Kiszonki na zdrowie, czyli ogórkowa i kapusta według Piotra Kucharskiego

Proste przepisy na potrawy z kiszonek. W kuchni DDTVN gotuje Piotr Kucharski
Kapusta i ogórki kiszone to Polski wynalazek na odporność. Wesprzyj swój organizm i ugotuj sobie coś zdrowego. Piotr Kucharski przygotował dziś przepisy na dania z kapustą i ogórkami kiszonymi w roli głównej.

Ogórkowa z kaszą

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • listek laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • 8-10 ogórków kiszonych
  • woda z ogórków kiszonych
  • 150 g śmietany 18 proc.
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Podudzia kurczaka zalać 3 litrami wody i gotować 1,5 godziny na wolnym ogniu. Dodać włoszczyznę startą na grubych oczkach i ziemniaki pokrojone w kostkę. Po kilku minutach dosypać kaszę. Gdy warzywa i kasza będą już miękkie dodać ogórki pokrojone w plasterki. Gotować 10 minut i sprawdzić czy zupa jest odpowiednio kwaśna, jeśli nie - dolać wody z ogórków. Śmietanę wymieszać z chochelką zupy, przyprawić solą i zabielić zupę. Gotować chwilę, doprawić solą i pieprzem. Do wyłączonej zupy dodać posiekany koperek.

Zupa ogórkowa | Fot. Tomasz Urbanek/East News

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków typ C
  • 1 cebula
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 3-4 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Około 800 g ziemniaków i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pozostałe na drobnych. Przełożyć na sito i odcisnąć nadmiar wody. Kiszoną kapustę pokroić i dodać do ziemniaków, wymieszać. Dodać obie mąki, jajko, przyprawić i wymieszać. Na patelni rozpuścić klarowane masło i smażyć placki.

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą | Fot. Tomasz Urbanek/East News

Pikantna surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • mała papryczka chilli
  • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz
  • 600-700 g kiszonej kapusty
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek, chilli, imbir, olej i cukier zmiksować blenderem na pastę. Kapustę pokroić, dymkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z plackami ziemniaczanymi z przepisu powyżej.

Zobacz także: Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Jakie posiada wartości odżywcze i właściwości lecznicze?

Sałatka z ogórków kiszonych

Składniki:

  • 300 g ogórków kiszonych
  • 1 cebula szalotka
  • 1 jabłko
  • pieprz
  • Sos:
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Ogórki pokroić na plasterki, szalotkę w piórka, jabłko w zapałki. Składniki sosu wymieszać ze sobą i wszystko razem połączyć. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z plackami ziemniaczanymi.

Sałatka z ogórków kiszonych | Fot. Tomasz Urbanek/East News

Żeberka w kiszonej kapuście

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Żeberka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę. Następnie dodać pokrojoną kiszoną kapustę. Podsmażyć całość, dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Całość dusić około 20 minut i przełożyć na żeberka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 2-2,5 godziny.

Żeberka w kiszonej kapuście | Fot. Tomasz Urbanek/East News

>>> Zobacz też:

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości