Kuchnia dla aktywnych. Te dania Cię nie utuczą!

Poranny koktajl, wielozbożowe pancakes z otrębami na maślance, roladki rybne na warzywnym julienne, kokosowy ryż z wołowiną, energetyczne kulki, sałatka z fasoli i tuńczyka, czyli Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN zaserwował lekkie potrawy w sam raz dla aktywnych.

Poranny koktajl

Składniki:

1 dojrzały banan

2 łyżki zarodków pszennych

250 ml mleka sojowego lub innego roślinnego

2-3 szczypty cynamonu

2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim kakao. Podać pozostałe składniki i zmiksować.

Wielozbożowe pancakes z otrębami na maślance

Składniki:

1 szklanka maślanki

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mieszanych otrębów (żytnich, owsianych i pszennych)

2 jajka, lekko ubite

1 łyżeczka proszku do pieczenia

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka wymieszać z maślanką, dodać wszystkie suche składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu (jeśli używamy patelni z powłoką nieprzywierającą najlepiej pominąć olej) i nakładać porcje ciasta, ok 2 łyżek stołowych na jeden pancake. Smażyć, aż na cieście pojawią się bąbelki, odwrócić placki i dosmażać ok minuty. Podawać z miodem.

Roladki rybne na warzywnym julienne

Składniki:

4 filety z dorsza bez skóry

4 łyżeczki pesto

1 duży por

3 marchewki

2 korzenie pietruszki

1 mały seler

kilka liści kapust

0,5 białej rzodkwi

oliwa z oliwek

kiełki rzodkiewki

sól i pieprz

tymianek

Sposób przygotowania:

Filety z dorsza przyprawić solą i pieprzem i posmarować każdy łyżeczką pesto. Wybrać płaskie filety z mniejszych ryb aby można było zrolować. Por naciąć wzdłuż tak aby można było zdjąć cztery podłużne paski którymi owiniemy roladki rybne. Sparzyć je aby stały się elastyczne. Filety ułożyć na paskach z pora i zwinąć. Warzywa obrać i pokroić w zapałki, również pozostały por. Wszystkie razem poddusić w garnku razem z oliwą, sola, pieprzem i tymiankiem. Pod koniec duszenia na warzywach ułożyć roladki rybne i ugotować je przez około 5-7 minut.

Kokosowy ryż z wołowiną

Składniki:

300 g ryżu pełnoziarnistego

2 szklanki mleka kokosowego

0,5 szklanki wody

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka oleju roślinnego

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

2 ostre papryczki, pokrojone w słupki

600 g mielonej wołowiny

garść liści bazylii

sól

Sposób przygotowania:

Ryż wypłukać pod bieżącą wodą następnie umieścić go w rondlu i zalać mlekiem kokosowym i wodą. Dodać sól. Przykryć i zagotować, następnie zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu około 15 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek i połowę ostrej papryczki. Po chwili dodać mięso i przesmażyć aż będzie brązowe (około 5-6 minut). W tym czasie w miseczce wymieszać sos sojowy i cukier i dodać do mięsa. Smażyć kolejne 2 minuty i dodać resztę ostrej papryki i bazylię. Wymieszać, zdjąć z gazu. Ryż wyłożyć na talerz, na wierzch ułożyć wołowinę.

Energetyczne kulki

Składniki:

50 g suszonych moreli

100 g suszonych daktyli

50 g suszonej żurawiny

100 g orzechów włoskich

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki podprażonego sezamu

Sposób przygotowania:

Morele, daktyle, żurawinę i orzechy zmiksować w robocie kuchennym aż powstanie klejąca jednolita masa. Natłuszczonymi dłońmi formować kulki i obtaczać w sezamie.

Pudding ryżowy

Składniki:

100 g ugotowanego pełnoziarnistego ryżu

200 g mleka kokosowego

miód

dobre konfitury

Sposób przygotowania:

Ryż w mleku gotować na wolnym ogniu aż ryż zacznie się rozpadać. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Wystudzić i osłodzić miodem. Można podawać ze świeżymi owocami lub dobrą konfiturą.

Sałatka z fasoli i tuńczyka

Składniki:

1 op. mrożonej zielonej fasolki

2 puszki tuńczyka (2 x 200 g)

2 puszki białej fasolki (2 x 400 g)

1 czerwona cebula

2 łyżki kaparów

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego

2 łyżki posiekanego estragonu

Sposób przygotowania:

Mrożoną fasolkę ugotować w osolonej wodzie aż będzie miękka, ale ciągle jędrna. Fasolę i tuńczyka odsączyć. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Polać po wierzchu oliwą, octem i posypać posiekanym estragonem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości