Mozzarella marynowana w jogurcie
Składniki:
Kulki mozzarelli z zalewy
Jogurt naturalny Milko
Ostra czerwona papryczka chilli
Skórka z cytryny
Skórka z limonki
Gałązki świeżego tymianku, majeranku lub rozmarynu
Sok z cytryny
Oliwa z oliwek
Pieprz
Wykonanie:
Zimną mozzarellę odsączamy z zalewy. Kroimy w plastry grubości 1cm. Układamy na płaskim talerzu. Polewamy zimnym jogurtem naturalnym, tak żeby zakryć mozzarellę. Papryczkę chilli myjemy, usuwamy pestki, kroimy drobniutko i posypujemy po mozzarelli. Cytryny i limonki myjemy. Następnie ścieramy skórkę, tworząc długie wiórki. Posypujemy po mozzarelli. Skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Całość dekorujemy gałązkami i listkami tymianku. Można delikatnie pieprzyć.
Sałata z gruszkami, orzechami i sosem z roquefort na bazie kefiru
Składniki:
Mix sałat (maślana, lodowa, dębowa, rukola)
Gruszki z zalewy
Obrane orzechy włoskie
Rodzynki
Ser roquefort
Kefir Milko
Kiełki brokuła, lucerny
Wykonanie:
Sałaty umyć, osuszyć, porwać na średnie kawałki. Wkładamy do salaterki. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Jak zmiękną odsączamy. Gruszki wyjmujemy z zalewy. Kroimy w plastry. Układamy na sałacie. Posypujemy orzechami i rodzynkami. Ser roquefort rozcieramy z kefirem na jednolitą płynną masę. Polewamy sałatę. Dekorujemy kiełkami brokuła.
Maślankowy koktajl bananowo- pomarańczowy
Składniki:
Banan
Pomarańcz
Cukier waniliowy
Zimna maślanka Milko
Wykonanie:
Banana obrać i drobno pokroić. Pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok. Banana zmiksować z sokiem i cukrem, dodać maślankę i wymieszać. Przelać do wysokiej szklanki. Udekorować plastrem pomarańczy.
Źródło: Dzień Dobry TVN