Zakopiańskie specjały

W kuchni Dzień Dobry TVN: Mariusz Bizub i klasyka zakopiańskiej kuchni! Co jest najważniejsze w kwaśnicy i jak dobrze przygotować żeberka wieprzowe? Zobaczcie!

Moskol

Składniki:

1 kg ziemniaków

500 g mąki pszennej

2 jajka

2 łyżki śmietany kwaśnej

1 czubata łyżeczka soli

Przygotowanie: Ziemniaki wcześniej ugotuj i odstaw do ostygnięcia. Potem mielimy ziemniaki, dodajemy sól, jajka, śmietanę i mąkę. Wyrabiamy ciasto, formujemy placki i smażymy na wolnym ogniu lub pieczemy w piekarniku dla niecierpliwych

Pasta z bryndzy

Składniki:

500 g bryndzy

3 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki oliwy z oliwek

1/3 pęczku szczypiorku

pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć w misce.

Pstrąg wędzony: obrać ze skóry i oddzielić z ości

Burak piklowany:

Składniki:

2 szt buraka

200 ml ocet winny

600 ml wody

100g cukru

kminek

sól

cebula

Przygotowanie: Zagotuj w rondelku wodę, dodaj ocet, cukier, kminek mielony, sól i ponownie zagotuj. Dodaj pokrojone buraki w cienkie plastry oraz cebulę. Włóż do słoika i zamknij szczelnie, odstaw na 5 godzin.

Oliwa ze szczypiorku:

Składniki:

200 ml oliwy

pęczek szczypiorku

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

Przygotowanie: Do blendera wrzuć oliwę, czosnek, szczypiorek, sól i pieprz. Zblenduj wszystko razem i wlej na sito. Gotowe.

Kwaśnica:

Składniki:

500 g kapusta kiszona

5 l wywaru

1 kg mięso baranie gulasz

2 główki czosnek

3 szt marchew

1 szt seler

garść majeranku

liść laurowy 3 szt

garść grzybów suszonych

ziele angielskie 6 szt

sól

pieprz

Zagotuj wywar na baraninie lub na żeberku wędzonym. Dodajemy warzywa, czosnek, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mięso baranie. Ugotować na wolnym ogniu mięso, następnie scedzić do drugiego garnka. Mięso odłożyć na bok a do wywaru wrzucić przesiekaną kapustę i gotować aż zmięknie, następnie dodać ugotowane mięso i 3 ząbki czosnku siekanego, majeranek i suszone grzyby wcześniej odmoczone. Doprawić solą i pieprzem.

Żeberka wieprzowe:

Składniki:

2 kg Żeberka wieprzowe

200 ml sos sojowy

1 główka czosnku

korzeń imbiru

3 łyżki miodu

1 papryczka chilli

2 łyżki oliwy

masło

Przygotowanie: Żeberka umyć, podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski, zalać sosem sojowym, zetrzeć imbir, dodać 3 ząbki przesiekanego czosnku, oliwę, miód i chilli. Odstawić na godzinę następnie rozłożyć na blasze i piec w piekarniku na 145 C 1,5 do 2 godzin pod przykryciem. Pod koniec odkryć i zrumienić.

Puree z pieczonej dyni:

Składniki:

1 szt dynia hokaido

100 g masło

pieprz biały

cukier

oliwa

Przygotowanie: Dynię obrać pokroić na kawałki, rozłożyć na blasze, skropić oliwą, cukrem, solą i pieprzem. Następnie zmiksować Benderem i przetrzeć przez sito, dodać masło i ewentualnie przyprawy.

Sałatka z fenkuła:

Składniki:

1 szt fenkuł

koperek

oliwa

1 szt pomarańcza

sól

pieprz świeży

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości