Pasta orzechowo-bananowa
Składniki:
2 banany
skórka otarta z cytryny
2 łyżki miodu
50 g masła
200 g zmielonych orzechów włoskich
PRZYPRAWY KAMIS: goździki i cynamon
Przygotowanie:
Banany mieszamy z sokiem i skórką, miodem i miękkim masłem, a następnie miksujemy, na końcu dodajemy zmielone orzechy cynamon i zmielone goździki!
Pasta czekoladowa z chili
Składniki:
50 g orzechów laskowych prażonych na suchej patelni
200 ml mleka skondensowanego
120 g masła
75 g czekolady mlecznej
75 g czekolady gorzkiej
PRZYPRAWY KAMIS: laska wanilii i Chili Pieprz Cayenne
Sposób przygotowania:
Orzechy mielimy na krem w mikserze, przekładamy do garnka. Dolewamy do nich mleko, masło, czekoladę, ziarenka wanilii i chili. Gotujemy aż uzyskamy jednolity krem. Pastę mieszamy łyżką znużoną w oleju.
Pasta paprykowa z fetą
Składniki:
200 g sera typu feta
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
szczypta cukru
posiekany szczypiorek
PRZYPRAWY KAMIS: papryka ostra, pieprz kolorowy w młynku, sól morska w młynku
ocet winny z czerwonego wina
Przygotowanie:
Paprykę wkładamy do nagrzanego piekarnika, poczekajmy aż jej skórkę pokryją pęcherzyki. Przekładamy ja do nylonowej siateczki, zawiązujemy. Po 10 minutach otwieramy i ściągamy skórkę. Warzywa miksujemy z serem i przyprawami, odrobiną octu. Podajemy ze szczypiorkiem.
Pasta ziołowa z pestkami dyni
Składniki:
100 g pestek dyni
200 g twarożku
drobno posiekana natki pietruszki
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki jogurtu naturalnego
PRZYPRAWY KAMIS: sól czosnkowa, pieprz czosnkowy
Przygotowanie:
Pestki Dyni miksujemy z twarożkiem, dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku.
Tomates confites - pieczone pomidory z tymiankiem
Składniki:
1 kg pomidorów
czosnek
oliwa z oliwek
cukier puder
PRZYPRAWY KAMIS: sól morska ziołowa w młynku, pieprz kolorowy w młynku, tymianek
Przygotowanie:
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie dzieląc warzywo na 4 pozbawiamy go środków i pestek. Powstałe płatki pomidorów układamy na papierze do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem, solą, pieprzem, tymiankiem, cienko pokrojonym czosnkiem, polewamy oliwą i wstawiamy na około dwie i pół godziny do piekarnika o temperaturze 90stopni. Takie zapieczone pomidory to świetny dodatek do kanapek, sałatek a nawet deserów! Można je przechowywać w lodówce i zalewie z oliwy z oliwek!
Maślane bułeczki
Składniki:
50 g świeżych drożdży
500 g mąki
100 g mąki krupczatki
3 jaja
60 g masła
250 ml mleka 3,2%
5 łyżek cukru
roztrzepane jajo do posmarowania
mak
PRZYPRAWY KAMIS: przyprawa do kawy i deserów, laska wanilii, sól morska w młynku
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem, dodaj 8 łyżek mąki. Rozczyn przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie do drożdży dodajemy mąkę, sól, resztę cukru, ziarenka wanilii, jaja, wyrabiamy, dodając powoli masło. Nadawać kształtu aż zacznie odchodzić od dłoni. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Z ciasta formułujemy małe bułeczki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy jajem, posypujemy makiem. Pieczemy w 200 stopniach aż będą złociste.
Ekspresowe powidła śliwkowe
Składniki:
2 kg śliwek
300 g cukru
PRZYPRAWY KAMIS: ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Śliwki płuczemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestek. Owoce smażymy z cukrem na patelni/w dużym rondlu/ niewysokim garnku, na małym ogniu, aż uzyskamy ciemną, gęstą masę. Na koniec dodajemy odrobinę octu, który zaostrzy smak i gotowe!
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN