W DDTVN śniadanie z wolnego wybiegu :)

Choć dziś piątek to Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował śniadanie już na niedzielę ;) Tego dnia, nigdzie się nie spiesząc, możemy delektować się pysznym śniadaniem w łóżku :) Co powiecie na obwarzanki z masłem miodowym i świeżymi ogórkami, jajecznicę z chrzanem i grzankami oraz mus z papai z białą czekoladą?

Obwarzanki z masłem miodowym, ogórki zielone z miętą

Składniki:

1kg mąki

150ml maślanki

300ml wody

200ml oleju

2 łyżki cukru

1 łyżka soli

100g drożdży

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkowujemy, wycinamy kółka, w kółkach dziurki i mamy obwarzanki. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy czarnuszką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni.

200g masła

2-3 łyżki miodu

1kg ogórków krótkich

Świeża mięta

1szt cytryny

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, powoli dodajemy miód, ubijamy aż masło stanie się prawie białe, puszyste. Ogórki kroimy w kostkę ze skórką, dodajemy pieprz, sól, skórkę z cytryny i miętę.

Grzanka chrupiąca, jajecznica chrzanowa, smażone młode buraki i rzodkiewka

Składniki:

1 chleb rustykalny

150g masło klarowane

10 jaj

Chrzan świeży lub śmietankowy

150ml śmietanka 18%

2 pęczki rzodkiewki

2 pęczki botwinki

Koper, szczypiorek cienki

Sposób przygotowania:

Jajka mieszamy z chrzanem, śmietaną i szczypiorkiem. Kromki chleba obsmażamy na maśle na patelni lub w piekarniku. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plastry lub ścieramy na tarce. Rzodkiewki kroimy w plastry lub ćwiartki. Na maśle przesmażamy rzodkiewki, buraczki możemy dodać ale proponuję aby je tylko przelać sokiem z cytryny, i odcisnąć. Na grzankach podajemy jajecznicę chrzanową, rzodkiewki, buraczki. Taki sposób na grzanki.

Kremowa papaja z białą czekoladą

Składniki:

1 świeżej papai

2x250ml śmietanki 36%

200g czekolady białej

Limonka

20g żelatyny

Przygotowanie:

Papaję obieramy, pozbawiamy skóry i pestek, połowę kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. 1 część śmietanki podgrzewamy i dodajemy czekoladę oraz drugą połowę papai. Wszystko po chwili miksujemy na puree i dodajemy na koniec namoczoną żelatynę. Drugą połowę śmietanki ubijamy na puch i łączymy papają z czekoladą. Wykładamy do szklanek i posypujemy pokrojoną papają.

Indyk pieczony i salsą z papai i mango, między innymi

Składniki:

1 nieduża pierś z indyka

100g masła klarowanego

Kmin rzymski, gałka muszkatołowa

1/2szt papai

1 mango

1 ostra papryka

Świeża kolendra

1 szt czerwonej papryki

Olej słonecznikowy

Sól, pieprz

Sok z cytryny

Limonka

Przygotowanie:

Indyka dokładnie sprawiamy solą, pieprzem oraz kminem i delikatnie gałką. Obsmażamy na maśle na złoty kolor i wstawiamy do pieczenia na około 1 godz. Papaję, mango, paprykę, cebulę czerwoną, paprykę ostrą kroimy w drobną kostkę, dodajemy olej winogronowy, sok z limonki, kolendrę. Indyka podajemy na zimno z salsą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości