Sałatka z karmelizowanych warzyw
Składniki :
- 150 g pietruszki
- 100 g topinambur
- 80 g cebuli dymki
- 100 g korzenia selera
- 150 g ziemniaków
- 3 łyżki miodu
- sól morska do smaku
- tymianek do smaku
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 1 sałata rzymska
- 1 cytryna
- 60 ml oliwy z oliwek
- grzanki z chleba razowego
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyj. Zachowując skórkę, pokrój w cząstki. Dopraw miodem, tymiankiem, dodaj oliwy z oliwek i sól morską. Piecz w piekarniku pod grillem do skarmelizowania. Ciepłe warzywa przełóż na talerz wyłożony sałatą, polej oliwą i cytryną. Podawaj z gorącymi grzankami.
Tomasz Urbanek/East News
Kremowe risotto z kalafiorem i parmezanem
Składniki:
- 400 g ryżu Arborio
- 120 g szalotki
- 40 ml oliwy z oliwek
- 200 ml białego wina
- 1 kalafior
- 150 g masła
- 1/4 wanilia
- 120 g parmezanu
- ok. 3 l wywaru z warzyw
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną szalotkę i ryż. Podsmaż delikatnie, na końcu dodając małe kawałki kalafiora. Następnie podlej winem, odparuj. Gotuj na wolnym ogniu, stale podlewając bulionem. Gdy ryż będzie prawie gotowy, dodaj masło i parmezan, i odstaw na chwilę. Podawaj ze smażonym na maśle kalafiorem i kiełkami.
Tomasz Urbanek/East News
Flammkuchen - alzacka tarta cebulowa
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g soli morskiej
- 15 ml oliwy z oliwek
- 280 ml wody
- 1/2 paczki suszonych drożdży
Farsz:
- 400 g cebuli białej
- 100 g szpeku lub wędzonego boczku
- 250 g gęstej kwaśnej śmietany
- gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Przesianą przez sito mąkę z solą połącz z wodą wymieszaną z drożdżami. Zagnieć ciasto na końcu dodając oliwę z oliwek, wyrabiaj aż będzie gładkie. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Cebulę karmelizuj na patelni, boczek przesmaż osobno. Na blaszkę przełóż cienko rozwałkowane ciasto, przesmaruj kwaśną śmietaną i posyp gałką. Przełóż podsmażoną cebulę i kawałki boczku piecz piekarniku w 200 st. C do zarumienienia. Podawaj z miksem sałat i sosem vinaigrette.
Tomasz Urbanek/East News
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
>>> Zobacz także:
- Kuchnia na poprawę nastroju. Gotuje uczestnik Masterchefa - Piotr Sajdak
- Gotujemy szybki obiad. Poznaj proste przepisy na pyszne dania
- Klasyka kuchni francuskiej – quiche i tarta. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy
Autor: Iza Dorf