W kuchni DDTVN gruszki. Na słodko i wytrawnie

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania bazujące na gruszce, na słodko i w wersji wytrawnej. Co powiecie na tacos z gruszką, serami i boczkiem, a na deser na tartę gruszkową z marcepanem?

Pietruszka i gruszka

Składniki:

1kg pietruszki

1 włoszczyzna

Miód

Kilka plasterków szynki dojrzewającej

Sól, pieprz,

Rozmaryn

Masło klarowane do smażenia

500ml mleka

200g sera mascarpone

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny. Pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, chwilę przesmażamy na maśle i zalewamy mlekiem i wodą tylko do wysokości przykrycia pietruszki. Gotujemy do miękkości. Miękką odcedzamy, miksujemy na puree, w trakcie dla dolewając trochę płynu z gotowania. Do puree dolewamy wywaru warzywnego i na koniec dla uzyskania lepszej kremowości dodajemy ser mascarpone. Gruszkę obieramy ze skóry, kroimy na połówki, pozbawiamy gniazd nasiennych i zawijamy w szynkę dojrzewającą. Obsmażamy na złoty kolor na maśle, miód podgrzewamy z rozmarynem i czarnym pieprzem. Zupę podajemy ze złotą gruszką i wszystko

skrapiamy miodem z pieprzem i rozmarynem.

Takie tam tacos z gruszką, serami i boczkiem

Składniki:

200g mąki gryczanej

100g mąki pszennej

1 szklanka gorącej wody

2 łyżeczki soli

Rozmaryn świeży

Przygotowanie:

Obie mąki łączymy, dodajemy posiekany bardzo drobno rozmaryn, sól i wszystko zalewamy

gorącą wodą, mieszamy na początku łyżką a następnie wyrabiamy ciasto do momentu aż stanie się jednolitym ciastem. Dzielimy na porcje, rozwałkowujemy cienko i smażymy na patelni, bez dodawania żadnego tłuszczu. Upieczony układamy na wałek i odstawiamy aby podeschło i pozostało w tym kształcie.

500g sera mascarpone

1 łyżeczka miód

3 gruszki

300g sera mozzarella w zalewie

150g sera dojrzewającego

200g boczku wędzonego krojonego w kostkę

Natka pietruszki

Sól, pieprz

Sok z 1 cytryny

Boczek wykładamy na papier pergaminowy i wypiekamy w piekarniku na złoty kolor. Mascarpone mieszamy z serem dojrzewającym, mozzarellą i miodem, czarnym pieprzem. Gruszki kroimy w cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny.

2 gruszki

1 ostra papryka

2 pomidory

Sok z cytryny

Sól

Natka pietruszki

Gruszki, ostra paprykę i pomidory kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny,

doprawiamy solą i dodajemy natkę. Naleśniki wypełniamy mieszanką serów, kawałkami gruszek, wstawiamy do piekarnika. Przed podaniem polewamy krajanką z gruszek świeżych i pomidorów.

Tarta gruszkowa z marcepanem

Składniki:

400g mąki

200g masła

4 żółtka

100g cukru

Cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, wylepiamy nim formę do pieczenia i podpiekamy na złoty kolor.

1kg gruszek

Sok z cytryny

3-4 łyżki cukru

200ml świeżego soku z pomarańczy

masa marcepanowa

Cukier puder

Szczypta żelatyny

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla,

podlewamy sokiem z pomarańczy, sokiem cytrynowym, dodajemy cukier. Gotujemy do momentu

aż będą miękkie i powoli będą się rozpadać, posypujemy szczyptą żelatyny i mieszamy. Na wypieczone ciasto wykładamy gruszki, na wierzchu układamy kratkę z rozwałkowanego marcepanu na blacie posypanym cukrem pudrem. Wierzch posypujemy raz jeszcze cukrem pudrem.

Gruszka pieczona w maślance, sos karmelowy, kogel-mogel

Składniki:

4 gruszki

500ml maślanki

200g cukru trzcinowego

200g herbatników

50g rozpuszczonego masła

Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i jak są twarde parzymy kilka minut

w gorącej wodzie. Całe gruszki umieszczamy w maślance i obtaczamy w panierce z pokruszonych

herbatników, cukru trzcinowego i rozpuszczonego masła. Układamy na papierze pergaminowym

i wstawiamy do zapieczenia, temp. 220 stopni czas około 12 minut.

200g cukru

300g śmietanki 36%

1 łyżka masła

Cukier rozpuszczamy, robimy karmel i dodajemy śmietankę. Studzimy

6szt żółtek

4 łyżki cukru

Cukier wanilinowy

Żółtka ubijamy na kogel-mogel z cukrem i cukrem wanilinowym. Upieczone gruszki podajemy

z sosem karmelowym i koglem-moglem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości