Zdrowe odżywianie

Kiełki. Skoncentrowana bomba witaminowa

W kiełkach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów. Kiełki mają więcej mikroelementów niż dojrzałe warzywa. Ich siła tkwi w świeżości. W studiu Dzień Dobry TVN dietetyk Agata Dąbrowska opowiedziała o rodzajach kiełków, ich zdrowotnych właściwościach, podpowiedziała również, jak w warunkach domowych możemy je wyhodować.

Bomba witaminowa

Kiełki stanowią wartościowe uzupełnienie diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz wczesną wiosną, kiedy nie mamy jeszcze dostępu do świeżych warzyw i owoców.

Kiełki są bogate w białka, kwasy tłuszczowe omega–3 oraz błonnik. Kiełki to również witaminy z grupy B, D, E, K, PP. Dzięki zawartości witaminy C, kiełki wzmacniają naszą odporność. Kiełki to skarbnica żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, jodu, manganu, miedzi, litu i selenu. Żadne owoce i warzywa, które możemy kupić zimą, nie mają w sobie tyle wartości odżywczych, co wyhodowane przez nas, świeże kiełki. Ciekawostką jest również fakt, że nie mają właściwości wzdymających, przez co są lepiej przyswajalne niż dojrzałe warzywa. Kiełki zapewniają również prawidłowy rozwój flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Są niskokaloryczne, a więc możemy je jeść bez większych ograniczeń.

Regularne spożywanie kiełków nie tylko wzmocni nasz system odpornościowy, ale również zapobiega wielu groźnym chorobom, ponieważ kiełki są bogatym źródłem antyutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Kiełki pomagają zapobiegać chorobom serca, chronią przed osteoporozą, torbielami w piersiach i jajnikach. Dzięki zawartości magnezu i potasu poprawiają nasze samopoczucie.

Najbardziej popularne kiełki to:

lucerna –  zawiera żelazo i białko

brokuł –bogaty w sulforafany, które likwidują wolne rodniki

soja – wit. A, B1, B2, B5, B9, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, mangan, lecytyny, fitoestrogeny, błonnik i białko

burak – wit. A, C i B1 oraz potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, kobalt, rubid i cez, błonnik, beta cyjaniny i białko

fasola mung – wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K, błonnik, karoten, białko oraz wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen i miedź

kapusta – wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K, błonnik, chlorofil, karoten, białko oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i selen

cebula –wit. A, B, C i E, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor, fluor, mangan, selen i siarka) jak również w karoten, chlorofil i białko

kozieradka – wit: A, B1, B2, B3, B5 i C, saponiny, flawonoidy, lecytynę, białko, wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor i siarka

pszenica –wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, jod, miedź, cynk, krzem i molibden,. Bogata w błonnik, amigdalinę i białko

rzodkiewka – wit: A, B1, B2, B3, C, E, wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź i mangan) oraz chlorofilu, inozytolu, PABA i białko

rzeżucha – wit: A, B1, B2, B3, B9, C i K, białko, wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas i jod

słonecznik – wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K, wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, krzem i sód oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, koenzym Q10, saponiny, albuminy, lecytynę, betainy, taniny, pektynę, inozytol, PABA, lignany, kwas pangamowy i białko

soczewica – wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K, wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, sód i siarka oraz beta karoten, koenzym Q10, błonnik, amigdalina, lignany, kwas pangamowy, inozytol, PABA, lecytyna i białko. Zawiera kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym

Kiełkuj w domu

Kiełki gotowe do spożycia możemy kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością oraz w warzywniakach. Zachęcamy Was jednak do tego, by wyhodować kiełki w domu. By zacząć kiełkować potrzebujesz większego naczynia, może to być talerz lub słoik oraz ligninę. W sklepach są również dostępne profesjonalne, piętrowe kiełkownice. Wówczas nie potrzebujemy już ligniny. Wystarczy rozsypać nasiona wybranych kiełków na sitku kiełkownicy i regularnie podlewać. Przewaga kiełkownicy nad tradycyjnym talerzem jest taka, że na każdym poziomie naczynia możemy zasiać inne nasiona kiełków.

Co sądzisz o tym artykule?
12
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0