Zielono mi... w kuchni! Przepisy na placek z groszkiem i konfiturę z ogórka

Zielono w kuchni! Zobacz przepisy na zielone dania - bardzo wiosenne i zdrowe! Jak zrobić placek drożdżowy z zielonym groszkiem, boczkiem i serem? A jak konfiturę z ogórka, kiwi i awokado? Zobacz przepisy i gotuj z Dzień Dobry TVN!

Zobacz też:

Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

Placek drożdżowy z zielonym groszkiem, boczkiem i serem i zimna ogórkowa

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 6 jaj
  • 50 ml oleju
  • 200 g sera tartego gouda
  • 300 g mrożonego groszku zielonego
  • 200g boczku wędzonego surowego
  • sól, pieprz
  • 400 g ogórków gruntowych
  • 1l maślanki
  • bazylia świeża
  • mięta świeża
  • kiełki groszku cukrowego
  • 200 ml śmietany 18%

Z mąki, drożdży, jajek, mleka, szczypty soli oraz cukru przygotowujemy ciasto drożdżowe. Groszek zielony parzymy w gorącej wodzie, studzimy, boczek kroimy drobno i przesmażamy na patelni. Również studzimy, groszek, boczek i ser dodajemy do ciasta, mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, po podrośnięciu wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni czas około 40 minut. Ogórki miksujemy ze skórą, łączymy z maślanką, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i bazylią i miętą. Dla lepszej konsystencji do maślanki można dodać trochę gęstej śmietany.

Zobacz też: Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta >>>

Konfitura z ogórka, kiwi i awokado

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe
  • 4 kiwi
  • 2 awokado dojrzałe
  • mięta świeża
  • 2 łyżki miód
  • cytryna

Ogórki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, podobnie kiwi i avocado. Na miodzie w pierwszej kolejności przesmażamy kiwi, następnie dodajemy ogórki i na koniec avocado. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżą miętą.

  • chleb rustykalny
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 piersi z kurczaka
  • 400g sera ricotta lub serka śmietankowego
  • sól, pieprz czarny
  • kiełki słonecznika

Kurczaka sprawiamy solą, pieprzem i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor, dopiekamy w piekarniku, a na patelnię wrzucamy kromki i obsmażamy na złoty kolor. Na chrupiącą kromkę wykładamy porcję serka, konfitury i plastry soczystego kurczaka. Wierzch posypujemy kiełkami słonecznika.

Zielone warzywa z patelni z ciepłą mozzarellą

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów zielonych
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 200 g bobu
  • 500ml śmietanki 36%
  • 4 kulki mozzarelli w zalewie
  • kiełki rzodkiewki
  • koperek
  • szczypiorek drobny
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Wszystkie warzywa parzymy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, hartujemy w wodzie z lodem. Śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i wrzucamy pokrojoną w paski mozzarellę, doprawiamy solą. Wykładamy na talerz, na wierzch wykładamy przesmażone na maśle warzywa, posypujemy kiełkami rzodkiewki, gałązkami koperku. Skrapiamy olejem zmiksowanym ze szczypiorkiem.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości