Ciasto pomarańczowe
Składniki:
1 filiżanka soku pomarańczowego
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z 3 pomarańczy
3 filiżanki mąki pszennej
0,5 filiżanki maślanki
2 filiżanki cukru
1 łyżeczka soli
200 g masła
4 duże jajka
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować masłem dwie podłużne keksówki (około 22 cm) i spód wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i cukier utrzeć przy pomocy miksera do białości. Ciągle ubijając dodawać po jednym jajku, a na końcu skórkę z pomarańczy. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W osobnej misce wymieszaj 0,5 filiżanki soku pomarańczowego, maślankę i cukier waniliowy. Suche składniki i mokre dodać do ubitego masła z jajkami, dokładnie wymieszać i przelać do keksówek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 45-60 minut. W tym czasie podgrzać w garnuszku 0,5 filiżanki cukru i 0,5 filiżanki soku pomarańczowego. Gotować aż powstanie gęsty syrop. Ciasto po upieczeniu wyjąć z foremek, odstawić na 10 minut do ostygnięcia, a następnie polać syropem pomarańczowym.
Crepes Suzette
Składniki:
1 łyżka startej skórki otartej z pomarańczy
sklarowane masło do smażenia
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
3 jajka
Sos:
1,5 szklanki soku pomarańczowego
3 pomarańcze
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąkę i sól. W osobnej misce ubić jajka z cukrem do konsystencji lekko lejącej. Wymieszać z mąką, mlekiem i otartą skórką z pomarańczy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać odrobinę mleka i wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki. Rozgrzać dużą patelnię, dodać odrobinę sklarowanego masła i smażyć cienkie naleśniki, aż zużyjemy całe ciasto.
Sos:
Na patelni zagotować sok z pomarańczy, dodać cukier i skórkę z pomarańczy. Gotować około 5 minut, aż sos się zagęści. Pomarańcze obrać ze skórki i wyciąć sekcje omijając białe błony. Część z nich dodać do syropu i wymieszać. Na patelnię kłaść usmażone naleśniki, zanurzając je w soku, odstawić na około 1 minutę aby nasiąknęły. Naleśniki zwinąć, udekorować cząstkami pomarańczy i polać odrobiną soku.
Bułeczki scones
Składniki:
100 ml soku pomarańczowego
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g schłodzonego masła
mleko do posmarowania
225 g mąki pszennej
1 łyżeczkę octu
70 ml maślanki
szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i octem. Masło pokroić na małe kawałki, a następnie wetrzeć je palcami w mąkę do momentu aż się połączą. Dodać maślankę i sok pomarańczowy. Wszystko dokładnie i szybko wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószoną stolnicę, delikatnie zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozgnieść na okrąg o grubości jednego centymetra. Wyciąć okrągłe bułeczki, i ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach, ponieważ bułeczki urosną. Wierzch każdej z nich posmarować mlekiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 10-15 minut.
Pomarańczowa owsianka
Składniki:
200 g płatków owsianych, błyskawicznych
400 ml soku pomarańczowego
100 g jogurtu naturalnego
100 g orzechów włoskich
2 różyczki goździka
1 garść rodzynek
400 ml mleka
2 pomarańcze
4 banany
Przygotowanie:
W garnku wymieszać płatki owsiane, goździki, rodzynki, mleko, sok pomarańczowy i połowę bananów pokrojonych w plasterki. Zagotować często mieszając. Zmniejszyć gaz i gotować kolejne 4-5 minut, mieszając co jakiś czas. Owsiankę przełożyć do 4 misek, polać jogurtem, dodać pozostałe banany pokrojone w plasterki, cząstki pomarańczy i posypać orzechami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN