Aromatyczna kuchnia Polana pachnąca smażonymi warzywami i rumianym masłem

Tost z omletem warzywnym i serem? Brzmi pysznie! W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował aromatyczne potrawy. Sprawdźcie przepisy!

Smażonymi warzywami i rumianym masłem-tosty z omletem warzywnym

Składniki:

  • 1 podłużny chleb
  • 6 jajek
  • 1 brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • Szczypiorek
  • 100g ser żółty tarty
  • Kilka plasterków sera żółtego mimolette ( pomarańczowy)
  • 2 łyżki masła
  • Świeży koper

Przygotowanie:

Brokuły dzielimy na małe różyczki, parzymy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Paprykę kroimy w kostkę, podobnie pieczarki. Przesmażamy pieczarki na suchej patelni do momentu aż pojawi się lekko orzechowy aromat. Jajka wybijamy do miski, dodajemy brokuły, paprykę czerwoną, szczypiorek, tarty ser, pieprz, sól i mieszamy. Chleb kroimy na kromki, każda pozbawiamy środka, powstaje nam foremka ze skórki chleba. Na patelni rozpuszczamy masło, układamy nasze foremki na rozgrzanym maśle, do środka wlewamy masę jajeczno-warzywną. Pokrywką przykrywamy patelnię, dzięki temu jajka szybciej nam się zetną z warzywami. Przekładamy na drugą stronę, układamy plastry sera i przykrywamy drugim tostem. Dekorujemy gałązkami kopru.

Pola Namysł

Rozmarynem i świeżym ogórkiem – zapiekanka z ziemniaków, rozmarynu z mizerią

Składniki:

  • 1kg ziemniaków młodych (teraz o tej porze z Cypru)
  • 3 jabłka zielone
  • Ok. 100g masła
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 1szkl śmietanki 36%
  • 100g sera tartego parmezanu
  • Sól, biały mielony pieprz, mielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na szatkownicy w cienkie plasterki. Podobnie kroimy jabłka. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Pozostałe masło kroimy w drobną kostkę i mieszamy z posiekanym rozmarynem. Śmietankę zagotowujemy, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Możemy dodać troszkę gałki muszkatołowej. Ziemniaki układamy naprzemiennie z jabłkami w formie do tarty, przesypujemy masłem z rozmarynem. Taką układankę zalewamy gorącą śmietanką z przyprawami. Wierzch posypujemy serem tartym. Jeszcze gałązki rozmarynu na wierzch i wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika. Temp. 170 stopni czas natomiast mniej więcej 30 minut.

  • 2 ogórki zielone (o tej porze szklarniowy)
  • Świeża mięta
  • Mielony kardamon
  • Szczypior
  • 200ml kefir

Ogórki dokładnie umyte kroimy w plasterki wraz ze skórką, solimy i po chwili odciskamy. Mieszamy z kardamonem, miętą i szczypiorkiem. Podajemy na kefirze.

Bartosz Krupa/East News

Pieczonymi ciastkami, cytryną i czekoladą-Ciastka kręcone z kremem cytrynowym i czekoladą

Składniki ciasta:

  • 300g mąka
  • 100g masło
  • 3 żółtka
  • 40ml śmietana 18% gęsta
  • 100g cukier
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Masło siekamy z mąką, cukrami, i proszkiem do pieczenia, dodajemy następnie dodajemy żółtka wymieszane ze śmietaną. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na chwile aby odpoczęło. Zabieramy się za przygotowanie kremu.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 300ml sok z cytryny (ok. 6szt cytryn)
  • Skórka otarta z 3 cytryn
  • 100g cukier puder
  • 5 żółtek
  • 200g masło
  • Kilka plasterków cytryny do skarmelizowania
  • 2tabliczki gorzka czekolada

200ml soku zagotowujemy z cukrem i skórką z cytryny. Pozostały sok miksujemy z żółtkami i dodajemy do gotującego się soku w rondlu. Kiedy tylko powstanie nam cos w rodzaju lekkiego budyniu cytrynowego, dodajemy kawałki masła. Mieszamy. Kiedy tylko krem będzie gotowy, odstawiamy go do lekkiego przestygnięcia i zabieramy się za ciastka. W tym celu w maszynce do mięsa zakładamy końcówkę, z wzorkami ciastek, wyciskamy proste paski, tniemy i układamy na wysmarowanej blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut na złoty kolor, temperatura 180 stopni.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Zobacz też:

Autor: Magdalena Gudowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!