Bigne e Crema pasticcera
Krem:
500ml mleko
50gr mąki(satacciata) przez sitko
120gr cukieru
8 żółtek
1 laska wanilii
1 skórka z cytryny
sól
Ciasto:
120gr wody
75gr mąki(setacciata)
60gr masła
2 jajka
sól
Lukier:
100gr czekolady (70%)
20gr wody
20gr cukieru
25gr pistacji
Krem: Wlewamy mleko do garnka, dodajemy rozciętą laskę wanilii z ziarnami, skórkę z cytryny i 1 łyżkę cukru – podgrzewamy wszystko na średnim ogniu. Równocześnie mieszamy żółtka z cukrem i dodajemy mąkę przesianą przez sitko. Do jajek dodajemy 1/3 mleka i mieszamy. Następnie łączymy resztę składników i mieszamy. Wlewamy wszystko ponownie do garnka, mieszamy i podgrzewamy wszystko na średnim ogniu. Czekamy aż masa zacznie delikatnie wrzeć, momentalnie odstawiamy z palnika i wlewamy wszystko do bardzo zimnego pojemnika,dalej mieszamy by cała masa schłodziła się jak najprędzej. Odstawić do lodówki i przykryć folią.
Ciasto: wlewamy do garnka odrobinę wody, zagotować, dodać mąkę i wymieszać. Gry ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka odstawiamy z ognia, dodajemy jajka i szczyptę soli. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy odpowiednie kleksy bezpośrednio na blachę. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Lukier: rozpuszczamy wszystkie składniki w kapieli wodnej
CANNOLI SICILIANI
Składniki:
mąka 250g
cukier puder 30g
olej do smażenia 50g
kakao 5g
sól 10g
cynamon 10g
kawa rozpuszczalna 10g
1 jajko
ocet winny biały 30ml
likier Marsala( lub Amaretto) 30ml
Ricotta 750g
cukier 300g
krople z czekolady 75g
pistacje (nie solone) 50 g
wiśnie kandyzowane(20) lub/i pomarańcze
cukier puder do dekoracji
1 jajko do malowania
olej do smażenia 1 litr
Przygotowanie: Ricottę odsączyć na sitku, a potem przetrzeć przez nie. Mąkę, sól, cynamon, kawę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Dodać olej, jajko i ocet z marsali. Ocet dodawać stopniowo, w małych ilościach. Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Ricottę wymieszać z cukrem i czekoladą. Ciasto rozwałkować i wykroić za pomocą ringów kółka. Formy do cannoli nasmarować olejem i nałożyć na nie kółka z ciasta. Smażyć aż będą złote. Usmażone cannoli delikatnie zdjąć z formy i za pomocą rękawa wypełnić ricottą. Udekorować cukrem pudrem i wiśniami.
Truffle Tiramisu
Składniki:
Mascarpone 300g
Biszkopty Savoiardi(te do Tiramisu) 200 g
Kawa 80g
Cukier puder 60g
kakao gorzkie : wg uznania
świeża mięta
pistacje (nie solone) 10g
migdały bez skórki 10g
świeży tymianek
Przygotowanie:
Blendujemy biszkopty. Mascarpone mieszamy z kawą (musi być zimna), dodajemy cukier puder i na sam koniec zblendowane biszkopty. Jeśli masa będzie za rzadka dodajemy więcej biszkoptów.
Z masy zrobimy kulki i obtaczamy je w kakao, dodajemy też pistacje lub migdały(do smaku). Na koniec dekorujemy miętą i tymiankiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN