Frytki z warzyw korzeniowych z 2 dipami na bazie fistaszków
Składniki na 4 porcje:
- 1 duża pietruszka
- 1 duża marchew
- 1 duży ziemniak
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża szczypta pieprzu
Sos fistaszkowy crunchy:
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
- 5 łyżek soku z cytryny lub limonki
- 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- 2-4 daktyle zalane wrzątkiem i rozgniecione widelcem
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (opcjonalnie)
- 1 łyżka srirachy lub koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- woda do rozrzedzenia konsystencji
Sos fistaszkowy z pomidorami:
- 3/4 szklanki pomidorków daktylowych (w sezonie malinowych), można użyć krojonych z puszki
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- 2 daktyle zalane wrzątkiem i rozgniecione widelcem
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
- sól do smaku
Sposób przygotowalnia:
Piekarnik nastawić na 240°C w opcji grzanie góra-dół lub 200-220°C w opcji z termoobiegiem. Warzywa wyszorować dokładnie (nie trzeba obierać!) szczotką do warzyw i pokroić w słupki jednakowej grubości. Przełożyć na 30 minut do miski z lodowatą wodą. Wymieszać w 2 miskach składniki na dipy i doprawić do smaku. Frytki wyjąć z wody i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Wymieszać z oliwą i przyprawami, rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i zostawić na 3-5 minut do lekkiego ostygnięcia.
Kamil Piklikiewicz/East News
Frytki z cukinii z keczupem dyniowym
Składniki na 4 porcje:
- 2 cukinie
- 4 łyżki mąki pszennej (w wersji b/g mąki z ciecierzycy)
- 1/4 łyżeczki cebuli sproszkowanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki dowolnego niesłodzonego mleka roślinnego (najlepiej sojowe)
- 1 szklanka bułki tartej (najlepiej domowej z razowego chleba)
Keczup dyniowy:
- 500 g upieczonej dyni hokkaido lub piżmowej
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 daktyle zalane wrzątkiem i rozgniecione widelcem
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki skrobiowej
- 1 łyżeczka musztardy łagodnej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
Dynię upiec lub ugotować. Zmiksować na pulpę. Piekarnik nastawić na 220°C w opcji grzanie góra i dół. Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić na słupki podobnej wielkości. Mąkę wymieszać z cebulą i solą. Frytki obtoczyć najpierw w mieszance mącznej, później w mleku, a na końcu w bułce tartej. Ułożyć na blasze i piec przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i zostawić na 3-5 minut do lekkiego ostygnięcia. Składniki na keczup dyniowy zmiksować na gładko i doprawić do smaku.
Bartosz Tomaszewski
Frytki z batata z dipem buraczano- sezamowym
Składniki na 4 porcje:
- 2 bataty, umyte i pokrojone w słupki
- lodowata woda
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta czarnego pieprzu
Dip buraczano-sezamowy:
- 1 upieczony burak
- 1/4 szklanki tahiny (można też zmielić 1/4 szklanki sezamu na krem)
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawić na 240°C w opcji grzanie góra-dół. Bataty wyszorować i pokroić w słupki. Przełożyć na 30 minut do miski z lodowatą wodą. Upieczonego buraka oraz pozostałe składniki na dip zmiksować na gładko. Doprawić do smaku. Frytki wyjąć z wody i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Wymieszać z oliwą z oliwek, a następnie z mieszanką skrobi i przypraw. Przełożyć na papier do pieczenia. Piec w piekarniku przez 20 minut. Po około 10 minutach potrząsnąć frytkami, aby przewróciły się na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i zostawić na 3-5 minut do lekkiego ostygnięcia.
>>> Zobacz też:
Desery z budyniem w roli głównej. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz
Szef kuchni radzi, jak dobrze usmażyć steki na patelni. Burneika sprawdza, czy są smaczne
Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?
Autor: Jola Marat