Sałatka z makaronem i kurczakiem
Składniki:
500 g makaronu pełnoziarnistego typu kokardki
Podwójna pierś z kurczaka
2 awokado
250 g pomidorków koktajlowych
50 g suszonych pomidorów
Natka pietruszki
Czerwona cebula
Ząbek czosnku
Świeży tymianek
Sok z cytryny
1 łyżka majonezu
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyść z błon, pokrój ją w cienkie paski, obsyp solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i świeżym tymiankiem. Przysmaż na patelni grillowej aby kurczak miał ładny złoty kolor. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, suszone pomidory w paseczki a czerwoną cebulę w drobną kostkę. Awokado obierz, skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieje) i pokrój w kostkę. W miseczce wymieszaj majonez z oliwą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. W dużej misce wymieszaj makaron kokardki z Pełnego ziarna z pomidorami, cebulą, awokado i sosem, Na wierzchu ułóż paski kurczaka, całość posyp obficie natką pietruszki.
Sałatka z makaronem, cukinią i serem feta
Składniki:
500 g makaronu typu kokardki
3 cukinie
1 bakłażan
200 g sera feta
100 g czarnych oliwek
50g płatków migdałowych
Pół papryczki chili
Świeża mięta
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w dobrną kostkę, obsyp solą i odstaw aby puścił sok i tym samym pozbył się goryczy. Po około 20 minutach wytrzyj go ręcznikiem papierowym a następnie przysmaż na oliwie z oliwek. Cukinię pokrój w półplasterki i przysmaż na patelni grillowej nie dodając tłuszczu. Fetę pokrój w małą kostkę. Płatki migdałowe grilluj na patelni. W małej miseczce wymieszaj oliwę z octem winnym (w proporcji 3:1) dodaj bardzo drobno posiekaną papryczkę chili, sól, pieprz, cukier, wymieszaj. Na półmisku umieść ugotowany al dente makaron kokardki, wymieszaj go z warzywami: bakłażanem i cukinią, dodaj ser feta, oliwki, polej całość sosem. Na koniec dodaj płatki migdałowe i świeżą miętą.
Sałatka z krewetkami, papryką i pesto
Składniki:
500 g makaronu typu muszelki
250 g małych krewetek
2 czerwone papryki
250 g pomidorków koktajlowych
100 g rukoli
30 g orzeszków piniowych
Sok z cytryny
30 g tartego parmezanu
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Papryki i czosnek pokrój w dobrną kostkę, przysmaż ja na odrobinie oliwy z oliwek, po chwili dodaj krewetki, smaż przez 2-3 minuty, dopraw do smaku. Pomidorki pokrój na połówki. W wysokim naczyniu umieść rukolę, zgrillowane orzeszki piniowe, sok z cytryny, parmezan oraz oliwę z oliwek. Użyj blendera aby uzyskać gładką konsystencję pesto, jeśli sos będzie za gęsty dodaj więcej oliwy, dopraw do smaku. W dużym naczyniu wymieszaj ugotowany makaron muszelki z krewetkami, papryką oraz pomidorami. Całość polej pesto z rukoli.
Sałatka z łososiem i z zielonym groszkiem
Składniki:
500g makaronu typu kolanka
100 g wędzonego łososia
150 g świeżego łososia
200 g zielonego groszku (może być mrożony)
3 łodygi selera naciowego
50g orzechów włoskich
70 ml jogurtu naturalnego
Natka koperku
Sól, pieprz
½ ząbka czosnku
Sok z cytryny
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Jeśli używasz mrożonego groszku rozmroź go a następnie przysmaż na odrobinie oliwy z oliwek, dopraw do smaku. Łososia wędzonego pokrój w paseczki, świeżego w kostkę przysmaż ją na oliwie z oliwek. Seler pokrój w półksiężyce, orzechy grilluj na patelni i posiekaj.
W misce wymieszaj makaron kolanka ozdobne, z dwoma rodzajami łososia, dodaj groszek, seler, orzechy. W miseczce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, koperkiem, czosnkiem solą i pieprzem, a następnie tak przygotowanym sosem skrop sałatkę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN