Zdjęcie: Michał Wargin/ East News
Enchiladas z młodymi ziemniakami
Składniki:
500 g mlodych ziemniakow
500 g białej surowej kiełbasy
3 zielone papryki
2 czerwone papryki
2 papryki peperoni
Ser twardy typu gruyerre
4 Tortille
Oliwa
1 łyżka kolendry
4 łyżki oregano
ocet winny jabłkowy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cynamon, papryka słodka
Przygotowanie:
Kiełbasę obieramy z osłonki i rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do niej oregano, mieszamy. Następnie dodajemy ocet winny jabłkowy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Z czosnku, prażonych ziaren kolendry, soli, pieprzu, cynamonu oraz papryki przygotowujemy marynatę i dodajemy ją do mięsa. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Powstaje nam takie domowe choriso. Zamarynowane mięso wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni, przesmażamy cały czas mieszając aby masa mięsna nam się rozdrobniła. Paprykę świeżą kroimy w paski i przesmażamy razem z papryką peperoni, ziemniaki gotujemy. Ugotowane dodajemy do mięsa, mieszamy. Tortillę przesmażamy na oliwie na złoty kolor, osuszamy na ręczniku papierowym, obtaczamy w przesmażonej papryce. Na wierzch układamy porcję farszu mięsno-ziemniaczanego. Wierzch posypujemy serem startym i podajemy.
Ziemniaczane kubeczki z serem
Składniki:
6 młodych ziemniaków
1 pęczek cebuli młodej
5 jaj
200 g sera białego półtłustego
100 g śmietany 36%
20 pomidorów cherry
200 g sera parmezan
natka pietruszki
Oliwa
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry a następnie na zapałki. Ziemniaki łączymy z parmezanem, solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy i mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy masą ziemniaczaną i wstawiamy do piekarnika. Wypiekamy na złoty kolor. Cebulę przesmażamy na oliwie. Jajka roztrzepujemy, łączymy z cebulą, serem odrobiną śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wykładamy do wypieczonych kubeczków ziemniaczanych, wkładamy do każdego pomidorki cherry i zapiekamy.
Ziemniaki z jajkiem i szynką
Składniki:
6 ziemników mlodych (większych)
1 cebula
6 jaj przepiórczych
100 g szynki
200 g sera ricotta
100 g sera żółtego tartego
Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Ziemniaki pieczemy w całości w piecu około 1 godziny. Upieczone przekrawamy w 2/3 wysokości. Środek wydrążamy. Szynkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor na patelni z małą ilością oliwy. Do szynki dodajemy wydrążone środki ziemniaków, ser żółty oraz ricottę. Doprawiamy pieprzem czarnym i delikatnie solą. Wszystko dokładnie mieszamy i takim farszem wypełniamy środek. Na wierzch wybijamy jajka przepiórcze. Pieczemy w piecu około 15 minut w temp. 150 stopni.
Ziemniaki pieczone w piecu
Składniki:
6 ziemniakow młodych (większych)
Oliwa
Czosnek
Sól
Rozmaryn
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i ostrym nożem kroimy cienko nie docinając do końca. Taki nakrojony ziemniak wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na godzinę. Czosnek przesmażamy na oliwie, aromatyczną oliwą dokładnie polewamy ziemniaka od naciętej strony i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut. Przed podaniem polewamy masłem z rozmarynem.
Zeppole neapolitana, czyli pączki
1 kg ziemników
550 g mąki
200 g cukru
5 jaj
50 ml oliwy
25 g drożdży
150 ml mleka
szczypta soli
skórka z cytryny
cynamon, cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w łupinach. Miękkie obieramy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z mąką, jajkami, drożdżami, letnim mlekiem, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny, oliwą i łyżeczką cynamonu. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy chwilę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na małe kawałki, rolujemy i robimy małe obwarzanki. Smażymy na głębokim tłuszczu. Posypujemy cukrem i cynamonem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN