Zupa indyjska z soczewicy ma wiele odmian. Jej smak w dużej mierze zależy od regionu Indii, w którym jest przygotowywana. Bardzo często jest gęsta jak gulasz, przez co skutecznie zaspokaja głód.

Indyjska zupa z soczewicy dzięki przyprawom wyróżnia się intensywnym aromatem. Często przyrządzana jest z bulionem drobiowym i kurczakiem. W skład zupy indyjskiej z soczewicy wchodzi również mleko kokosowe.

Zupy indyjskie

Kuchnia indyjska znana jest na całym świecie. Proponuje potrawy, które można przygotować samodzielnie w domu. W wielu przypadkach do ich przyrządzenia wystarczą składniki, które można kupić w polskich sklepach. Popularnością cieszą się zupy indyjskie , których smak i aromat całkowicie różni się od tego, z których znane są tradycyjne zupy z kuchni polskiej. W związku z tym, że z powodów religijnych spora część hindusów rezygnuje z mięsa, do przygotowania zup wykorzystuje się rośliny strączkowe. Stanowią one cenne źródło białka. W Indiach często jedzona jest zupa z soczewicy oraz indyjska zupa z ciecierzycy . Drugą cechą charakterystyczną zup indyjskich są przyprawy, np. curry, kurkuma, imbir. Osoby, którym znudziła się tradycyjna polska pomidorówka, mogą przyrządzić indyjską zupę pomidorową . Istnieje również przepis na indyjską zupę z dyni.

Indyjska zupa Dahl

Jedną z potraw często jedzonych w Indiach jest indyjska zupa Dahl. Jest ona pikantna, gęsta (może mieć konsystencję gulaszu) i bardzo aromatyczna. Poza czerwoną soczewicą najważniejszymi jej składnikami są pomidory oraz papryka. Za smak i aromat tego dania odpowiedzialny jest również kumin, kolendra i kurkuma. Indyjska zupa z soczewicy nie jest przygotowywana według jednego przepisu. Poszczególne składniki dodawane są do niej według preferencji osoby gotującej, np. niektórzy zamiast kolendry dodają pietruszkę. Ponadto zupa indyjska z soczewicy może zostać wzbogacona w bataty lub cukinie. Ważnym składnikiem zupy Dahl jest mleko kokosowe, które występuje w niejednym daniu kuchni indyjskiej.

Indyjska zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym ma właściwości rozgrzewające, przez co polecana jest w chłodne dni. Należy do potraw sycących. Indyjska zupa z czerwonej soczewicy podawana jest z chlebem naan, który w Indiach wypiekany jest z białej mąki i drożdży.

Do przygotowania indyjskiej zupy Dahl potrzebne są następujące składniki :

· 200 g soczewicy czerwonej,

· 1 puszka pomidorów,

· 1 cebula,

· 3 ząbki czosnku,

· 300 ml mleka kokosowego,

· 1 litr bulionu,

· 3 łyżki oleju,

· 2 łyżeczki garam masala,

· 1 łyżeczka mielonej kolendry,

· 1 łyżeczka kurkumy,

· 1 łyżeczka imbiru,

· 1 łyżeczka kminu,

· 1 łyżeczka białej gorczycy,

· 1 łyżeczka chilli,

· sól,

· pieprz.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać. Do garnka wlać olej, podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać przyprawy, soczewicę i pomidory. Do garnka wlać też mleko kokosowe i bulion, zagotować. Na niewielkim ogniu gotować przez około pół godziny, do momentu aż soczewica będzie odpowiednio miękka. Dodać sól i pieprz. Zupę Dahl można udekorować kolendrą.

Zobacz film: Zupa z soczewicy. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zupa Mulligatawny

Potrawa ta wywodzi się z Indii Wschodnich. Jej nazwa pochodzi z języka tamilskiego i oznacza pieprzową wodę. Podobnie jak indyjska zupa Dahl, zupa Mulligatawny zawiera czerwoną soczewicę. Jest sycąca i łatwa w przygotowaniu. To kolejna zupa indyjska z mlekiem kokosowym, o lekko pikantnym smaku. W jej składzie ważną rolę odgrywają przyprawy. Zupa Mulligatawny nie jest dla wegetarian i wegan. Przygotowując ją, trzeba zaopatrzyć się w mięso drobiowe. Nie mniej ważnym jej składnikiem jest bulion drobiowy. Zupę indyjską z kurczakiem Mulligatawny podaje się po zmiksowaniu. Aby móc ją skosztować trzeba zaopatrzyć się w następujące produkty :

· 300 g filetu z kurczaka,

· 1 szklanka czerwonej soczewicy,

· 1 łyżka masła klarowanego,

· 1 cebula,

· 4 ząbki czosnku,

· 1 średnia marchewka,

· 1 jabłko,

· 1 ziemniak,

· 2 małe papryczki chilli,

· ¼ łyżeczki mielonego cynamonu,

· ¼ łyżeczki mielonych goździków,

· 1 i ½ łyżeczki mielonego kuminu,

· 2 łyżeczki świeżego imbiru,

· 2 łyżeczki mielonej kolendry,

· ¼ łyżeczki mielonego kardamonu,

· 1 łyżeczkę mielonej kurkumy,

· 1 łyżeczkę przyprawy curry,

· 1 łyżeczkę koncentratu z tamaryndowca,

· 4 szklanki bulionu drobiowego,

· 1 puszka mleczka kokosowego,

· 2 łyżki suszonych listków kolendry.

Cebulę posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chilli pozbawić pestek i posiekać na małe kawałki. Ziemniaka, jabłko i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. To samo zrobić z mięsem z kurczaka.

W garnku rozgrzać tłuszcz. Dodać cebulę, czosnek, mięso, chilli, przyprawy. Wszystkie składniki należy mieszać tak długo, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać ziemniaka, jabłko i marchewkę. Do garnka wsypać czerwoną soczewicę i wlać bulion drobiowy, gotować przez kwadrans. Gdy warzywa będą już miękkie, zupę zmiksować blenderem. Na koniec dodać mleko kokosowe i koncentrat z tamaryndowca. Danie ozdobić kolendrą.

Co sądzisz o tym artykule?
88
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0