Czerwony aksamit (Kanada)
Składniki:
340 g mąki
300 g cukru
1 łyżka kakao
1/4 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 jajka
300 g oleju roślinnego
280 g maślanki
2 łyżeczki żelowego czerwonego barwnika
Krem:
500 g serka Philadelphia
250 g cukru pudru
200 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka wanilii (ewentualnie1 łyżka cukru waniliowego, lub 2-3 kropli esencji waniliowej)
Przygotowanie:
Krem: ubijamy masło do białego koloru i puszystości, dodajemy cukier puder i mieszamy razem. Oddzielnie ubijamy serek z wanilią. Łączymy dwie części w jedną, wkładamy do lodówki na 1,5 godz.
Ciasto: przygotowujemy dwie formy do wypiekania biszkoptów, dno wykładamy papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy maślankę z sodą, zostawiamy do momentu, gdy razem zareagują. W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia. Trochę ubijamy jajka, potem dodajemy cukier i razem dobrze ubijamy do puszystości. Następnie, mieszając ciasto, powoli wlewamy maślankę, dodajemy barwnik (barwnika można użyć mniej, ponieważ po wmieszaniu kakao, kolor sam się zmieni). Nie przerywając mieszania, cienkim strumieniem wlewamy olej. Jak wszystko się połączy, do masy możemy przesiać mączną kakaową mieszankę. Wszystko łączymy za pomocą szpatułki i dzielimy na dwie tortownice. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż wystygną biszkopty, dopiero po wystygnięciu można wyjmować z formy i ściągać papier. Biszkopty przekładamy kremem. Biszkopty są wystarczająco wilgotne, więc nie trzeba ich nasączać.
Strudel jabłkowy z ciasta filo (Wiedeń)
Składniki:
6 listków ciasta filo
1/2 szkl. rodzynków
2 jabłka
70 g cukru
1/2 szkl. orzechów włoskich podpiekanych
2 łyżki koniaku lub rumu
50 g masła
30 g bułki tartej
1/2 łyżki cynamonu
1 szczypta soli
1 szczypta goździków
1/2 szkl. soku z cytryny
Przygotowanie:
Namaczamy rodzinki w rumie. Orzechy rozdrabniamy, jabłka czyścimy i kroimy na cienkie plastry, od razu wkładamy do miski z wodą i sokiem z cytryny. Zlewamy wodę, wyciskamy jabłka, dodajemy orzechy, bułkę tartą, odciśnięte z rumu rodzynki. Rum zlewamy. Dodajemy cynamon, goździki i cukier (zostawiamy 4 łyżki cukru na potem). Masę dobrze mieszamy. Na papier pergaminowy wykładamy pierwszy listek filo i smarujemy go rozpuszczonym masłem. Lekko przyprószamy cukrem, układamy drugi listek ciasta i znowu smarujemy masłem, i posypujemy cukrem. Tak postępujemy z pozostałymi 4 listkami, ostatni listek smarujemy tylko po brzegach. Wykładamy nadzienie na ciasto (z wyjątkiem 5-cm marginesów). Za pomocą papieru piekarniczego składamy nasz strudel, najpierw boki, a potem rolujemy. Szew musi zostać na dole, przenosimy strudel razem z papierem pergaminowym na blachę i smarujemy masłem. Pieczemy przez 20-25 min. w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Strudel wiśniowy z ciasta filo
Składniki:
6 listków ciasta filo
roztopione masło do smarowania
600 g wiśni świeżej lub mrożonej
100 g płatków migdałowych
50 g rodzynków
50 g orzechów włoskich
2 łyżki rumu lub brandy
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ciasto robi się tak jak w przepisie „strudel jabłkowy z ciasta filo”, różnica polega na tym, że w razie korzystania z mrożonej wiśni, trzeba ją rozmrozić i ułożyć na sitko. Migdały i orzechy mielimy i mieszamy z cukrem. Mieszanką posypujemy całe ciasto, wykładamy wiśnie z rodzynkami (w jabłkowym strudlu nadzienie wykładami z jednego boku, tu rozprowadzamy po całości).
Napoleonka truskawkowo-cytrynowa (Neapol i cały świat)
Składniki:
2 op. ciasta francuskiego
Krem budyniowy:
4 żółtka
200 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżka brandy
Krem lemon curd:
4 cytryny (skórka i sok z nich)
200 g cukru
100 g masła pokrojonego w kostkę
3 jajka
1 żółtko
Dżem truskawkowy:
250 g truskawek świeżych lub mrożonych
150 g cukru
1 łyżka octu balsamicznego kremowego (gęstego)
Przygotowanie:
Ciasto kroimy na kawałki (muszą być min. 4 warstwy), dziurawimy widelcem i pieczemy w 220 st. C aż ciasto nabierze brązowego koloru.
Krem budyniowy: gotujemy mleko. Mieszamy mąkę z cukrami pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy żółtka, brandy lub koniak i miksujemy. Wlewamy mleko i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu (ciągle mieszając) do czasu aż masa będzie gęsta. Odstawiamy do ostudzenia.
Krem lemon curd: do gorącej wody wstawiamy miskę. Wsypujemy do niej skórkę z cytryny, sok z cytryny i cukier. Mieszamy do czasu aż masło i cukier się rozpuszczą. Jajka z żółtkiem roztrzepujemy i dodajemy do cytrynowej masy. Gotujemy ok. 10-13 min., od czasu do czasu mieszając. Krem jest gotowy, kiedy na tylnej stronie łyżki prowadzimy palec a krem się nie łączy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
Dżem truskawkowy: na wolnym ogniu gotujemy truskawki razem z cukrem, na koniec doprawiamy krem balsamikem (wzmocni smak), odstawiamy do wystudzenia.
Wszystkie części kremu po wystudzeniu mieszamy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN