Laksa to rodzaj zupy, która jest popularna głównie w Malezji, Singapurze oraz Australii.
Składniki do laksy
Do jej ugotowania potrzebne są następujące składniki:
- makaron ryżowy
- tofu
- świeże chili
- liście laksy
- wiórki kokosowe
- krewetki
- trawa cytrynowa
- kolendra
- szalotka
- kiełki
- jajka
- ogórek
- paluszki rybne
Sposób przygotowania laksy
Gotowanie laksy zaczynamy od samodzielnego przygotowania mleka kokosowego - w tym celu zalewamy wrzątkiem wiórki kokosowe, a po jakimś czasie je wyciskamy.
Im woda jest cieplejsza, tym więcej mleka uzyskamy
- zdradziła Roqxana.
Teraz czas na wywar: do garnka z wodą po kolei wrzucamy całe krewetki, rozgniecioną trawę cytrynową, rozgniecioną kolendrę i zgniecione w dłoniach liście laksu. Po 5 minutach wyjmujemy z wody krewetki i obieramy je. Mięso odkładamy na bok, a skorupki i głowy ponownie wrzucamy do garnka.
Następnie zabieramy się za pastę, do której potrzebujemy szalotkę, trawę cytrynową, świeże chyli i liście laksy. Wszystkie składniki kroimy i rozgniatamy moździerzem. Jeśli nie mamy siły i czasu, możemy użyć blendera.
Teraz wyjmujemy z garnka krewetki. Do woka wlewamy oliwę i dodajemy przygotowaną pastę. Cały czas mieszamy. Kiedy pasta się usmaży, dodajemy wywar z krewetek i mleko kokosowe.
Podczas przygotowania zupy, w oddzielnym garnku gotujemy makaron ryżowy. Kiedy jest już gotowy, przekładamy go do miseczek. Na makaronie układamy kiełki, a następnie wszystko zalewamy zupą. Na koniec dodajemy jajka, tofu, trochę ogórka, paluszki rybne i krewetki.
Jakie to piękne i jak wspaniale smakuje.
- zachwycał się zupą Michał.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
>>> Zobacz także:
- Pasta na kanapki - zdrowy zamiennik wędlin. Poznaj przepisy uczestniczki MasterChefa
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski
- Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej
Autor: Iza Dorf