Chłodnik pomidorowy z awokado, kolendrą i grzankami czosnkowymi
Składniki dla 4 osób:
1 kg pomidorów
6 ząbków czosnku
6 kromek czerstwego pieczywa
1 szklanki oliwy z oliwek
Miąższ z 2 ogórków
500 ml soku pomidorowego
2 sztuki awokado
Sok z 1 limonki
1 pęczek kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek
Chili, pieprz cayenne
Sól, pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Awokado rozetrzeć widelcem, dodać sok z limonki, posiekaną kolendrę, pokrojone w kostkę pomidory, ogórka i oliwę, doprawić do smaku. Następnie wszystkie składniki chłodnika dokładnie zmiksować. Tak przygotowany chłodnik odstawić na dwie godziny do lodówki. Pieczywo natrzeć czosnkiem i zapiec. Chłodnik podawać z grzankami czosnkowymi.
Fricasse z kurczaka z kolorowymi paprykami
Składniki dla 4 osób:
1 kg podudzi z kurczaka
1 szklanka oliwy z oliwek
1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat
1 pęczek dymki
6 ząbków czosnku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 cukinia
1 bakłażan
300 g pieczarek
1 l pomidorów bez skórki (pelati)
100 ml czerwonego wytrawnego wina
200 ml bulionu drobiowego Kucharek
Szczypta przyprawy Smak Lata Kucharek
100 ml jogurtu lub kwaśnej śmietany
1 pęczek natki pietruszki i szczypiorku
100 g czarnych i zielonych oliwek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone kawałki kurczaka zamarynować w pikantnej przyprawie do drobiu wymieszanej z oliwą z oliwek i odstawić na godzinę do lodówki. Mięso obsmażyć na złoty kolor, dodać cebulę i czosnek, smażyć 5 minut, a następnie zalać winem i bulionem. Warzywa pokroić i razem w grzybami obsmażyć na patelni, dusić do miękkości i doprawić do smaku.
Tak przygotowanego aromatycznego kurczaka podawać z jogurtem lub kwaśną śmietaną, świeżo siekaną natką, szczypiorkiem i oliwkami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN