Zobacz też: Ciasteczka owsiane na drugie śniadanie >>>
Zielona soczewica z jajkiem
Składniki:
sól i pieprz
klarowane masło do smażenia
świeży tymianek
2 ząbki czosnku
200 g zielonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
mały kawałek selera
oliwa z oliwek
kieliszek czerwonego wystawnego wina
0,5 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
200 ml przecieru pomidorowego
świeży tymianek
sól i pieprz
4 małe jajka
300 ml oleju
Sposób przygotowania - jak gotować soczewicę?
Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Z dodatkiem wędzonej papryki i kminu. Gdy warzywa się skarmelizują podlać winem i zdeglasować patelnie. Dodać soczewicę, podlać wodą i gotować aż soczewica będzie miękka. Za każdym razem gdy soczewica wypije wodę, podlać kolejną porcją. Jeśli mamy bulion to najlepiej podlewać bulionem.
Gdy Soczewica jest już miękka dodać przecier pomidorowy i świeży tymianek. Gotować jeszcze około 10-15 minut. Doprawić sola i pieprzem.
Rozgrzać olej, wbić do środka po jednym jajku i smażyć przez około 1 minutę.
Jajko ułożyć na soczewicy.
Zobacz też: Andrzej Polan - przepis na "pączki mojej mamy" >>>
Sałatka z czarnej soczewicy z pieczonymi warzywami
Składniki:
4 małe marchewki
2 czerwone cebule
1 fenkuł
2 korzenie pietruszki
oliwa z oliwek
400 g czarnej soczewicy
3 łyżki tahiny
sok s połówki cytryny
sól i pieprz
pęczek pietruszki
Sposób przygotowania:
W tym czasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie aż będzie miękka. Pastę tahini wymieszać z wodą, połówką soku z cytryny na konsystencję gęstego sosu.
Podpieczone warzywa wymieszać z soczewicą i posiekaną natką pietruszki, nałożyć na talerz, obok wylać sos.
Krem z marchewki i soczewicy z wytrawną owsianką Składniki:
1 cebula
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
sól i pieprz
1 kg marchewki
200 g czerwonej soczewicy
400 ml wywaru warzywnego lub wody
200 ml maślanki 30%
Owsianka :
oliwa z oliwek
100 g płatków owsianych
łyżka nasion słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka sezamu
duża szczypta pieprzu kajeńskiego
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie i maśle. Dodać obraną i pokrojoną w duża kostkę marchewkę i podsmażyć przez kilkanaście minut. Dodać wywar i soczewice i gotować aż marchewka i soczewica będą miękkie. Jeśli będzie potrzeba to uzupełnić wodą lub wywarem. Pod koniec dodać maślankę i zmiksować na gładki krem.
Na oliwie z oliwek podsmażyć płatki owsiane,z nasionami, pestkami i przyprawami. Podać razem z zupą.
Więcej o soczewicy:
Soczewica posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne . Jest świetnym źródłem białka, oraz potasu i kwasu foliowego - niezbędnego dla kobiet w ciąży. Zawiera także taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Najwięcej wartościowych składników zawierają kiełki soczewicy.
Zobacz też:
Kiełki. Skoncentrowana bomba witaminowa >>>
Przepisy na zupę z soczewicy – który wybrać? >>>
Jak zrobić kaloryfer na brzuchu? Poznajcie ćwiczenia i dietę, które w tym pomogą >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN