Obwarzanki z masłem miodowym, ogórki zielone z miętą
Składniki:
1kg mąki
150ml maślanki
300ml wody
200ml oleju
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
100g drożdży
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkowujemy, wycinamy kółka, w kółkach dziurki i mamy obwarzanki. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy czarnuszką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni.
200g masła
2-3 łyżki miodu
1kg ogórków krótkich
Świeża mięta
1szt cytryny
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, powoli dodajemy miód, ubijamy aż masło stanie się prawie białe, puszyste. Ogórki kroimy w kostkę ze skórką, dodajemy pieprz, sól, skórkę z cytryny i miętę.
Grzanka chrupiąca, jajecznica chrzanowa, smażone młode buraki i rzodkiewka
Składniki:
1 chleb rustykalny
150g masło klarowane
10 jaj
Chrzan świeży lub śmietankowy
150ml śmietanka 18%
2 pęczki rzodkiewki
2 pęczki botwinki
Koper, szczypiorek cienki
Sposób przygotowania:
Jajka mieszamy z chrzanem, śmietaną i szczypiorkiem. Kromki chleba obsmażamy na maśle na patelni lub w piekarniku. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plastry lub ścieramy na tarce. Rzodkiewki kroimy w plastry lub ćwiartki. Na maśle przesmażamy rzodkiewki, buraczki możemy dodać ale proponuję aby je tylko przelać sokiem z cytryny, i odcisnąć. Na grzankach podajemy jajecznicę chrzanową, rzodkiewki, buraczki. Taki sposób na grzanki.
Kremowa papaja z białą czekoladą
Składniki:
1 świeżej papai
2x250ml śmietanki 36%
200g czekolady białej
Limonka
20g żelatyny
Przygotowanie:
Papaję obieramy, pozbawiamy skóry i pestek, połowę kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. 1 część śmietanki podgrzewamy i dodajemy czekoladę oraz drugą połowę papai. Wszystko po chwili miksujemy na puree i dodajemy na koniec namoczoną żelatynę. Drugą połowę śmietanki ubijamy na puch i łączymy papają z czekoladą. Wykładamy do szklanek i posypujemy pokrojoną papają.
Indyk pieczony i salsą z papai i mango, między innymi
Składniki:
1 nieduża pierś z indyka
100g masła klarowanego
Kmin rzymski, gałka muszkatołowa
1/2szt papai
1 mango
1 ostra papryka
Świeża kolendra
1 szt czerwonej papryki
Olej słonecznikowy
Sól, pieprz
Sok z cytryny
Limonka
Przygotowanie:
Indyka dokładnie sprawiamy solą, pieprzem oraz kminem i delikatnie gałką. Obsmażamy na maśle na złoty kolor i wstawiamy do pieczenia na około 1 godz. Papaję, mango, paprykę, cebulę czerwoną, paprykę ostrą kroimy w drobną kostkę, dodajemy olej winogronowy, sok z limonki, kolendrę. Indyka podajemy na zimno z salsą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN