Chłodnik z kalarepki z karmelizowanymi w miodzie kurkami
Składniki:
500 g kalarepki obranej
300 ml maślanki
1 ząbek czosnku
1 szalotka
100 g oczyszczonych kurek
4 łyżki miodu
2 łyżki masła
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
gałka muszkatołwa
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Na łyżce oleju zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołwą. Wymieszaj z pokrojoną kalarepką i maślanką i zmiksuj w kielichu do koktajli na gładki krem. Odstaw do lodówki na 3 godziny. Na patelni rozgrzej masło i obmaż na nim kurki. Przypraw solą, papryką i zalej miodem. Duś do momentu aż miód skarmelizuje. Na talerz nałóż porcję kurek i zalej to chłodnikiem.
Pierś perliczki faszerowana wędzonym bundzem i szałwią z ziemniakami po polsku
Skłądniki:
4 piersi perliczki
200 g wędzonego bundzu
8 listków szałwii
200 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
2 plastry boczku
1 mała szalotka
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz
Olej
Przygotowanie:
Perliczkę natnij i nafaszeruj serem. Pod skórę włoż po 2 listki szałwii. Przypraw i obsmaż na oleju. Wstaw do pieca o temperaturze 180 st.C na 15 minut. Ziemniaki pokrój w talarki i obsmaż na jasnobrązowy kolor. Dodaj pokrojony w kostkę boczek, a po minucie smażenia pokrojoną w piórka szalotkę. Smaż jeszcze chwilę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Piersi perliczki podaj na ziemniakach.
Czekoladowe pierożki z leśnymi owocami
Składniki:
250 g mąki
3 łyżki ciemnego kakao
mleko
1 jajko
300 g leśnych owoców (jerzyn, borówek, poziomek)
100 g białej czekolady
3 łyżki siekanej świeżej mięty
1 cukier waniliowy
3 łyżki miodu
sos z czarnej porzeczki
sól
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z kakao, dodaj szczyptę soli i jajko. Wymieszaj i dodaj mleka do odpowiedniej gęstości. Wymieszaj owoce z pokruszoną czekoladą, cukrem waniliowym, miodem i miętą. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego krążki. Nakładaj owoce z czekoladą i sklejaj pierożki. Gotuj we wrzącej wodzie i podawaj z sosem z czarnej porzeczki
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN