Zdrowe frytki istnieją! Sprawdź przepisy na pieczone bataty, cukinię i dynię

Frytki nie muszą ociekać tłuszczem. Przygotuj pieczone warzywa według przepisów Michała Lachura, który jest szefem kuchni i szczególną uwagę zwraca na zdrowe odżywianie. Poznaj jego przepisy na frytki w wersji fit.

Frytki z warzyw korzeniowych z 2 dipami na bazie fistaszków

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża marchew
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża szczypta pieprzu

Sos fistaszkowy crunchy:

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • 5 łyżek soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 2-4 daktyle zalane wrzątkiem i rozgniecione widelcem
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (opcjonalnie)
  • 1 łyżka srirachy lub koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • woda do rozrzedzenia konsystencji

Sos fistaszkowy z pomidorami:

  • 3/4 szklanki pomidorków daktylowych (w sezonie malinowych), można użyć krojonych z puszki
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 2 daktyle zalane wrzątkiem i rozgniecione widelcem
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
  • sól do smaku

Sposób przygotowalnia:

Piekarnik nastawić na 240°C w opcji grzanie góra-dół lub 200-220°C w opcji z termoobiegiem. Warzywa wyszorować dokładnie (nie trzeba obierać!) szczotką do warzyw i pokroić w słupki jednakowej grubości. Przełożyć na 30 minut do miski z lodowatą wodą. Wymieszać w 2 miskach składniki na dipy i doprawić do smaku. Frytki wyjąć z wody i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Wymieszać z oliwą i przyprawami, rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i zostawić na 3-5 minut do lekkiego ostygnięcia.

Kamil Piklikiewicz/East News

Frytki z cukinii z keczupem dyniowym

Składniki na 4 porcje:

  • 2 cukinie
  • 4 łyżki mąki pszennej (w wersji b/g mąki z ciecierzycy)
  • 1/4 łyżeczki cebuli sproszkowanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki dowolnego niesłodzonego mleka roślinnego (najlepiej sojowe)
  • 1 szklanka bułki tartej (najlepiej domowej z razowego chleba)

Keczup dyniowy:

  • 500 g upieczonej dyni hokkaido lub piżmowej
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 daktyle zalane wrzątkiem i rozgniecione widelcem
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki skrobiowej
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Dynię upiec lub ugotować. Zmiksować na pulpę. Piekarnik nastawić na 220°C w opcji grzanie góra i dół. Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić na słupki podobnej wielkości. Mąkę wymieszać z cebulą i solą. Frytki obtoczyć najpierw w mieszance mącznej, później w mleku, a na końcu w bułce tartej. Ułożyć na blasze i piec przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i zostawić na 3-5 minut do lekkiego ostygnięcia. Składniki na keczup dyniowy zmiksować na gładko i doprawić do smaku.

Bartosz Tomaszewski

Frytki z batata z dipem buraczano- sezamowym

Składniki na 4 porcje:

  • 2 bataty, umyte i pokrojone w słupki
  • lodowata woda
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta czarnego pieprzu

Dip buraczano-sezamowy:

  • 1 upieczony burak
  • 1/4 szklanki tahiny (można też zmielić 1/4 szklanki sezamu na krem)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawić na 240°C w opcji grzanie góra-dół. Bataty wyszorować i pokroić w słupki. Przełożyć na 30 minut do miski z lodowatą wodą. Upieczonego buraka oraz pozostałe składniki na dip zmiksować na gładko. Doprawić do smaku. Frytki wyjąć z wody i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Wymieszać z oliwą z oliwek, a następnie z mieszanką skrobi i przypraw. Przełożyć na papier do pieczenia. Piec w piekarniku przez 20 minut. Po około 10 minutach potrząsnąć frytkami, aby przewróciły się na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i zostawić na 3-5 minut do lekkiego ostygnięcia.

>>> Zobacz też:

Desery z budyniem w roli głównej. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz

Szef kuchni radzi, jak dobrze usmażyć steki na patelni. Burneika sprawdza, czy są smaczne

Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości