Krem z pieczonych pomidorów
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- pomidorki koktajlowe 500 g
- główka czosnku
- świeża bazylia
- bagietka
- oliwa ekstra virgin
- suszone pomidory
- masło
- papryka pepperoncini
Przygotowanie:
1. Pomidory dokładnie myjemy, wraz z szypułkami przekładamy na blachę, solimy, pieprzymy oraz kropimy oliwą. Wrzucamy do piekarnika wraz z czosnkiem w łupinach na około 60 minut.
2. Wyciągamy pomidory, zostawiamy do ostygnięcia na 10 minut. Czosnek obieramy z łupek, wrzucamy wraz z pomidorami do blendera, dodajemy bazylię, masło sól, pieprz i paprykę peperoncini - blendujemy.
3. Podajemy z całymi upieczonymi pomidorkami koktajlowymi, z grillowaną bagietką i świeżą bazylia.
Sałatka z komosy ryżowej, serem kozim, granatem, i świeżą kolendrą
- mieszanka komosy ryżowej (czarna biała i czerwona) 100 g
- szalotka
- dojrzałe avocado
- limonka
- kolendra świeża liście
- ziarna granatu (najlepiej już obrane same ziarna)
- ser kozi (rolada)
- orzechy włoskie
- pistacje
- pomarańcze sycylijskie
- mięta
Przygotowanie:
1. Komosę gotujemy 10 minut we wrzącej wodzie. Wyciągamy z wody, mieszamy wraz z dwoma łyżkami masła, solą, pieprzem i zostawiamy do ostygnięcia.
2. Kroimy szalotkę, avocado, orzech włoskie. Obieramy pomarańcze z białych skórek. Szatkujemy kolendrę. Wszystko wraz z granatem dodajemy do komosy i mieszamy.
3. Doprawiamy startą skórką z limonki oraz jej sokiem
4. Na wierzch kruszymy ser kozi
Piotr Sajdak gotuje w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobacz wideo:
Suflet czekoladowy
- czekolada gorzka 100 g
- masło 50 g
- 5 jajek
- mąka pszenna
- cukier
- kakao
- laska wanilii
- truskawki
- cukier puder
- maliny
- borówki
Przygotowanie:
1. Topimy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej. Dodajemy ziarna wanilii.
2. Ucieramy dwa jajka i jedno żółtko wraz z cukrem, odrobiną soli i dodajemy mąkę.
3. Mieszamy z roztopiona czekoladą.
4. Foremki do pieczenia smarujemy masłem i cukrem. Przelewamy masę.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
6. Przyprawiamy kakao, cukrem pudrem i owocami
Łosoś z groszkiem i grillowanym pomidorkami
- łosoś filet ze skórą
- groszek mrożony 200 g
- parmezan
- czosnek
- masło 200 g
- śmietanka 30%
- mięta
- limonka
- gałka muszkatołowa
- pomidorki koktajlowe z dużą szypułką
- proszek do pieczenia
- świeży rozmaryn
- czosnek
Przygotowanie:
1. Gotujemy groszek, z dodatkiem proszku do pieczenia około 7 minut.
2. Odcedzamy z wody i przesypujemy na patelnię, dodajemy masło, startą skórkę z limonki, gałkę muszkatołową, miętę oraz sok z limonki. Delikatnie miażdżymy groszek na patelni. Dojemy odrobinę startego parmezanu, i śmietanki.
3. W międzyczasie oczyszczamy łososia z ości i smażymy na patelni wraz z pomidorkami koktajlowymi
4. Łączymy wszystko na talerzu.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Zobacz także:
Klasyka kuchni francuskiej – quiche i tarta. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy
Miód, płatki owsiane i coś jeszcze. Z kilku składników ugotujesz pyszne dania
Gotujemy szybki obiad. Poznaj proste przepisy na pyszne dania
Autor: Paweł Jaskulski