„Spaghetti carbonara“
Składniki:
Makaron świderki
Śmietana 18%
Boczek lub bekon wędzony (2 opakowania)
6 jajek
Pieprz tłuczony lub grubo mielony
Sól
Ser żółty parmezan (trójkąt) lub grana padano
Oliwa z oliwek
Wykonanie:
Usmażyć boczek na patelni. Ugotować makaron al dente. Odlać. (te czynności wykonujemy równolegle). Wrzucić boczek na ugotowany makaron do garnka, zostawić ten gar na małym ogniu i dodać: troszkę oliwy (jeśli makaron jest suchy), śmietanę i po jednym żółtku na 100g makaronu. Ser trzemy na dość grubej tarce. Wsypujemy do tego dużo pieprzu i dużo parmezanu lub sera grana. Ser ma spełnić rolę zagęszczacza. Wszystko razem porządnie mieszamy, trzymamy ok. 30 sek na ogniu, nie dłużej. To tyle a jakie pyszne!!!
„Sałatka Cezara“
Składniki:
Sałata rzymska
Pierś kurczaka
Parmezan (najlepszy oryginalny)
Croutonsy, czyli grzanki z pełnoziarnistego pieczywa tostowego
Anchois
Przyprawy do sosu (cukier, sól, pieprz, papryka mielona, ulubione zioła np. prowansalskie, musztarda Dijon)
2 jajka
Malutkie (jednorazówka) opakowanie miodu
Sposób przygotowania:
(1) Sałatę umyć, osuszyć, rozdrobnić na mniejsze kawałki.
(2) Przygotować marynatę do piersi kurczaka – musi w niej poleżeć pół godziny zanim zostanie smażona, czyli wymieszać: sok z cytryny, przyprawy wzbogacone ulubionymi ziołami oraz łyżeczkę miodu
(3) Przygotować grzanki zwane croutonsami – pieczywo tostowe pełnoziarniste pokroić na mniejsze kwadraciki, obsypać ewentualnie solą i ziołami i podsmażyć na złoto na odrobinie gorącego oleju, zostawić do ostygnięcia. Lub kupić gotowe.
(4)usmażyć piersi kurczaka i tak, jak grzanki odstawić do ostygnięcia, a gdy ostygną – pokroić na plastry grubości centymetra.
(5) zestrugać parmezan – niech czeka na swój udział w sałatce.
(6) przygotować sos: oliwa, sok z cytryny, filety anchois, cukier, sól, pieprz, musztarda Dijon, lekko ścięte jajko i ewentualnie sos Worcester – umieścić w słoiku po dżemie, zakręcić słoik i potrząsając nim energicznie wymieszać do absolutnej gładkości.
(7) finał: precyzyjnie wymieszać składniki sałatki w następującej kolejności: na sałatę rzymską wylać sos, dołożyć parmezan, wykorzystując własne dłonie (!!!) doprowadzić do oblepienia sałaty sosem, na wierzchu położyć plastry piersi kurczaka i croutonsy.
„Sałatka grecka“
Składniki:
4 spore pomidory,
2 ogórki,
1 duża cebula,
Ser feta może być ziołowy
Oliwki czarne lub zielone (bez pestek)- jedno małe opakowanie,
Oliwa z oliwek,
Pieprz biały
Sposób przyrządzania:
Pomidory pokroić w ósemki - ósemki przekrawamy na pół. Ogórek kroimy w grube pół- lub ćwierć-plasterki. Cebulę w "piórka". Ser w grubą kostkę. Dorzucamy oliwki. Dodajemy oliwę z oliwek (ok. 3-4 łyżki) i ocet winny (ok. 3-4 łyżki). Doprawiamy pieprzem. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min. do schłodzenia.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN