Sałatka z kalarepy i marchwi
Składniki:
- 1 kalarepa
- 1 marchew
- pół małej białej rzepy
- szczypta pieprzu
- pół garści kolendry
- pół garści mięty
- 1,5 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżki brązowego cukru
- pół łyżeczki sosu rybnego
- sól
- garść wyprażonych niesolonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w długie i cienkie słupki. Obficie posyp je solą po czym odstaw na 15 minut, aby puściły wodę. Odsącz sok, dokładnie przepłucz słupki i wysusz je. Zioła drobno posiekaj. Warzywa wymieszaj z octem, ziołami, potłuczonymi orzeszkami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sałatka z kalarepy i marchwi |Fot. Kamil Piklikiewicz/East News
Domowa panierka panko
Składniki:
- chleb tostowy pszenny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 100 stopni C (termoobieg). Z kromek chleba odkrój skórkę i podziel je na trzy mniejsze kawałki. Pulsacyjnie w malakserze (ewentualnie w mikserze kielichowym) zmiel małe porcje chleba na średnio drobne kawałki (wystarczą maksymalnie 3 naciśnięcia, aby powstało panko). Okruchy rozsyp na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz je przez 20 minut (mieszając w trakcie) lub aż staną się całkowicie wysuszone i chrupiące.
Smażone krewetki w panierce z panko
Składniki:
- 450 g surowych dużych krewetek w skorupie
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- pół łyżeczki mielonego czosnku
- pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- szklanka mąki pszennej
- szklanka panierki panko
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Obierz krewetki ze skorup pozostawiając tylko ogonki. Wysusz je ręcznikiem papierowym i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Obtocz krewetki w mące, potem zamocz w rozbełtanymi z mlekiem jajkach, a na koniec obtocz je w panko. Rozgrzej olej w garnku lub w głębokiej patelni na średnim ogniu (czyli wtedy, kiedy wrzucona krewetka do oleju szybko wypłynie na wierzch) i usmaż krewetki aż będą złote.
Smażone krewetki w panierce z panko |Fot. Kamil Piklikiewicz/East News
Kokosowy ryż z fistaszkami
- 200 g ryżu do sushi lub ryżu arborio
- szklanka orzechów ziemnych prażonych w łupinie
- 100 ml mleczka kokosowego
- ¾ łyżeczki soli
- 2 łyżki białego sezamu
Przygotowanie:
Przepłucz ryż, a następnie zalej go wodą i pozostaw go na parę godzin lub na noc. Potem odlej wodę. Usuń łupiny z orzechów, ale pozostaw je w czerwonych skórkach. Wrzuć ryż i orzechy do garnka i zalej wodą tak, aby było jej jeszcze 1 cm nad poziomem ryżu. Posól i zagotuj ryż, a potem gotuj ryz na małym ogniu, pod przykrywką, mieszając co jakiś, aż całkowicie wchłonie wodę i będzie miękki (dolej wody jeśli trzeba). Pod koniec gotowania wmieszaj w ryż mleczko kokosowe i poczekaj, aż całkowicie się wchłonie. Posyp gotowy ryż wyprażonym na suchej patelni sezamem i podawaj np. z mięsem, jajkiem lub mango.
Chiński Nowy Rok u Oli Nguyen
Dla Wietnamczyków Nowy Rok to bardzo ważne święto. Jest to czas spotkań z rodziną, prezentów i wspólnego biesiadowania. Nasza ekipa towarzyszyła Oli i jej rodzinie w tym wyjątkowym dniu. Zobacz, jak Wietnamczycy spędzają ten czas, czym się obdarowują i jakie tradycyjne potrawy przygotowują na Chiński Nowy Rok.
>>> Zobacz też:
Przepis na laksę. Mistrzyni singapurskiej kuchni: "Ta zupa to taki miks kulturowy"
Desery z budyniem w roli głównej. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz
Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .
Autor: Jola Marat