Zupa z ziołami, kurczakiem i kiełbasą
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
200 g dobrej kiełbasy
1 filet z piersi kurczaka
100 g kaszy pęczak
200 ml maślanki
duży pęczek mieszanych ziół-
bazylia, pokrzywa, szczypiorek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i podsmażyć. Zalać 500 ml wody i zagotować. Dodać kaszę i pokrojony w kostkę filet. Gotować aż kasza będzie miękka. Dodać maślankę i posiekane zioła. Zagotować i przyprawić sola i pieprzem.
Zupa z podwójnie groszkowa
Składniki:
2 duże cebule, posiekane
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki oliwy
800 g mrożonego zielonego groszku
800 ml bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanego estragonu
sól i pieprz do smaku
młode pędy groszku
Sposób przygotowania:
Cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać groszek i podsmażyć przez kilka minut. Zalać bulionem, gotować aż groszek będzie miękki. Dodać estragon, doprawić solą i pieprzem. Następnie zmiksować na gładką masę. Ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane młodymi pędami groszku i skropione oliwą z oliwek.
Ciasto czekoladowe z bazylią
Składniki:
Ciasto
6 jajek
250 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao)
150 g masła, pokrojonego na kawałki
5 łyżek posiekanej bazylii
¾ szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę.
Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę z masłem i cukrem, pod koniec dodać żółtka i masło, wymieszać. Do masy czekoladowej dodawać po kilka łyżek białek i bazylię, delikatnie wszystko ze sobą mieszając. Wlać masę do wysmarowanej masłem tortownicy (Ø 22 cm), piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25-30 minut.
Polewa:
Podczas pieczenia ciasta, w garnuszku podgrzać czekoladę, wodę i cukier, pod koniec dodać masło, wymieszać. Polewą polać ciasto.
Boczek z dresingiem ziołowym i selerem
Składniki:
1 kg boczku wieprzowego
150 ml sosu sojowego
kawałek imbiru
1 por
2 chilli
1 cebula
5 ząbków czosnku
10 ziaren pieprzu
Dresing
duży pęczek ziół: pietruszka, tymianek, szczaw
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Seler:
2 duże selery
3 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki musztardy francuskiej
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek namoczyć przez godzinę w wodzie. Następnie włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować, ściągnąć szumy z powierzchni wody. Na boczek nałożyć talerz i obciążyć go garnkiem z wodą aby pozostał prosty. Dodać sos sojowy, por, chili, czosnek, cebule i pieprz. Gotować około 2 godzin aż boczek będzie miękki. Wyjąć z wody i osuszyć. Następnie od strony skóry usmażyć na suchej patelni aż powstanie chrupiąca skórka. Zioła zblanszować w gotującej się wodzie, następnie schłodzić w wodzie z lodem i zmiksować z czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z musztardą, majonezem i śmietaną. Doprawić sola i pieprzem. Boczek pokroić w plasterki, ułożyć na selerze. Na wierzchu ułożyć dresing.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN