Zabajone (nazywane też zabaglione) pochodzi z Włoch. Większość z nas o nim słyszała, ale sporo osób nigdy nie poznało s maku zabajone ani nie wie, co to jest zabajone.
Deser zabajone składa się z cukru, żółtek i słodkiego wina (rodzaj używanego wina zależy od regionu Włoch). Przepis na zabajone nie jest skomplikowany. Wystarczy ubić jajka z cukrem, dodać wino, a następnie podgrzewać, aż deser zgęstnieje. Proporcje są niezwykle istotne, bo w zależności od ilości użytych składników konsystencja będzie gęstsza lub bardziej płynna. Z gęstej, zamrożonej masy uzyskamy lody zabajone, a płynny sos zabajone będzie stanowił idealny dodatek do wielu deserów.
Ten tradycyjny włoski deser smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go spożywać z dodatkami lub bez. Najlepiej sprawdzą się świeże owoce lub biszkopty. To, co go wyróżnia, to fakt, że z trzech składników, których proporcje można zmieniać, jesteśmy w stanie przygotować wiele różnych deserów. Dość oczywistą propozycją są lody zabajone czy ciasto zabajone. Dzięki urozmaiceniu podstawowego, tradycyjnego przepisu można jednak przygotować również inne słodkości, jak chociażby cukierki zabajone , a nawet krem zabajone do tortu oraz truskawki zabajone (zapiekane w kremie).
Zabajone – przepis na sukces?
W popularności i wyjątkowym smaku tego deseru wielu producentów słodyczy upatruje przepisu na sukces rynkowy. W sprzedaży pojawiły się więc różnego rodzaju łakocie, np. kardynałki zabajone (ciastka) czy produkowane przez firmę Wawel zabajone w czekoladzie (cukierki).
Lody zabajone – przepis
Składniki (na 4 porcje):
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- 120 ml wina marsala,
- 240 ml mleka 3,2%,
- 240 ml śmietany 36%.
Przygotowanie:
- Mleko i śmietanę wlej do garnka i zagotuj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmij z ognia.
- W misce ubij żółtka z cukrem. Cały czas ubijając, powoli dolewaj mleko ze śmietaną. Przelej masę z powrotem do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż zrobi się gęsta.
- Przetrzyj masę przez sito, a następnie dodaj wino i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
- Ostudzoną masę wstaw do zamrażalnika, żeby stężała. Najlepiej podawać lody zabajone z owocami.
Ciasto zabajone – przepis
Składniki (na 4 porcje):
Biszkopt
- 4 jajka,
- 120 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej.
Krem zabajone
- żółtka z 8 jaj,
- 200 g cukru,
- 8 łyżek likieru Marsala,
- 4 listki żelatyny,
- 400 ml śmietany 36%,
- 4 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
- Przepis na ciasto z kremem zabajone , czyli biszkopt z pyszną masą, jest trochę bardziej skomplikowany. Najpierw przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Dodaj żółtka, a następnie przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180℃. Formę na biszkopt wysmaruj masłem i wysyp mąką. Przełóż ciasto do formy i piecz 20 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.
- Teraz pora na krem. Przygotuj kąpiel wodną – do garnka wlej niezbyt dużo wody i postaw na małym ogniu. Wbij żółtka do miski, dodaj cukier i ubijaj, aż masa stanie się jasna i puszysta. Cały czas miksując, powoli dolewaj likier. Następnie postaw miskę na garnku i podgrzewaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
- Listki żelatyny namocz przez kilka minut w chłodnej wodzie, odciśnij, a potem rozpuść w garnku na niewielkim ogniu. Dodaj odrobinę jajecznej masy i dokładnie wymieszaj. Przełóż żelatynę do reszty masy, wymieszaj i wstaw krem do lodówki mniej więcej na 15 minut.
- Śmietanę ubij na sztywno razem z 4 łyżkami cukru pudru. Wyjmij krem zabajone z lodówki i delikatnie wymieszaj ze śmietaną. Przekrój biszkopt w poprzek, dzieląc go na 3 części. Następnie na każdą z nich nałóż krem i złóż wszystkie części jak tort. Możesz posmarować kremem boki ciasta albo zostawić widoczne warstwy. Udekoruj wierzch tortu w dowolny sposób, np. ułóż na nim owoce.
Krem zabajone – przepis
Składniki (na 4 porcje):
- 8 żółtek,
- 160 g cukru,
- 100 ml wina Marsala.
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotuj kąpiel wodną – do garnka wlej wodę i postaw na małym ogniu (później na tym garnku stanie miska). Ważne, żeby wody nie było zbyt dużo, bo dno miski nie może stykać się z wrzątkiem.
- Wbij żółtka do miski, dodaj cukier i ubijaj do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta. Cały czas miksując, powoli dolewaj wino. Gdy masa będzie jednolita, postaw miskę na garnku, a następnie miksuj, aż krem zgęstnieje.
- Przelej deser do kieliszków i podawaj na ciepło. Krem zabajone najlepiej podawać z owocami .
Jabłka w roli głównej w kuchni Sebastiana Olmy. Zobacz wideo:
Zobacz też:
Podstawowy przepis na muffinki czekoladowe – z bananem i z kawałkami czekolady
Knedle, buchty i parzaki, czyli kluski słodkie i wytrawne. Poznaj przepisy uczestnika MasterChefa
Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy
Autor: Adrian Adamczyk