Przepis na laksę. Mistrzyni singapurskiej kuchni: "Ta zupa to taki miks kulturowy"

Podczas pobytu w Singapurze, podróżnik Michał Cessanis spotkał się z mistrzynią tamtejszej kuchni i blogerką kulinarną, Roqxaną Vasanwalą. Postanowili razem ugotować laksę - typową singapursko-malezyjską potrawę. Po produkty wybrali się na jeden z największych i najlepszych singapurskich targów.

Laksa to rodzaj zupy, która jest popularna głównie w Malezji, Singapurze oraz Australii.

Składniki do laksy

Do jej ugotowania potrzebne są następujące składniki:

  • makaron ryżowy
    • tofu
      • świeże chili
        • liście laksy
          • wiórki kokosowe
            • krewetki
              • trawa cytrynowa
                • kolendra
                  • szalotka
                    • kiełki
                      • jajka
                        • ogórek
                          • paluszki rybne

                            Sposób przygotowania laksy

                            Gotowanie laksy zaczynamy od samodzielnego przygotowania mleka kokosowego - w tym celu zalewamy wrzątkiem wiórki kokosowe, a po jakimś czasie je wyciskamy.

                            Im woda jest cieplejsza, tym więcej mleka uzyskamy

                            - zdradziła Roqxana.

                            Teraz czas na wywar: do garnka z wodą po kolei wrzucamy całe krewetki, rozgniecioną trawę cytrynową, rozgniecioną kolendrę i zgniecione w dłoniach liście laksu. Po 5 minutach wyjmujemy z wody krewetki i obieramy je. Mięso odkładamy na bok, a skorupki i głowy ponownie wrzucamy do garnka.

                            Następnie zabieramy się za pastę, do której potrzebujemy szalotkę, trawę cytrynową, świeże chyli i liście laksy. Wszystkie składniki kroimy i rozgniatamy moździerzem. Jeśli nie mamy siły i czasu, możemy użyć blendera.

                            Teraz wyjmujemy z garnka krewetki. Do woka wlewamy oliwę i dodajemy przygotowaną pastę. Cały czas mieszamy. Kiedy pasta się usmaży, dodajemy wywar z krewetek i mleko kokosowe.

                            Podczas przygotowania zupy, w oddzielnym garnku gotujemy makaron ryżowy. Kiedy jest już gotowy, przekładamy go do miseczek. Na makaronie układamy kiełki, a następnie wszystko zalewamy zupą. Na koniec dodajemy jajka, tofu, trochę ogórka, paluszki rybne i krewetki.

                            Jakie to piękne i jak wspaniale smakuje.

                            - zachwycał się zupą Michał.

                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                            >>> Zobacz także:

                            Autor: Iza Dorf

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości