Sałatka z grejpfrutem pomarańczą, krewetkami, fenkułem i chili
Składniki:
(przepis na 4 porcje)
8 sztuk krewetek (dużych krewetek z pancerzem lub bez ale surowych w rozmiarze 16/20)
1 fenkuł (koper włoski)
1 czerwony grejpfrut
1 pomarańcza
3 łyżki masła Lurpak
2 łyżki oleju
1 ½ łyżki białego octu winnego
½ chili
1 ząbek czosnku
1 garść liści pietruszki
kilka gałązek koperku
Przygotowanie:
Z cytrusów obciąć plastry z końców, a następnie z góry na dół ściąć skórkę zewnętrzną i cienką (białą) wewnętrzną oraz wyciąć z obranych cytrusów cząstki. Koper włoski pociąć na cienkie paseczki. Z krewetek usunąć „żyłę” (podważ „żyłę” końcówką noża i wyciągnij ją). Następnie opłukać krewetki pod zimną bieżącą wodą i usmażyć je na 3 łyżkach masła. Obrać i drobno posiekać czosnek, posieka natkę pietruszki oraz chili. Wymieszać oliwę oraz ocet winny i dodać do niego czosnek, pietruszkę oraz chili. Układać plasterki cytrusów, koper włoski i krewetki, polewając dresingiem, a następnie udekorować listkami koperku.
Krem z pietruszki i jabłek z chipsami pietruszkowymi oraz piklami z rzodkiewki
Składniki
(przepis na 4-6 osób)
Zupa:
3 łyżki masła Lurpak do smażenia
2 cebule szalotki
3 korzenie pietruszki
1 ziemniak
2 jabłka
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 szklanka śmietany
1 szklanka mleka
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Chipsy z pietruszki:
Składniki:
1 korzeń pietruszki
2 łyżki oliwy
Pikle z rzodkiewki:
1 pęczek rzodkiewki
½ szklanki cukru brązowy
½ szklanki octu winnego
1 szklanka wody
Przygotowanie zupy:
na maśle podsmażyć posiekaną cebulę szalotkę. Gdy się zeszkli po ok. 2-3 min. dodać obrane i pokrojone w kostkę korzenie pietruszki, ziemniaka i jabłka. Podsmażyć do zmięknięcia ok 5 min. od czasu do czasu mieszając. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 20 min do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową według uznania. Dodać śmietanę i mleko oraz podgrzać. Zupę rozlać do talerzy i do każdą porcję udekorować kilkoma plasterkami pikli z rzodkiewki, chipsami z pietruszki, roztartym czerwonym pieprzem oraz poszatkowaną natka pietruszki.
Przygotowanie chipsów: obierz korzeń pietruszki a następnie pociąć obieraczką do warzyw na cienkie paseczki szerokości 1-3 cm. Następnie wymieszać oliwą i piec na lasze w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C ok. 10-15 min do zrumienienia.
Przygotowanie pikli z rzodkiewki: zagotować wodę z cukrem i octem winnym. Pokroić rzodkiewkę w cienki plasterki a następnie wrzucić do wrzątku na 3 min. Odcedzić i ułożyć na wierzch zupy.
Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki
Składniki:
(przepis na 4 porcje)
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła Lurpak
1 łyżeczka soli
1 żółtko
2 łyżki lodowatej wody
Farsz:
2 torebki kaszy gryczanej
700 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła lurpak
300 g białego sera
5 łyżek śmietany kremowej 30%
2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie ciasta:
Poszatkować masło nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 45 minut.
Przygotowanie farszu:
Zagotować kaszę w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać pieczarki. Smażyć aż do redukcji soku powstałego z pieczarek.
Wymieszać kaszę gryczaną z pieczarkami. Dodać pokruszony biały ser, śmietanę, jajka, białko, posiekaną pietruszkę i doprawić solą oraz świeżo zmienionym pierzem do smaku.
Przygotowanie tarty:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tortownicę, nakłuć ciasto widelcem. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Następnie wstawić do piekarnika na 15 minut i podpiec. Po tym czasie ściągnąć folię. Nałożyć farsz i piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu odczekać, aż tarta lekko przestygnie i można podawać.
Przepis Ani Starmach:
Kasza gryczana z pietruszką
SKŁADNIKI:
200 g kaszy gryczanej
8 niedużych pieczarek
100ml białego wina
150 g szpinaku
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz i zioła do smaku
Sos pietruszkowy:
2 natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 garści rukoli
50g parmezanu
50g orzeszków piniowych
Ciasto filo
Roztopione masło
parmezan
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Grzyby pokrój w plasterki i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek smaż przez kilka minut. Dodaj kaszę i podsmaż przez kilka minut. Wlej białe wino. Gdy wino wyparuje wlej trochę bulionu i ponownie wymieszaj. Bulion dodawaj stopniowo, mieszając przez cały czas. Po około 20 minutach dodaj pieczarki. Wymieszaj gotuj jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki sosu pietruszkowego zblenduj, dodaj do kaszy, podawaj od razu lub zapiekaj w postaci babeczek z ciastem filo: wystarczy pokroić je w kwadraty, skleić roztopionym masłem, nafaszerować kaszą posypać parmezanem i włożyć na 10 minut do piekarnika!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN