W kiełkach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów. Kiełki mają więcej mikroelementów niż dojrzałe warzywa. Ich siła tkwi w świeżości. W studiu Dzień Dobry TVN dietetyk Agata Dąbrowska opowiedziała o rodzajach kiełków, ich zdrowotnych właściwościach, podpowiedziała również, jak w warunkach domowych możemy je wyhodować.Bomba witaminowa
Kiełki stanowią wartościowe uzupełnienie diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz wczesną wiosną, kiedy nie mamy jeszcze dostępu do świeżych warzyw i owoców.
Kiełki są bogate w białka, kwasy tłuszczowe omega–3 oraz błonnik. Kiełki to również witaminy z grupy B, D, E, K, PP. Dzięki zawartości witaminy C, kiełki wzmacniają naszą odporność. Kiełki to skarbnica żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, jodu, manganu, miedzi, litu i selenu. Żadne owoce i warzywa, które możemy kupić zimą, nie mają w sobie tyle wartości odżywczych, co wyhodowane przez nas, świeże kiełki. Ciekawostką jest również fakt, że nie mają właściwości wzdymających, przez co są lepiej przyswajalne niż dojrzałe warzywa. Kiełki zapewniają również prawidłowy rozwój flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Są niskokaloryczne, a więc możemy je jeść bez większych ograniczeń.
Regularne spożywanie kiełków nie tylko wzmocni nasz system odpornościowy, ale również zapobiega wielu groźnym chorobom, ponieważ kiełki są bogatym źródłem antyutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Kiełki pomagają zapobiegać chorobom serca, chronią przed osteoporozą, torbielami w piersiach i jajnikach. Dzięki zawartości magnezu i potasu poprawiają nasze samopoczucie.
Najbardziej popularne kiełki to:
lucerna – zawiera żelazo i białko
brokuł –bogaty w sulforafany, które likwidują wolne rodniki
soja – wit. A, B1, B2, B5, B9, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, mangan, lecytyny, fitoestrogeny, błonnik i białko
burak – wit. A, C i B1 oraz potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, kobalt, rubid i cez, błonnik, beta cyjaniny i białko
fasola mung – wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K, błonnik, karoten, białko oraz wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen i miedź
kapusta – wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K, błonnik, chlorofil, karoten, białko oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i selen
cebula –wit. A, B, C i E, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor, fluor, mangan, selen i siarka) jak również w karoten, chlorofil i białko
kozieradka – wit: A, B1, B2, B3, B5 i C, saponiny, flawonoidy, lecytynę, białko, wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor i siarka
pszenica –wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, jod, miedź, cynk, krzem i molibden,. Bogata w błonnik, amigdalinę i białko
rzodkiewka – wit: A, B1, B2, B3, C, E, wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź i mangan) oraz chlorofilu, inozytolu, PABA i białko
rzeżucha – wit: A, B1, B2, B3, B9, C i K, białko, wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas i jod
słonecznik – wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K, wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, krzem i sód oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, koenzym Q10, saponiny, albuminy, lecytynę, betainy, taniny, pektynę, inozytol, PABA, lignany, kwas pangamowy i białko
soczewica – wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K, wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, sód i siarka oraz beta karoten, koenzym Q10, błonnik, amigdalina, lignany, kwas pangamowy, inozytol, PABA, lecytyna i białko. Zawiera kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym
Kiełkuj w domu
Kiełki gotowe do spożycia możemy kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością oraz w warzywniakach. Zachęcamy Was jednak do tego, by wyhodować kiełki w domu. By zacząć kiełkować potrzebujesz większego naczynia, może to być talerz lub słoik oraz ligninę. W sklepach są również dostępne profesjonalne, piętrowe kiełkownice. Wówczas nie potrzebujemy już ligniny. Wystarczy rozsypać nasiona wybranych kiełków na sitku kiełkownicy i regularnie podlewać. Przewaga kiełkownicy nad tradycyjnym talerzem jest taka, że na każdym poziomie naczynia możemy zasiać inne nasiona kiełków.
Zobacz też:
Dziś Dzień Czekolady. Polecamy najpyszniejsze przepisy
Dieta sirtfood, czyli dania, dzięki którym schudła Adele. Poznaj przepisy Jana Kuronia
Poznaj zabajone i dowiedz się jak łatwo przygotować desery o tym smaku
Autor: Adrian Adamczyk
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"