze szparagów? Trzy przepisy na pyszny obiad >>>

Przygotowanie:

Obieramy plantany i kroimy na bardzo cienkie plasterki.

Rozgrzewamy olej we frytownicy lub garnku. Gdy olej będzie już mocno rozgrzany wrzucamy plasterki platana. Pamiętajmy, że smażymy go jak frytki czyli na głębokim, gorącym oleju. Kiedy platany zaczną mieć złocisto brązowy kolor wyjmujemy je na talerz. Możemy wcześniej położyć je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju. Możemy jeść bez dodatków lub dla smaku posolić.

SAŁATKA Z AWOKADO I POMIDORAMI (ENSALADA DE AGUACATE)

składniki

  • ½ limonki
  • oliwa
  • czosnek
  • sól
  • 1 lub 2 dojrzałe awokado
  • 3 pomidory malinowe , lub 0,5kg pomidorków koktajlowych
  • 1 Cebula czerwona

Zobacz też: Prosty przepis na pyszne ciasto orzechowe. Dowiedz się, jak upiec pyszne ciasto orzechowe w 30 minut >>>

Przygotowanie:

Kroimy cebulę w bardzo cienkie plastry. Awokado i pomidory kroimy w kawałki średniej wielkości (lub pół plasterki). Wrzucamy wszystko do naczynia. Do małego słoiczka wlewamy oliwę ( ½ słoika) wyciskamy do niego sok z limonki, wciskamy ząbek czosnku. Zakręcamy i wstrząsamy aż sos dobrze się wymiesza i zrobi jednolity. Warzywa polewamy sosem, doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie ją mieszamy zaraz przed podaniem sałatki.

KUBAŃSKA TORTILLA

składniki :

  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 duże łyżki oleju
  • Ser żółty
  • Boczek

przygotowanie :

Roztrzepujemy dobrze jajka i dodajemy sól i pieprz do smaku, tarty ser żółty, boczek, cebulę. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Roztrzepane i przyprawione jajka wlewany na patelnie, na wolny ogień i smażymy. Podczas smażenia poruszamy lekko masą jajeczną aby stężała również na górze. Gdy spód będzie już zarumieniony, bierzemy przykrywkę lub talerz wielkości patelni i przesuwamy na niego tortillę. Następnie ponownie umieszczamy tortillę na patelni, ale nieusmażoną stroną do dołu. Gdy cała tortilla będzie już usmażona podajemy ja na talerzu.

Do tortilli możemy dodać paprykę , cebulę, czosnek, świeże pomidory i inne warzywa wg gustu i potrzeb.

Autor: Filip Yak

podziel się:

Pozostałe wiadomości