Grzanki z zieloną pastą i jajkiem, fasolką i chrzanem
Składniki:
3 szt. pieczywa rustykalnego
10 jajek
Korzeń chrzanu
Fasolka szparagowa zielona
1 cebula
Sól, pieprz
Masło klarowane
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować do miękkości i pokroić w drobne kółka. Na patelni, na maśle przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy tylko się zeszkli dodać jajka, fasolkę. Na koniec starty świeży chrzan. Chleb posmarować olejem i wypiekamy na złoty kolor na patelni lub w piekarniku. Na wierzch wyłożyć jajka z fasolą, posypać natką pietruszki.
Pasta zielona:
Składniki:
100g zielonego groszku
200g fasolki szparagowej
Koperek
Skórka z cytryny
100g orzechów laskowych
Świeża bazylia
250g pomidorki cherry
Przygotowanie:
Groszek, fasolkę ugotować do miękkości, hartować w zimnej wodzie. Zmiksować z orzechami, skórką, bazylią, koperkiem i odrobiną oleju. Podawać na grzankach z pomidorkami cherry.
Fasolka i groszek w maślance do smażonego kurczaka
Składniki:
500g fasolki szparagowej zielonej
100g zielonego groszku
100 ml maślanki
100 ml śmietany 30%
Olej rzepakowy
Sól i cukier do gotowania
4 piersi z kurczaka, ze skórą
Masło klarowane do smażenia
Pieprz, sól,
Bazylia świeża, szczypiorek
Przygotowanie:
Fasolkę pokroić w gwizdki i wrzucić z groszkiem na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru. ugotować 3-4 minuty i przełożyć do miski z zimną wodą. Maślankę, śmietanę, odrobinę oleju, octu i soli zmiksować razem. Przed podaniem warzywa podgrzać na patelni, dodać maślankowy vinegrette. Z wody i soli przygotować solankę, na litr wody 30g soli. Kurczaka wrzucić do solanki na 2-3 godziny, osuszyć i obsmażyć na złoty kolor na patelni i dopiec w piekarniku. Podać na fasolce z groszkiem i posypać szczypiorkiem.
Makaron z fasolką, groszkiem, boczkiem i serem
Składniki:
500g makaron linguine
300g fasolka szparagowa, zielona
200g boczku surowego, wędzonego, krojonego lub pancetta
1 biała cebula
Świeża mięta
100g sera dojrzewającego bursztyn
Przygotowanie:
Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Boczek wrzucić na patelnię i wysmażyć na chrupiąco pod koniec dodać pokrojoną drobno cebulę. Fasolkę pokroić wzdłuż na cienkie wstążki i dodać na patelnię. Chwilę smażyć i wrzucić ugotowany makaron, dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu oraz starty ser i listki mięty. Oprószyć czarnym pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN