Paszteciki z kapustą i pieczarkami w cieście francuskim
Składniki: (na około 30 sztuk pasztecików)
- gotowe ciasto francuskie 300 g
- jedno jajko do smarowania
Składniki do farszu:
- 700 g kapusty kiszonej z marchewką
- 500 g świeżych pieczarek
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonej papryki (ostra lub łagodna)
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki kminku
- 1 papryczka z zalewy chipotle
- 5 suszonych grzybków
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu pieprzowego
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania nadzienia:
Kapustę płuczemy jeśli jest za kwaśna. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dorzucamy ziele angielskie, suszone grzybki, papryczkę i liście laurowe. Doprawiamy majerankiem i kminkiem. Gotujemy do miękkości około 40 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i kroimy. Wodę zlewamy do szklanki.
W tym samym czasie wlewamy olej na patelnię i wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy i obsmażamy pieczarki pokrojone w kostkę. Doprawiamy je solą, pieprzem i mieloną papryką.
Gdy pieczarki będą dobrze obsmażone dodajemy do nich pokrojoną kapustę. Mieszamy i podlewamy wodą z gotowania kapusty. Obsmażamy razem przez około 10 minut, co chwilę podlewając wodą tak, aby farsz był lekko wilgotny. Doprawiamy resztą kminku, majeranku, sosami sojowymi, sosem pieprzowym, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Formowanie i pieczenie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż na dwie części. Lekko rozwałkować. Na środku każdej części rozłożyć wzdłuż farsz. Ciasto złożyć na pół, krawędzie zagnieść ze sobą, a zlepione brzegi ułożyć tak, aby znalazły się na spodzie wałka z farszem. Paszteciki pokroić na równe części , rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Lekko ponacinać ciasto i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20-25 minut aż do uzyskania złotego koloru.
Krewetki „Vol au Vent” w beszamelu
Składniki:
- Ciasto francuskie
- 200 g krewetek koktajlowych
- świeży cienki szczypiorek
- 50 g sera gruyere
- Szczypta ostrej papryki
Składniki na sos beszamelowy:
- 50 g mąki pszennej
- 50 gr masła
- 1,5 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania sosu beszamel:
W rondlu roztopić masło, dodać mąkę. Chwilę poczekać, aż mąka się zarumieni. Następnie wlewać stopniowo mleko, ciągle mieszkając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i dodać świeżo posiekany czosnek.
Sposób przygotowania:
W kokilkach ułożyć powycinane ciasto francuskie, lekko podziurawić widelcem, obciążyć fasolką (żeby za bardzo nie wyrosło) i piec około 15 minut w 190 stopniach. Krewetki umyć i dobrze osuszyć. Ser gruyere zetrzeć na tarce, szczypiorek i czosnek drobno pokroić. Połączyć sos beszamelowy z pozostałymi składnikami. Doprawić solą pieprzem i ostrą papryką. Po minutach wyjąć kokilki i dodać farsz i piec jeszcze około 10 minut w temperaturze 190 stopni.
Krewetki „Vol au Vent” w beszamelu |Fot. Pola Namysł/DDTVN
Gruszki w Porto w cieście francuskim
Składniki:
- 4 gruszki
- 8 gwiazdek anyżu
- 8 łyżek miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
- 1/3 łyżeczki skórki z pomarańczy
- 2 łyżki Porto
- Ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
Wykroić w cieście formy gruszki, trochę większe od przygotowanych owoców. Następnie wyciąć listki z ciasta. Gruszki przeciąć na pół i zrobić trzy grube nacięcia, a w gniazda po nasionach wsadzamy gwiazdki anyżu. Do rondelka wlewamy kolejno Porto, miód, goździki, cynamon i skórkę z pomarańczy. Lekko podgrzewamy. Kładziemy na wycięte ciasto połówki gruszek i polewamy sosem. Układamy gruszki na papierze do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gruszka, czekolada ciasto francuskie
Składniki:
- Ciasto francuskie
- 4 dojrzałe gruszki
- krem orzechowo-czekoladowy
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Gruszki myjemy, zostawiamy ogonki i wydrążamy dół gruszki. Obieramy owoce. Wycinamy 2 cm paski w cieście francuskim i cztery nieco większe kółka do zakrycia dołu gruszek. Do wydrążonego dołu gruszki wkładamy krem i stawiamy na wcześniej wyciętych kółkach z ciasta francuskiego. Gruszki owijamy paskami ciasta francuskiego, zaczynając od dołu, aż do samej góry. Smarujemy owoce wcześniej roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż uzyskamy złocisty kolor.
Polędwiczka z kozim serem zapieczona w cieście francuskim
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- opakowanie ciasta francuskiego
- 4 plastry wędzonej szynki
- 1 rolada koziego sera
- 1 cebula
- 1 żółtko
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka gęstej śmietany 36 %
- szczypta cukru
- sól pieprz
- oliwa z oliwek
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
Obsmażyć na oliwie polędwiczkę (z gałązką rozmarynu i tymianku) na złocisty kolor. Posolić i popieprzyć. Zostawić do wystygnięcia. Przygotowanie konfitury z cebuli: drobno pokroić cebulę i gotować w niewielkiej ilości wody. Następnie dodać stopniowo przecier pomidorowy i cukier. Redukować na małym ogniu około 5 minut. Wyłączyć palnik i dodać śmietanę. Rozłożyć ciasto francuskie, położyć 3 plastry szynki i polędwiczkę. Posmarować mięso konfiturą, a następnie pokrojony w plastry kozi ser. Na wierzchu czwarty plaster szynki. Zawinąć całość ciastem. Krawędzie rolady skleić letnią wodą. Wymieszać żółtko z małą ilością wody i wysmarować całość. Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut (z termoobiegiem).
Jak przygotować dania z ciastem francuskim? Zobacz wideo:
Zobacz też:
Jak zrobić idealne gołąbki? Sekret zdradza Mikołaj Rey
Zdrowe frytki istnieją! Sprawdź przepisy na pieczone bataty, cukinię i dynię
Przekąski do chrupania przed telewizorem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół ciekawymi daniami
Autor: Jola Marat