Pietruszka i gruszka
Składniki:
1kg pietruszki
1 włoszczyzna
Miód
Kilka plasterków szynki dojrzewającej
Sól, pieprz,
Rozmaryn
Masło klarowane do smażenia
500ml mleka
200g sera mascarpone
Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny. Pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, chwilę przesmażamy na maśle i zalewamy mlekiem i wodą tylko do wysokości przykrycia pietruszki. Gotujemy do miękkości. Miękką odcedzamy, miksujemy na puree, w trakcie dla dolewając trochę płynu z gotowania. Do puree dolewamy wywaru warzywnego i na koniec dla uzyskania lepszej kremowości dodajemy ser mascarpone. Gruszkę obieramy ze skóry, kroimy na połówki, pozbawiamy gniazd nasiennych i zawijamy w szynkę dojrzewającą. Obsmażamy na złoty kolor na maśle, miód podgrzewamy z rozmarynem i czarnym pieprzem. Zupę podajemy ze złotą gruszką i wszystko
skrapiamy miodem z pieprzem i rozmarynem.
Takie tam tacos z gruszką, serami i boczkiem
Składniki:
200g mąki gryczanej
100g mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
2 łyżeczki soli
Rozmaryn świeży
Przygotowanie:
Obie mąki łączymy, dodajemy posiekany bardzo drobno rozmaryn, sól i wszystko zalewamy
gorącą wodą, mieszamy na początku łyżką a następnie wyrabiamy ciasto do momentu aż stanie się jednolitym ciastem. Dzielimy na porcje, rozwałkowujemy cienko i smażymy na patelni, bez dodawania żadnego tłuszczu. Upieczony układamy na wałek i odstawiamy aby podeschło i pozostało w tym kształcie.
500g sera mascarpone
1 łyżeczka miód
3 gruszki
300g sera mozzarella w zalewie
150g sera dojrzewającego
200g boczku wędzonego krojonego w kostkę
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Sok z 1 cytryny
Boczek wykładamy na papier pergaminowy i wypiekamy w piekarniku na złoty kolor. Mascarpone mieszamy z serem dojrzewającym, mozzarellą i miodem, czarnym pieprzem. Gruszki kroimy w cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny.
2 gruszki
1 ostra papryka
2 pomidory
Sok z cytryny
Sól
Natka pietruszki
Gruszki, ostra paprykę i pomidory kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny,
doprawiamy solą i dodajemy natkę. Naleśniki wypełniamy mieszanką serów, kawałkami gruszek, wstawiamy do piekarnika. Przed podaniem polewamy krajanką z gruszek świeżych i pomidorów.
Tarta gruszkowa z marcepanem
Składniki:
400g mąki
200g masła
4 żółtka
100g cukru
Cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, wylepiamy nim formę do pieczenia i podpiekamy na złoty kolor.
1kg gruszek
Sok z cytryny
3-4 łyżki cukru
200ml świeżego soku z pomarańczy
masa marcepanowa
Cukier puder
Szczypta żelatyny
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla,
podlewamy sokiem z pomarańczy, sokiem cytrynowym, dodajemy cukier. Gotujemy do momentu
aż będą miękkie i powoli będą się rozpadać, posypujemy szczyptą żelatyny i mieszamy. Na wypieczone ciasto wykładamy gruszki, na wierzchu układamy kratkę z rozwałkowanego marcepanu na blacie posypanym cukrem pudrem. Wierzch posypujemy raz jeszcze cukrem pudrem.
Gruszka pieczona w maślance, sos karmelowy, kogel-mogel
Składniki:
4 gruszki
500ml maślanki
200g cukru trzcinowego
200g herbatników
50g rozpuszczonego masła
Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i jak są twarde parzymy kilka minut
w gorącej wodzie. Całe gruszki umieszczamy w maślance i obtaczamy w panierce z pokruszonych
herbatników, cukru trzcinowego i rozpuszczonego masła. Układamy na papierze pergaminowym
i wstawiamy do zapieczenia, temp. 220 stopni czas około 12 minut.
200g cukru
300g śmietanki 36%
1 łyżka masła
Cukier rozpuszczamy, robimy karmel i dodajemy śmietankę. Studzimy
6szt żółtek
4 łyżki cukru
Cukier wanilinowy
Żółtka ubijamy na kogel-mogel z cukrem i cukrem wanilinowym. Upieczone gruszki podajemy
z sosem karmelowym i koglem-moglem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN