Kuchnia na poprawę nastroju. Gotuje uczestnik Masterchefa - Piotr Sajdak

''Piotr Sajdak i jego niezwykłe protezy'', reporter: Izabela Kaczyńska
Piotr Sajdak kilka lat temu stanął w obronie koleżanki, podczas szamotaniny z nożownikiem został ranny. Lekarze zdecydowali się na amputację. Od tego czasu Piotr nie ma jednej ręki. Pomimo wypadku przyznaje, że ostatnie 5 lat jego życia były tymi najszczęśliwszymi. W 2015 roku Piotr wziął udział w programie Masterchef. Dziś mówi, że spróbuję swoich sił ponownie. A w naszej kuchni przygotował potrawy na dobry dzień!

Krem z pieczonych pomidorów

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • pomidorki koktajlowe 500 g
  • główka czosnku
  • świeża bazylia
  • bagietka
  • oliwa ekstra virgin
  • suszone pomidory
  • masło
  • papryka pepperoncini

Przygotowanie:

1. Pomidory dokładnie myjemy, wraz z szypułkami przekładamy na blachę, solimy, pieprzymy oraz kropimy oliwą. Wrzucamy do piekarnika wraz z czosnkiem w łupinach na około 60 minut.

2. Wyciągamy pomidory, zostawiamy do ostygnięcia na 10 minut. Czosnek obieramy z łupek, wrzucamy wraz z pomidorami do blendera, dodajemy bazylię, masło sól, pieprz i paprykę peperoncini - blendujemy.

3. Podajemy z całymi upieczonymi pomidorkami koktajlowymi, z grillowaną bagietką i świeżą bazylia.

Sałatka z komosy ryżowej, serem kozim, granatem, i świeżą kolendrą

  • mieszanka komosy ryżowej (czarna biała i czerwona) 100 g
  • szalotka
  • dojrzałe avocado
  • limonka
  • kolendra świeża liście
  • ziarna granatu (najlepiej już obrane same ziarna)
  • ser kozi (rolada)
  • orzechy włoskie
  • pistacje
  • pomarańcze sycylijskie
  • mięta

Przygotowanie:

1. Komosę gotujemy 10 minut we wrzącej wodzie. Wyciągamy z wody, mieszamy wraz z dwoma łyżkami masła, solą, pieprzem i zostawiamy do ostygnięcia.

2. Kroimy szalotkę, avocado, orzech włoskie. Obieramy pomarańcze z białych skórek. Szatkujemy kolendrę. Wszystko wraz z granatem dodajemy do komosy i mieszamy.

3. Doprawiamy startą skórką z limonki oraz jej sokiem

4. Na wierzch kruszymy ser kozi

Piotr Sajdak gotuje w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobacz wideo:

Suflet czekoladowy

  • czekolada gorzka 100 g
  • masło 50 g
  • 5 jajek
  • mąka pszenna
  • cukier
  • kakao
  • laska wanilii
  • truskawki
  • cukier puder
  • maliny
  • borówki

Przygotowanie:

1. Topimy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej. Dodajemy ziarna wanilii.

2. Ucieramy dwa jajka i jedno żółtko wraz z cukrem, odrobiną soli i dodajemy mąkę.

3. Mieszamy z roztopiona czekoladą.

4. Foremki do pieczenia smarujemy masłem i cukrem. Przelewamy masę.

5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.

6. Przyprawiamy kakao, cukrem pudrem i owocami

Łosoś z groszkiem i grillowanym pomidorkami

  • łosoś filet ze skórą
  • groszek mrożony 200 g
  • parmezan
  • czosnek
  • masło 200 g
  • śmietanka 30%
  • mięta
  • limonka
  • gałka muszkatołowa
  • pomidorki koktajlowe z dużą szypułką
  • proszek do pieczenia
  • świeży rozmaryn
  • czosnek

Przygotowanie:

1. Gotujemy groszek, z dodatkiem proszku do pieczenia około 7 minut.

2. Odcedzamy z wody i przesypujemy na patelnię, dodajemy masło, startą skórkę z limonki, gałkę muszkatołową, miętę oraz sok z limonki. Delikatnie miażdżymy groszek na patelni. Dojemy odrobinę startego parmezanu, i śmietanki.

3. W międzyczasie oczyszczamy łososia z ości i smażymy na patelni wraz z pomidorkami koktajlowymi

4. Łączymy wszystko na talerzu.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Zobacz także:

Klasyka kuchni francuskiej – quiche i tarta. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy

Miód, płatki owsiane i coś jeszcze. Z kilku składników ugotujesz pyszne dania

Gotujemy szybki obiad. Poznaj proste przepisy na pyszne dania

Autor: Paweł Jaskulski

podziel się:

Pozostałe wiadomości