Kalafiorowy makaron a'la bolognese
Składniki:
- 250 g grzybów shitake
- 1 główka kalafiora
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka papryki
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 papryczka chilli
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 500 g makaronu np. rigatoni
- sól i pieprz
- parmezan do posypania
- listki bazylii
Sposób przygotowania:
Grzyby lekko zmiksować w robocie kuchennym. Podobnie zrobić z kalafiorem, ale proces mielenia dzielimy na trzy tury. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i papryczką chilli, dodać grzyby i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać paprykę w proszku i przesmażyć przez minutę. Dodać kalafiora i wszystko razem smażyć przez 10-15 minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Dusić całość przez 20 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
W trakcie gdy gotujemy sos, ugotować makaron. Porcję sosu przełożyć na patelnie i podgrzać. Dodać makaron i całość przez chwilę smażyć. Podawać posypane parmezanem i bazylią.
Bolognese z kalafiora, fot. Tomasz Urbanek/East News
Smalec z cebuli i fasoli
Składniki:
- 300 g fasoli piękny jaś
- 4 duże cebule
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 kwaśne jabłko
- 6 suszonych śliwek
- 0,5 łyżeczki majeranku
- świeży tymianek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć na noc. Odlać wodę z moczenia, fasolę zalać świeżą wodą i ugotować z odrobiną soli, aż fasolą będzie bardzo miękka.
W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać czosnek i razem podsmażyć. Połowę cebuli przełożyć do wysokiego naczynia i razem z ugotowaną fasolą zmiksować na gładki krem. Do reszty dodać pokrojone w kostkę jabłko i suszone śliwki. Przesmażyć przez chwilę, dodać majeranek i tymianek. Przesmażyć jeszcze kilka minut i wymieszać z pastą z fasoli i cebuli. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Szarpane boczniaki a'la „Puled pork”
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu bbq
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Dodatki:
- 2 kiszone ogórki
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- Sposób Przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 240 stopni C.
Grzyby „poszarpać” przy pomocy widelca. Sos bbq wymieszać z posiekanym czosnkiem, przyprawami i oliwą z oliwek. Dodać poszarpane grzyby i wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić blachę do piekarnika na 20 minut.
Ocet jabłkowy przelać do miseczki i rozpuścić w nim łyżkę cukru. Cebulę pokroić w krążki i umieścić w miseczce z octem. Odstawić na 30 minut.
Grzyby podawać w kromkach chlebka maślanego z plasterkami ogórka kiszonego, cebulą i plasterkami bakłażana z kolejnego przepisu.
Szarpane boczniaki, fot. Tomasz Urbanek/East News
Bakłażany a'la boczek
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka melasy cukrowej
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 240 stopni C. Bakłażana pokroić na ćwiartki, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą i pędzelkiem posmarować z obu stron każdy z kawałków bakłażana. Piec w rozgrzanym piekarniki przez około 40 minut.
Chlebki maślane
Składniki:
Zaczyn:
- 20 g drożdży
- 100 ml mleka
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej typ 500
Ciasto właściwe:
- 400 g mąki pszennej typ 500 3 jajka
- 2 żółtka, 1 łyżeczka soli
- 200 g zimnego masła
- 2 białka do posmarowania
Sposób przygotowania:
Zaczyn:
W misce wymieszać składniki na zaczyn i odstawić na około 30-60 minut.
Ciasto właściwe:
- W robocie kuchennym wymieszać zaczyn z pozostałą mąką, roztrzepanymi jajkami, żółtkami i solą aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto wyrabiać kilka minut. Po tym czasie zacząć dodawać masło podzielone na kawałki. Gdy masło się wchłonie powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła.
- Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 12 godzin.
- Ciasto podzielić na 6 części po około 180 g i uformować okrągłe kule.
- Dwie keksówki o długości około 20 cm nasmarować masłem i w każdej z nich umieścić po trzy kule.
- Przykryć folą spożywczą i odstawić do wyrastania na około 2-3 godziny.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Białka roztrzepać i posmarować wierzch ciasta.
- Wstawić foremki do piekarnika i piec 30-40 minut.
- Wyjąć z piekarnika a następnie ostrożnie wyjąć chlebki z foremek odstawić do ostygnięcia na kratkę.
Zobacz też:
Tłusty czwartek. Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!
Klasyka kuchni francuskiej – quiche i tarta. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy
Gotujemy szybki obiad. Poznaj proste przepisy na pyszne dania
***
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat