Przepisy kulinarne

Jak zrobić dim sum? Ola Nguyen w kuchni Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Jak zrobić dim sum? Ola Nguyen w kuchni Dzień Dobry TVN

Gotowane na parze pierożki dim sum przygotowała w Dzień Dobry TVN Ola Nguyen zwyciężczyni 7. edycji „MasterChefa”. Wypróbujcie jej przepisy na dim sum z farszem z  krewetek i mango oraz wołowo-wieprzowym.

Dim sum to pierożki gotowane na parze z różnymi nadzieniami, m.in.: z wieprzowiny, kurczaka, krewetek lub warzyw. Gotuje się je w bambusowych koszyczkach, postawionych na garnku z wrzącą wodą.

Ciasto na pierożki dim sum

Składniki:

  •  310 g mąki pszennej plus trochę na posypanie blatu
  •  150 ml ciepłej wody
  •  łyżeczka soli
  •  pół łyżki oleju

Wykonanie:

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie wyrób ciasto na blacie posypanym mąką. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do odpoczęcia na pół godziny. Potem, na blacie, bardzo cienko rozwałkuj ciasto, tak aby pod światłem można było zobaczyć cień ręki z drugiej strony. Wytnij z ciasta kwadraty (optymalnie 8 cm na 8 cm) lub koła o średnicy ok. 9 cm. Gotowe, lekko oprószone mąką, żeby się nie sklejały ze sobą ani z podłożem, koła/kwadraty przykryj folią, aby nie uległy wysuszeniu.

Aby zabarwić ciasto na kolor:

  •  żółty – zamień wodę na sok marchwiowy;
  •  pomarańczowy – dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego;
  •  ciemny szary/czarny – dodaj pół łyżki aktywnego węgla z kapsułek;
  •  malinowy – zamień wodę na sok z buraków;
  •  zielony – zamień wodę na ciecz wyciśniętą ze zmiksowanej garścią liści szpinaku z pół kubkiem wody;
  •  jasnofioletowy – zamień wodę na ciecz wyciśniętą ze zmiksowanych liści czerwonej kapusty z pół kubkiem wody

Farsz na pierogi z krewetkami i mango

(na ok. 30 sztuk)

Składniki na farsz:

  •  450 g krewetek – obrane z pancerzy i bez głów
  •  łyżeczka drobno startego czosnku
  •  pół łyżeczki drobno startego imbiru
  •  sok z połowy limonki
  •  drobno starta skórka z 1 limonki
  •  ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  •  1 łyżeczka sosu sojowego
  •  1 łyżeczka soli
  •  ½ mango – pokrojone w małe kostki
  •  2 łyżki bardzo drobno posiekanej świeżej kolendry, ewentualnie bazylii
  •  łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Opłucz krewetki, osusz je ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. W misce, wymieszaj krewetki z resztą składników. Dodaj więcej mąki ziemniaczanej jeśli masa jest za luźna i podczas składania ciecz wydobywa się na zewnątrz.

Farsz na pierogi wołowo-wieprzowe:

Składniki:

  •  200 g mielonego mięsa wieprzowego
  •  200 g mielonego mięsa wołowego
  •  40 g suszonych grzybów mun
  •  pęczek zielonej cebulki
  •  2,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  •  4 ząbki czosnku, drobno startego
  •  3 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
  •  4 łyżki sezamu
  •  Pół łyżki mąki ziemniaczanej
  •  szczypta czarnego pieprzu

Wykonanie:

Namocz grzyby mun w ciepłej wodzie przez pół godziny. Przykryj je czymś cięższym aby całkowicie je zanurzyć. Potem odsącz, osusz ręcznikiem i drobno posiekaj z zieloną cebulką. Na suchej patelni, na średnim ogniu wypraż sezam. Wymieszaj grzyby, zielona cebulkę i sezam w misce z pozostałymi składnikami.

Co sądzisz o tym artykule?
65
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
08.06.2020
Basia
Nigdy ich sama nie robiłam bo nie mam tych bambusowych koszyczków, ale jeść je uwielbiam, w Warszawie chodzę na nie do Udon Noodle Bar bo tam kucharz lepi je na oczach gości :)