Chiński Nowy Rok od kuchni. Ola Nguyen o tradycyjnych potrawach i zwyczajach Święta Wiosny

Chiński Nowy Rok, zwany również Świętem Wiosny, w tym roku wypada 25 stycznia. W Azji jest to jedno z najważniejszych wydarzeń w roku, czasem spotkań rodziny i przyjaciół. W kuchni Dzień Dobry TVN Ola Nguyen przygotowała potrawy, które pojawiły się na jej świątecznym stole oraz opowiedziała o tradycjach obchodów Tet Nguyen Dan!

Sałatka z kalarepy i marchwi

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • 1 marchew
  • pół małej białej rzepy
  • szczypta pieprzu
  • pół garści kolendry
  • pół garści mięty
  • 1,5 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • pół łyżeczki sosu rybnego
  • sól
  • garść wyprażonych niesolonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w długie i cienkie słupki. Obficie posyp je solą po czym odstaw na 15 minut, aby puściły wodę. Odsącz sok, dokładnie przepłucz słupki i wysusz je. Zioła drobno posiekaj. Warzywa wymieszaj z octem, ziołami, potłuczonymi orzeszkami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sałatka z kalarepy i marchwi |Fot. Kamil Piklikiewicz/East News

Domowa panierka panko

Składniki:

  • chleb tostowy pszenny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 100 stopni C (termoobieg). Z kromek chleba odkrój skórkę i podziel je na trzy mniejsze kawałki. Pulsacyjnie w malakserze (ewentualnie w mikserze kielichowym) zmiel małe porcje chleba na średnio drobne kawałki (wystarczą maksymalnie 3 naciśnięcia, aby powstało panko). Okruchy rozsyp na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz je przez 20 minut (mieszając w trakcie) lub aż staną się całkowicie wysuszone i chrupiące.

Smażone krewetki w panierce z panko

Składniki:

  • 450 g surowych dużych krewetek w skorupie
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki mielonego czosnku
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka panierki panko
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Obierz krewetki ze skorup pozostawiając tylko ogonki. Wysusz je ręcznikiem papierowym i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Obtocz krewetki w mące, potem zamocz w rozbełtanymi z mlekiem jajkach, a na koniec obtocz je w panko. Rozgrzej olej w garnku lub w głębokiej patelni na średnim ogniu (czyli wtedy, kiedy wrzucona krewetka do oleju szybko wypłynie na wierzch) i usmaż krewetki aż będą złote.

Smażone krewetki w panierce z panko |Fot. Kamil Piklikiewicz/East News

Kokosowy ryż z fistaszkami

  • 200 g ryżu do sushi lub ryżu arborio
  • szklanka orzechów ziemnych prażonych w łupinie
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 łyżki białego sezamu

Przygotowanie:

Przepłucz ryż, a następnie zalej go wodą i pozostaw go na parę godzin lub na noc. Potem odlej wodę. Usuń łupiny z orzechów, ale pozostaw je w czerwonych skórkach. Wrzuć ryż i orzechy do garnka i zalej wodą tak, aby było jej jeszcze 1 cm nad poziomem ryżu. Posól i zagotuj ryż, a potem gotuj ryz na małym ogniu, pod przykrywką, mieszając co jakiś, aż całkowicie wchłonie wodę i będzie miękki (dolej wody jeśli trzeba). Pod koniec gotowania wmieszaj w ryż mleczko kokosowe i poczekaj, aż całkowicie się wchłonie. Posyp gotowy ryż wyprażonym na suchej patelni sezamem i podawaj np. z mięsem, jajkiem lub mango.

Chiński Nowy Rok u Oli Nguyen

Dla Wietnamczyków Nowy Rok to bardzo ważne święto. Jest to czas spotkań z rodziną, prezentów i wspólnego biesiadowania. Nasza ekipa towarzyszyła Oli i jej rodzinie w tym wyjątkowym dniu. Zobacz, jak Wietnamczycy spędzają ten czas, czym się obdarowują i jakie tradycyjne potrawy przygotowują na Chiński Nowy Rok.

''Chiński Nowy Rok u Oli Nguyen''. Reporter: Magda Nabiałczyk. 

>>> Zobacz też:

Przepis na laksę. Mistrzyni singapurskiej kuchni: "Ta zupa to taki miks kulturowy"

Desery z budyniem w roli głównej. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz

Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości