Ogórkowa z kaszą
Składniki:
- 6 podudzi z kurczaka
- listek laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- 1 marchewka
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- 2 ziemniaki
- 100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
- 8-10 ogórków kiszonych
- woda z ogórków kiszonych
- 150 g śmietany 18 proc.
- pęczek koperku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Podudzia kurczaka zalać 3 litrami wody i gotować 1,5 godziny na wolnym ogniu. Dodać włoszczyznę startą na grubych oczkach i ziemniaki pokrojone w kostkę. Po kilku minutach dosypać kaszę. Gdy warzywa i kasza będą już miękkie dodać ogórki pokrojone w plasterki. Gotować 10 minut i sprawdzić czy zupa jest odpowiednio kwaśna, jeśli nie - dolać wody z ogórków. Śmietanę wymieszać z chochelką zupy, przyprawić solą i zabielić zupę. Gotować chwilę, doprawić solą i pieprzem. Do wyłączonej zupy dodać posiekany koperek.
Zupa ogórkowa | Fot. Tomasz Urbanek/East News
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków typ C
- 1 cebula
- 400 g kiszonej kapusty
- 3-4 łyżki maki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól i pieprz
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Około 800 g ziemniaków i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pozostałe na drobnych. Przełożyć na sito i odcisnąć nadmiar wody. Kiszoną kapustę pokroić i dodać do ziemniaków, wymieszać. Dodać obie mąki, jajko, przyprawić i wymieszać. Na patelni rozpuścić klarowane masło i smażyć placki.
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą | Fot. Tomasz Urbanek/East News
Pikantna surówka z kiszonej kapusty
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- mała papryczka chilli
- kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- sól i pieprz
- 600-700 g kiszonej kapusty
- 1 pęczek cebuli dymki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek, chilli, imbir, olej i cukier zmiksować blenderem na pastę. Kapustę pokroić, dymkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z plackami ziemniaczanymi z przepisu powyżej.
Zobacz także: Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Jakie posiada wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Sałatka z ogórków kiszonych
Składniki:
- 300 g ogórków kiszonych
- 1 cebula szalotka
- 1 jabłko
- pieprz
- Sos:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Ogórki pokroić na plasterki, szalotkę w piórka, jabłko w zapałki. Składniki sosu wymieszać ze sobą i wszystko razem połączyć. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z plackami ziemniaczanymi.
Sałatka z ogórków kiszonych | Fot. Tomasz Urbanek/East News
Żeberka w kiszonej kapuście
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 kg kiszonej kapusty
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Żeberka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę. Następnie dodać pokrojoną kiszoną kapustę. Podsmażyć całość, dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Całość dusić około 20 minut i przełożyć na żeberka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 2-2,5 godziny.
Żeberka w kiszonej kapuście | Fot. Tomasz Urbanek/East News
>>> Zobacz też:
- Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?
- Ziemniaki, pyry, kartofle. Smażone, pieczone, w sałatce i zupie
- Andrzej Polan i jego pomysły na podwieczorek
Autor: Jola Marat
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN