Poranny koktajl
Składniki:
1 dojrzały banan
2 łyżki zarodków pszennych
250 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
2-3 szczypty cynamonu
2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim kakao. Podać pozostałe składniki i zmiksować.
Wielozbożowe pancakes z otrębami na maślance
Składniki:
1 szklanka maślanki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mieszanych otrębów (żytnich, owsianych i pszennych)
2 jajka, lekko ubite
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka wymieszać z maślanką, dodać wszystkie suche składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu (jeśli używamy patelni z powłoką nieprzywierającą najlepiej pominąć olej) i nakładać porcje ciasta, ok 2 łyżek stołowych na jeden pancake. Smażyć, aż na cieście pojawią się bąbelki, odwrócić placki i dosmażać ok minuty. Podawać z miodem.
Roladki rybne na warzywnym julienne
Składniki:
4 filety z dorsza bez skóry
4 łyżeczki pesto
1 duży por
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 mały seler
kilka liści kapust
0,5 białej rzodkwi
oliwa z oliwek
kiełki rzodkiewki
sól i pieprz
tymianek
Sposób przygotowania:
Filety z dorsza przyprawić solą i pieprzem i posmarować każdy łyżeczką pesto. Wybrać płaskie filety z mniejszych ryb aby można było zrolować. Por naciąć wzdłuż tak aby można było zdjąć cztery podłużne paski którymi owiniemy roladki rybne. Sparzyć je aby stały się elastyczne. Filety ułożyć na paskach z pora i zwinąć. Warzywa obrać i pokroić w zapałki, również pozostały por. Wszystkie razem poddusić w garnku razem z oliwą, sola, pieprzem i tymiankiem. Pod koniec duszenia na warzywach ułożyć roladki rybne i ugotować je przez około 5-7 minut.
Kokosowy ryż z wołowiną
Składniki:
300 g ryżu pełnoziarnistego
2 szklanki mleka kokosowego
0,5 szklanki wody
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju roślinnego
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 ostre papryczki, pokrojone w słupki
600 g mielonej wołowiny
garść liści bazylii
sól
Sposób przygotowania:
Ryż wypłukać pod bieżącą wodą następnie umieścić go w rondlu i zalać mlekiem kokosowym i wodą. Dodać sól. Przykryć i zagotować, następnie zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu około 15 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek i połowę ostrej papryczki. Po chwili dodać mięso i przesmażyć aż będzie brązowe (około 5-6 minut). W tym czasie w miseczce wymieszać sos sojowy i cukier i dodać do mięsa. Smażyć kolejne 2 minuty i dodać resztę ostrej papryki i bazylię. Wymieszać, zdjąć z gazu. Ryż wyłożyć na talerz, na wierzch ułożyć wołowinę.
Energetyczne kulki
Składniki:
50 g suszonych moreli
100 g suszonych daktyli
50 g suszonej żurawiny
100 g orzechów włoskich
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki podprażonego sezamu
Sposób przygotowania:
Morele, daktyle, żurawinę i orzechy zmiksować w robocie kuchennym aż powstanie klejąca jednolita masa. Natłuszczonymi dłońmi formować kulki i obtaczać w sezamie.
Pudding ryżowy
Składniki:
100 g ugotowanego pełnoziarnistego ryżu
200 g mleka kokosowego
miód
dobre konfitury
Sposób przygotowania:
Ryż w mleku gotować na wolnym ogniu aż ryż zacznie się rozpadać. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Wystudzić i osłodzić miodem. Można podawać ze świeżymi owocami lub dobrą konfiturą.
Sałatka z fasoli i tuńczyka
Składniki:
1 op. mrożonej zielonej fasolki
2 puszki tuńczyka (2 x 200 g)
2 puszki białej fasolki (2 x 400 g)
1 czerwona cebula
2 łyżki kaparów
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
2 łyżki posiekanego estragonu
Sposób przygotowania:
Mrożoną fasolkę ugotować w osolonej wodzie aż będzie miękka, ale ciągle jędrna. Fasolę i tuńczyka odsączyć. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Polać po wierzchu oliwą, octem i posypać posiekanym estragonem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN