Szef kuchni radzi, jak dobrze usmażyć steki na patelni. Burneika sprawdza, czy są smaczne

Stek nie tylko z grilla. Szef kuchni Sebastian Olma zdradza, w jaki sposób przygotować je w domu. W kuchni Dzień Dobry TVN opowiedział o tym, jak rozpoznać dobry kawałek mięsa, jakie są rodzaje steków i jak je smażyć. Gotowe steki testował Robert Burneika.

Stek z polędwicy wołowej w sosie pieprzowym

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
    • 50 ml oleju do smażenia
      • 4 gałązki rozmarynu
        • 60 g masła
          • 3 ząbki czosnku
            • sól
              • pieprz

                Przygotowanie:

                Polędwicę wołową wyczyścić z błon i pokroić na małe steki po około 150 g. Rozgrzać patelnię z olejem, mięso doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony, dodając pod koniec główki czosnku, rozmaryn i zimne masło. Bastować steki (polewać mięso ciepłym tłuszczem) przez około 30 sekund. Następnie odstawić mięso na kratkę, aby odpoczęło około 5 minut.

                Sos pieprzowy

                Składniki:

                • 4 łyżki zielonego pieprzu w zalewie
                  • 1 l czerwonego wytrawnego wina
                    • 200 g sosu demi glace
                      • liść laurowy
                        • ziele angielskie

                          Przygotowanie:

                          Zielony pieprz delikatnie rozbij w moździerzu, przełóż do rondelka dodając liść laurowy i ziele angielskie. Zalej czerwonym winem i gotuj aż prawie cały odparuje, następnie wlej bulion drobiowy i znów odparuj do 1/3 objętości. Na koniec dodaj sos demi glas i odstaw.

                          Stek z rostbefu w sosie grzybowym z musztardą francuską

                          Składniki:

                          • 4 steki z rostbefu po 250 g każdy
                            • olej do smażenia
                              • sól
                                • pieprz
                                  • 2 ząbki czosnku
                                    • 2 szalotki
                                      • 250 g pieczarek kasztanowych
                                        • 200 ml białego wytrawnego wina
                                          • 150 ml śmietanki 36%
                                            • 50 g musztardy francuskiej

                                              Przygotowanie:

                                              Rozgrzać patelnię z olejem, stek z rostbefu dokładnie natrzeć pieprzem i solą. Mięso smażyć na patelni przez około 2 minuty z każdej strony (w zależności od jego grubości), następnie zdjąć na talerzyk z papierowym ręcznikiem i zostawić, aby mięso mogło odpocząć. Na patelnię dodać posiekany czosnek, szalotkę i grzyby, podlać białym winem, odparować do 1/3 objętości, podlać słodką śmietanką. Sos zagotować, doprawić na koniec solą, pieprzem i musztardą francuską. Nałożyć sos na talerz i ułożyć na nim steka pokrojonego w paski.

                                              Stek z antrykotu z domowej roboty sosem barbecue

                                              Składniki:

                                              • 4 steki z antrykotu
                                                • sól
                                                  • pieprz
                                                    • olej do smażenia

                                                      Przygotowanie:

                                                      Stek doprawić solą i pieprzem z każdej strony, smażyć na oleju na złoty kolor i odstawić do odpoczynku.

                                                      Sos barbeque

                                                      Składniki:

                                                      • 500 g białej cebuli
                                                        • 50 g brązowego cukru
                                                          • 100 ml octu jabłkowego
                                                            • 100 ml soku jabłkowego
                                                              • 150 ml pikantnego ketchupu
                                                                • 250 g pomidorów krojonych
                                                                  • 3 łyżki sosu Worchestershire
                                                                    • 100 g suszonych śliwek
                                                                      • pieprz cayenne
                                                                        • sól

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Cebulę posiekaj w paski, podsmażyć w rondelku dodaj brązowy cukier, ocet jabłkowy i sok jabłkowy. Gdy płyn odparuje do 1/3 objętości, dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, następnie wszystkie składniki razem zmiksuj. Ewentualnie dopraw na koniec szczyptą soli i pieprzem cayenne.

                                                                          Dodatki do steków

                                                                          Smażona polenta

                                                                          Składniki:

                                                                          • 500 ml mleka 3,2%
                                                                            • 500 ml wody
                                                                              • 200 g mąki kukurydzianej
                                                                                • sól
                                                                                  • zioła prowansalskie
                                                                                    • olej do smażenia

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Do gotującego się mleka z wodą dodać mąkę kukurydzianą, sól i zioła prowansalskie. Cały czas dokładnie mieszać, gdy mąka będzie gęsta wylać ją na blaszkę i odstawić do ostygnięcia. Z wystudzonej kaszy wyciąć mniejsze porcje i smażyć na oleju na złoty kolor.

                                                                                      Surówka Colesław

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 1/2 główki białej kapusty
                                                                                        • 2 marchewki
                                                                                          • 2 łyżki soli
                                                                                            • 2 łyżki cukru
                                                                                              • 1/2 pęczka cebulki dymki
                                                                                                • olej z pestek winogron
                                                                                                  • 2 łyżki białego octu winnego
                                                                                                    • 2 łyżki musztardy francuskiej
                                                                                                      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
                                                                                                        • 50 ml soku pomarańczowego
                                                                                                          • 2 łyżki nasion słonecznika

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            Kapustę cienko pokroić w paski, dodać do niej ocet winny, olej z pestek winogron, sól, cukier i zostawić na około 1 godzinę, aby kapusta zmiękła. Następnie pokroić cienko marchew i posiekać dymkę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na wierzch sałatki dodać nasiona słonecznika.

                                                                                                            >>> Zobacz też:

                                                                                                            Przekąski do chrupania przed telewizorem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół ciekawymi daniami

                                                                                                            Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

                                                                                                            Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?

                                                                                                            >>> Zobacz wideo: Londyńska restauracja stworzyła Megxit menu, zainspirowane Harrym i Meghan. Jakie dania znajdują się w zestawie obiadowym?

                                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości