Chłodnik z migdałów, zielonych szparagów i ogórków
Składniki:
1/2 szklanki zblanszowanych migdałów
2 kromki białego chleba
1 kg ogórków szklarniowych
0,5 pęczka zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
około 100 ml oliwy z oliwek
sok z cytryny
200 ml maślanki
sól i pieprz
szklanka wody
natka pietruszki do podania
garść płatków migdałowych - do podania
Sposób przygotowania:
Całe migdały podpiec na patelni aż się zarumienią. W tym czasie namoczyć chleb w wodzie. Ze szparagów odciąć główki i odłożyć. Odłożyć też połowę jednego ogórka. Zmiksować w blenderze w dwóch turach podprażone migdały, chleb, ogórki, szparagi, czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny i wodę. Dodać maślankę i przyprawić, sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli jest za gęste dolać wodę. Podawać posypane prażonymi migdałami, natką pietruszki, pokrojonymi główkami szparagów oraz pokrojonym w kostkę ogórkiem.
Botwinka i szczaw z omletem jajecznym
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 pęczek botwinki
3-4 pęczki szczawiu
2 litry wywaru warzywnego
200 ml śmietany 30%
1 pęczek koperku
sól i pieprz
Omlet jajeczny:
5 jajek
100 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną botwinkę i poddusić razem. Dodać wywar i gotować aż buraczki będą miękkie. Dodać posiekany szczaw i gotować jeszcze około 10 minut. Dodać śmietanę i posiekany koperek. Wymieszać i oprawić solą, pieprzem.
Omlet:
Jajka roztrzepać w misce widelcem żeby je lekko napowietrzyć. Dodać mleko oraz mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Mieszankę wylać na rozgrzaną patelnię, zmniejszyć pod nią temperaturę, przykryć i zostawić na kilka minut. Następnie wstawić patelnię do rozgrzanego do 180ºC na 10 minut. Omlet wyjąć i pokroić w dużą kostkę. Podawać z zupą.
Wiosenna minestrone
Składniki:
1 młode cebule dymki
3 ząbki czosnku
1 pęczek młodych marchewek
4 zielone szparagi
1 pęczek botwinki
połowa kalafiora
0,5 młodej kapusty
1 cukinia
3 pomidory malinowe
skórka parmezanu
3 litry wywaru drobiowego lub warzywnego
sól i pieprz
oliwa z oliwek
mała garść połamanego spaghetti
garść orzechów nerkowca
1 ząbek czosnku
30-40 g parmezanu
garść rukoli
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Pozostałe warzywa z wyjątkiem pomidorów oraz pokroić na kawałki podobnej wielkości i podsmażyć przez chwilę na oliwę. Do warzyw dodać skórkę parmezanu. Po kilku minutach dodać pomidory oraz wywar. Gotować na wolnym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać połamany makaron. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie podprażyć orzechy nerkowca a następnie zmiksować je razem z czosnkiem i parmezanem. Dodać rukolę i dużo oliwy. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z pesto u góry, polaną oliwą.
Chachapuri
Składniki:
10 g świeżych drożdży
200 ml maślanki
500 g mąki pszennej
100 ml oleju
Sery:
250 g twardej mozzarelli
150 g twardego sera solankowego (typ feta, ale bardzo twardy i słony)
1 jajko
Sposób przygotowania:
W misce rozpuścić drożdże w maślance.
Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oleju, serów i jajka wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa, pod koniec dodać olej i wyrobić na początku w misce aby wtłoczyć olej w ciasto.
Przełożyć na stolnicę i zagnieść przez około 6-8 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk.
Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania czyli fermentacji. Można skrócić ten czas ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu.
Ciasto jest gotowe gdy podwoi swoją objętość Jeśli zwiększyło ją potrójnie lub nawet poczwórnie to nie jest to błąd wręcz przeciwnie.
W trakcie gdy wyrasta ciasto zetrzeć sery na tarce o grubych oczkach i wymieszać ze sobą oraz jajkiem. Podzielić na 4 części i zrobić z nich kule.
Ciasto przełożyć z powrotem na stolnicę i podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Na środek położyć kulkę sera. Zawinąć boki ciasta aby obkleić cały ser. Dokładnie zlepić ciasto. Ułożyć zlepieniem do dołu stolnicy. Ponownie rozwałkować na płaski placek o średnicy 20 cm. Na środku placka zrobić dziurkę ale tylko w górnej warstwie ciasta. Będzie to „komin” przez który ucieknie para z roztapiającego się sera. Gdybyśmy o tym zapomnieli, ciasto wyrosło by jak pita.
Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Piec placki pojedynczo na obsypanej mąką blasze do pieczenia przez 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmarować wierzch masłem.
Pokroić jak pizzę, serwować ciepłe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN