Soczewica na talerzu - przepisy Piotra Kucharskiego

Jak gotować soczewicę, z czym ją podawać? Przepisy na dania, na bazie soczewicy czarnej, zielonej i czerwonej, przedstawił nam Piotr Kucharski. Soczewica jest doskonałym źródłem białka, potasu i kwasu foliowego - niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zobacz też: Ciasteczka owsiane na drugie śniadanie >>>

Zielona soczewica z jajkiem

Składniki:

sól i pieprz

klarowane masło do smażenia

świeży tymianek

2 ząbki czosnku

200 g zielonej soczewicy

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 marchewka

mały kawałek selera

oliwa z oliwek

kieliszek czerwonego wystawnego wina

0,5 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki

0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

200 ml przecieru pomidorowego

świeży tymianek

sól i pieprz

4 małe jajka

300 ml oleju

Sposób przygotowania - jak gotować soczewicę?

Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Z dodatkiem wędzonej papryki i kminu. Gdy warzywa się skarmelizują podlać winem i zdeglasować patelnie. Dodać soczewicę, podlać wodą i gotować aż soczewica będzie miękka. Za każdym razem gdy soczewica wypije wodę, podlać kolejną porcją. Jeśli mamy bulion to najlepiej podlewać bulionem.

Gdy Soczewica jest już miękka dodać przecier pomidorowy i świeży tymianek. Gotować jeszcze około 10-15 minut. Doprawić sola i pieprzem.

Rozgrzać olej, wbić do środka po jednym jajku i smażyć przez około 1 minutę.

Jajko ułożyć na soczewicy.

Zobacz też: Andrzej Polan - przepis na "pączki mojej mamy" >>>

Sałatka z czarnej soczewicy z pieczonymi warzywami

Składniki:

4 małe marchewki

2 czerwone cebule

1 fenkuł

2 korzenie pietruszki

oliwa z oliwek

400 g czarnej soczewicy

3 łyżki tahiny

sok s połówki cytryny

sól i pieprz

pęczek pietruszki

Sposób przygotowania:

W tym czasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie aż będzie miękka. Pastę tahini wymieszać z wodą, połówką soku z cytryny na konsystencję gęstego sosu.

Podpieczone warzywa wymieszać z soczewicą i posiekaną natką pietruszki, nałożyć na talerz, obok wylać sos.

Krem z marchewki i soczewicy z wytrawną owsianką Składniki:

1 cebula

4 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

2 łyżki masła

sól i pieprz

1 kg marchewki

200 g czerwonej soczewicy

400 ml wywaru warzywnego lub wody

200 ml maślanki 30%

Owsianka :

oliwa z oliwek

100 g płatków owsianych

łyżka nasion słonecznika

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka sezamu

duża szczypta pieprzu kajeńskiego

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie i maśle. Dodać obraną i pokrojoną w duża kostkę marchewkę i podsmażyć przez kilkanaście minut. Dodać wywar i soczewice i gotować aż marchewka i soczewica będą miękkie. Jeśli będzie potrzeba to uzupełnić wodą lub wywarem. Pod koniec dodać maślankę i zmiksować na gładki krem.

Na oliwie z oliwek podsmażyć płatki owsiane,z nasionami, pestkami i przyprawami. Podać razem z zupą.

Więcej o soczewicy:

Soczewica posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne . Jest świetnym źródłem białka, oraz potasu i kwasu foliowego - niezbędnego dla kobiet w ciąży. Zawiera także taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Najwięcej wartościowych składników zawierają kiełki soczewicy.

Zobacz też:

Kiełki. Skoncentrowana bomba witaminowa >>>

Przepisy na zupę z soczewicy – który wybrać? >>>

Jak zrobić kaloryfer na brzuchu? Poznajcie ćwiczenia i dietę, które w tym pomogą >>>

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości