Przepisy kulinarne

Szef kuchni radzi, jak dobrze usmażyć steki na patelni. Burneika sprawdza, czy są smaczne

Przepisy kulinarne

Szef kuchni radzi, jak dobrze usmażyć steki na patelni. Burneika sprawdza, czy są smaczne

Stek nie tylko z grilla. Szef kuchni Sebastian Olma zdradza, w jaki sposób przygotować je w domu. W kuchni Dzień Dobry TVN opowiedział o tym, jak rozpoznać dobry kawałek mięsa, jakie są rodzaje steków i jak je smażyć. Gotowe steki testował Robert Burneika. 

Stek z polędwicy wołowej w sosie pieprzowym

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 60 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

Polędwicę wołową wyczyścić z błon i pokroić na małe steki po około 150 g. Rozgrzać patelnię z olejem, mięso doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony, dodając pod koniec główki czosnku, rozmaryn i zimne masło. Bastować steki (polewać mięso ciepłym tłuszczem) przez około 30 sekund. Następnie odstawić mięso na kratkę, aby odpoczęło około 5 minut.

Sos pieprzowy

Składniki:

  • 4 łyżki zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 l czerwonego wytrawnego wina
  • 200 g sosu demi glace
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Przygotowanie: 

Zielony pieprz delikatnie rozbij w moździerzu, przełóż do rondelka dodając liść laurowy i ziele angielskie. Zalej czerwonym winem i gotuj aż prawie cały odparuje, następnie wlej bulion drobiowy i znów odparuj do 1/3 objętości. Na koniec dodaj sos demi glas i odstaw.

Stek z rostbefu w sosie grzybowym z musztardą francuską

Składniki:

  • 4 steki z rostbefu po 250 g każdy
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 250 g pieczarek kasztanowych
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 50 g musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię z olejem, stek z rostbefu dokładnie natrzeć pieprzem i solą. Mięso smażyć na patelni przez około 2 minuty z każdej strony (w zależności od jego grubości), następnie zdjąć na talerzyk z papierowym ręcznikiem i zostawić, aby mięso mogło odpocząć. Na patelnię dodać posiekany czosnek, szalotkę i grzyby, podlać białym winem, odparować do 1/3 objętości, podlać słodką śmietanką. Sos zagotować, doprawić na koniec solą, pieprzem i musztardą francuską. Nałożyć sos na talerz i ułożyć na nim steka pokrojonego w paski.

Stek z antrykotu z domowej roboty sosem barbecue

Składniki:

  • 4 steki z antrykotu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Stek doprawić solą i pieprzem z każdej strony, smażyć na oleju na złoty kolor i odstawić do odpoczynku.

Sos barbeque

Składniki:

  • 500 g białej cebuli
  • 50 g brązowego cukru
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 150 ml pikantnego ketchupu
  • 250 g pomidorów krojonych
  • 3 łyżki sosu Worchestershire
  • 100 g suszonych śliwek
  • pieprz cayenne
  • sól

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj w paski, podsmażyć w rondelku dodaj brązowy cukier, ocet jabłkowy i sok jabłkowy. Gdy płyn odparuje do 1/3 objętości, dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, następnie wszystkie składniki razem zmiksuj. Ewentualnie dopraw na koniec szczyptą soli i pieprzem cayenne.


Dodatki do steków 

Smażona polenta

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 500 ml wody
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do gotującego się mleka z wodą dodać mąkę kukurydzianą, sól i zioła prowansalskie. Cały czas dokładnie mieszać, gdy mąka będzie gęsta wylać ją na blaszkę i odstawić do ostygnięcia. Z wystudzonej kaszy wyciąć mniejsze porcje i smażyć na oleju na złoty kolor.

Surówka Colesław

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 pęczka cebulki dymki
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki nasion słonecznika

Przygotowanie: 

Kapustę cienko pokroić w paski, dodać do niej ocet winny, olej z pestek winogron, sól, cukier i zostawić na około 1 godzinę, aby kapusta zmiękła. Następnie pokroić cienko marchew i posiekać dymkę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na wierzch sałatki dodać nasiona słonecznika. 


>>> Zobacz też:

Przekąski do chrupania przed telewizorem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół ciekawymi daniami

Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?

>>> Zobacz wideo: Londyńska restauracja stworzyła Megxit menu, zainspirowane Harrym i Meghan. Jakie dania znajdują się w zestawie obiadowym?


Co sądzisz o tym artykule?
2
1
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0