Krem z twarogu i jajek z chrzanem do bajgli
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 4 jajka
- szczypiorek
- koperek
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 łyżki chrzanu śmietankowego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i żółtka ucieramy dodając twaróg z musztardą, chrzanem i majonezem lub śmietaną. Białka siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do masy twarogowo-żółtkowej, jeszcze koperek, szczypiorek.
- 4szt buraka gotowanego
- ocet jabłkowy do smaku
- miód też do smaku
Buraka którego ugotowaliśmy w łupinie, obieramy, kroimy w plastry. Skrapiamy miodem wymieszanym z octem, solą oraz pieprzem. I przychodzi moment, że krem wstawiamy do lodówki a my zabieramy się do jakże miłego wydarzenia jakim jest przygotowanie bajgli, prawdziwych bajgli!
Składniki:
- 450 g mąki
- 250 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 30 g drożdży
- sól
- czarnuszka
Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Kiedy ciasto wyrośnie, przerabiamy raz jeszcze i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Roztwór do obwarzania bajgli
- Woda
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki soli
Wodę zagotowujemy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i w takim roztworze obwarzamy z każdej strony bajgle po 1 minucie. Obwarzone przekładamy na blaszkę, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni.
Ser biały solankowy z dynią, szpinakiem jako farsz do pierogów
Składniki:
- 250 g sera solankowego białego
- 1 szalotka
- 200 g pieczonej dyni
- garść szpinaku
- gałka muszkatołowa, imbir suszony, biały pieprz mielony, sól
Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, dodajemy szpinak i zdejmujemy patelnię z ognia, temperatura na patelni zmiękczy szpinak. Dynię upieczoną w kawałku odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy do szpinaku, wkruszamy ser biały i doprawiamy przyprawami. Pamiętajmy, że farsz powinien być intensywny w smaku, w końcu otoczony będzie za moment ciastem.
- 2 jajka
- 1 kg mąki
- 25 ml oleju
- ciepła woda
Jajka mieszamy razem z olejem, dodajemy wodę zimną mniej więcej szklankę i resztę dolewamy wody gorącej, a ile? A tyle żebyśmy otrzymali 600ml razem. No i teraz łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na chwilę aby odpoczęło. Dzięki temu stanie się bardziej plastyczne. Teraz wałek, wałkowanie nakładanie farszu i zlepianie pierogów. Och jak ja tego nie lubię.
- 100 g sera dojrzewającego tartego
- 250 ml śmietanki 36%
- sól i pieprz biały do smaku
- ziarna dyni, słonecznika
- łyżka masła
Na maśle przesmażamy ziarna słonecznika i dyni lekko rumieniąc, doprawiamy solą jak lubimy. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy ser i pieprz do smaku. Na takim prostym sosie podajemy ugotowane pierogi, posypujemy ziarnami prażonymi.
Twarogowe kółka i kulki z owocami porzeczki
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego niemielonego
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczanej
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy twaróg zmielony w maszynce, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, proszek, sodę i szczyptę soli. Na początku wszystko siekamy nożem a następnie za pomocą własnych dłoni wyrabiamy szybko ciasto. Pamiętajmy, że konsystencja ciasta będzie delikatna. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy mniej więcej na 0.5cm, wykrawamy kółka, w środku mniejsze kółka. Rozgrzewamy olej i na mocno rozgrzanym smażymy nasze wycinanki. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, pozbawiamy w ten sposób nasze ciastka .
- 300 g porzeczki czarnej mrożonej
- cukier do smaku
Porzeczkę przesmażamy z cukrem. Na takich owocach podajemy smażone wycinanki wcześniej posypane cukrem pudrem z każdej strony
Zobacz też:
- Jaja w kuchni Andrzeja Polana
- W kuchni DDTVN: Andrzej Polan i dary jesieni
- Warzywne inspiracje Andrzeja Polana: placki ziemniaczane z groszkiem i pomidory pieczone z cieciorką
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN