Materiał promocyjny

Rozgrzewająca kuchnia Kingi Paruzel

Sympatyczna trzydziestodwulatka z Tarnowskich Gór przegrała zmagania od tytuł pierwszego polskiego Masterchefa, ustępując pierwszeństwa Basi Ritz. Nie płakała jednak, cieszyła się ze zwycięstwa koleżanki. Jak wspomina ten okres w swoim życiu? Z mężem, w wyjazdowej kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowała dania rozgrzewające w sam raz na mroźną zimę.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Zupa gulaszowa

Składniki:

700 g mięsa wieprzowego

400g wędzonego boczku

3 cebule

2 ząbki czosnku

2 papryki: czerwona i zielona (może być tylko czerwona)

1 papryczka chili (można pominąć)

1 pomidory w puszce

200 ml kwaśnej śmietany

ziele angielskie

liść laurowy

sól

pieprz

papryka mielona: słodka i ostra

olej,

mąka

zielona pietruszka 1 pęczek

Przygotowanie:

1. Boczek podsmażyć aż wytopi się tłuszcz - przełożyć do miseczki 2. Mięso pokroić w równą kostkę i oprószyć mąką.

3. Cebulę i czosnek posiekać.

4. Na wytopionym z boczku tłuszczu obsmażyć mięso, dodać cebulę i czosnek. Chwilę smażyć.

5. Zdjąć z ognia dodać mielona paprykę (po ok łyżeczce z każdej), boczek - wymieszać. Dodać 1,5 szklanki wody, sól, pieprz, ziele i liść laurowy. Całość dusić ok 45 min.

6. Paprykę pokroić w paski. dodać do mięsa razem z pomidorami.

7. Dusić ok 30 min

Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.

Udka kurczaka w maślance lub jogurcie

Składniki:

6 udek kurczaka

1 szklanka maślanki lub jogurtu

1/2 szklanki oleju

2 ząbki czosnku

tymianek lub rozmaryn

pieprz

sól

2 czerwone cebule

Przygotowanie:

1. Przygotować marynatę: maślankę, olej, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i zioła dokładnie wymieszać.

2. Kurczaka umieścić w marynacie i odłożyć na 30 min do lodówki.

3. Udka wyłożyć na blachę , polać olejem, na to ułożyć ćwiartki czerwonej cebuli i piec 30 min w temp 220 C

Śliwki , morele, daktyle w boczku

Składniki:

250 g suszonych śliwek

250 g orzechy włoskie lub migdały

300 g boczku - cieniutko krojony

Przygotowanie:

1. Śliwki nadziewamy orzechami lub migdałami 2. Każdą śliwkę owinąć paskiem boczku i spiąć wykałaczką.

3. Piec 10 min w temp 200-220 C

Ciasto czekoladowe

Składniki:

filiżanka = szklanka 250ml

3 filiżanki maki pszennej

2 filiżanki cukru

1/2 filiżanki ciemnego kakao

2 łyżeczki sody

1 łyżeczka soli

2 filiżanki gorącej wody

3/4 filiżanki oleju

2 łyżki octu

1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulek)

aromat waniliowy

dodatki dowolne: np czekolada, mrożone owoce, bakalie

Przygotowanie:

1. W misce wymieszać wszystkie suche składniki.

2. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy.

3. Połączyć oba rodzaje składników.

4. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem (tortownica 25 cm lub blacha 20x25 cm) do pieczenia, na wierzchu rozłożyć np. owoce, posypać grubym cukrem.

5. Piec ok. 40 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180 C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości