Smażonymi warzywami i rumianym masłem-tosty z omletem warzywnym
Składniki:
- 1 podłużny chleb
- 6 jajek
- 1 brokuł
- 1 papryka czerwona
- Szczypiorek
- 100g ser żółty tarty
- Kilka plasterków sera żółtego mimolette ( pomarańczowy)
- 2 łyżki masła
- Świeży koper
Przygotowanie:
Brokuły dzielimy na małe różyczki, parzymy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Paprykę kroimy w kostkę, podobnie pieczarki. Przesmażamy pieczarki na suchej patelni do momentu aż pojawi się lekko orzechowy aromat. Jajka wybijamy do miski, dodajemy brokuły, paprykę czerwoną, szczypiorek, tarty ser, pieprz, sól i mieszamy. Chleb kroimy na kromki, każda pozbawiamy środka, powstaje nam foremka ze skórki chleba. Na patelni rozpuszczamy masło, układamy nasze foremki na rozgrzanym maśle, do środka wlewamy masę jajeczno-warzywną. Pokrywką przykrywamy patelnię, dzięki temu jajka szybciej nam się zetną z warzywami. Przekładamy na drugą stronę, układamy plastry sera i przykrywamy drugim tostem. Dekorujemy gałązkami kopru.
Pola Namysł
Rozmarynem i świeżym ogórkiem – zapiekanka z ziemniaków, rozmarynu z mizerią
Składniki:
- 1kg ziemniaków młodych (teraz o tej porze z Cypru)
- 3 jabłka zielone
- Ok. 100g masła
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 1szkl śmietanki 36%
- 100g sera tartego parmezanu
- Sól, biały mielony pieprz, mielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na szatkownicy w cienkie plasterki. Podobnie kroimy jabłka. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Pozostałe masło kroimy w drobną kostkę i mieszamy z posiekanym rozmarynem. Śmietankę zagotowujemy, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Możemy dodać troszkę gałki muszkatołowej. Ziemniaki układamy naprzemiennie z jabłkami w formie do tarty, przesypujemy masłem z rozmarynem. Taką układankę zalewamy gorącą śmietanką z przyprawami. Wierzch posypujemy serem tartym. Jeszcze gałązki rozmarynu na wierzch i wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika. Temp. 170 stopni czas natomiast mniej więcej 30 minut.
- 2 ogórki zielone (o tej porze szklarniowy)
- Świeża mięta
- Mielony kardamon
- Szczypior
- 200ml kefir
Ogórki dokładnie umyte kroimy w plasterki wraz ze skórką, solimy i po chwili odciskamy. Mieszamy z kardamonem, miętą i szczypiorkiem. Podajemy na kefirze.
Bartosz Krupa/East News
Pieczonymi ciastkami, cytryną i czekoladą-Ciastka kręcone z kremem cytrynowym i czekoladą
Składniki ciasta:
- 300g mąka
- 100g masło
- 3 żółtka
- 40ml śmietana 18% gęsta
- 100g cukier
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Masło siekamy z mąką, cukrami, i proszkiem do pieczenia, dodajemy następnie dodajemy żółtka wymieszane ze śmietaną. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na chwile aby odpoczęło. Zabieramy się za przygotowanie kremu.
Składniki na krem cytrynowy:
- 300ml sok z cytryny (ok. 6szt cytryn)
- Skórka otarta z 3 cytryn
- 100g cukier puder
- 5 żółtek
- 200g masło
- Kilka plasterków cytryny do skarmelizowania
- 2tabliczki gorzka czekolada
200ml soku zagotowujemy z cukrem i skórką z cytryny. Pozostały sok miksujemy z żółtkami i dodajemy do gotującego się soku w rondlu. Kiedy tylko powstanie nam cos w rodzaju lekkiego budyniu cytrynowego, dodajemy kawałki masła. Mieszamy. Kiedy tylko krem będzie gotowy, odstawiamy go do lekkiego przestygnięcia i zabieramy się za ciastka. W tym celu w maszynce do mięsa zakładamy końcówkę, z wzorkami ciastek, wyciskamy proste paski, tniemy i układamy na wysmarowanej blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut na złoty kolor, temperatura 180 stopni.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Zobacz też:
- Otręby na śniadanie, czyli zdrowy początek dnia według Darii Ładochy
- Najlepsze marynaty do mięsa według przepisów Jaśka Kuronia
- Wariacje na temat śledzia według Grzegorza Zawieruchy
Autor: Magdalena Gudowska