Smalec z fasoli i bolognese z kalafiora - sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego na dania a'la mięsne

Dania a'la mięsne. Przepisy Piotra Kucharskiego 
Potrawy, które smakują jak w oryginale, ale nie zawierają mięsa. Spróbuj smalcu z fasoli, makaronu bolognese z kalafiora, burgerów z bakłażanem i szarpaniny z boczniaków

Kalafiorowy makaron a'la bolognese

Składniki:

  • 250 g grzybów shitake
  • 1 główka kalafiora
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 500 g makaronu np. rigatoni
  • sól i pieprz
  • parmezan do posypania
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

Grzyby lekko zmiksować w robocie kuchennym. Podobnie zrobić z kalafiorem, ale proces mielenia dzielimy na trzy tury. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i papryczką chilli, dodać grzyby i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać paprykę w proszku i przesmażyć przez minutę. Dodać kalafiora i wszystko razem smażyć przez 10-15 minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Dusić całość przez 20 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

W trakcie gdy gotujemy sos, ugotować makaron. Porcję sosu przełożyć na patelnie i podgrzać. Dodać makaron i całość przez chwilę smażyć. Podawać posypane parmezanem i bazylią.

Bolognese z kalafiora, fot. Tomasz Urbanek/East News

Smalec z cebuli i fasoli

Składniki:

  • 300 g fasoli piękny jaś
  • 4 duże cebule
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kwaśne jabłko
  • 6 suszonych śliwek
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • świeży tymianek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć na noc. Odlać wodę z moczenia, fasolę zalać świeżą wodą i ugotować z odrobiną soli, aż fasolą będzie bardzo miękka.

W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać czosnek i razem podsmażyć. Połowę cebuli przełożyć do wysokiego naczynia i razem z ugotowaną fasolą zmiksować na gładki krem. Do reszty dodać pokrojone w kostkę jabłko i suszone śliwki. Przesmażyć przez chwilę, dodać majeranek i tymianek. Przesmażyć jeszcze kilka minut i wymieszać z pastą z fasoli i cebuli. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Szarpane boczniaki a'la „Puled pork”

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu bbq
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Dodatki:

  • 2 kiszone ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • Sposób Przygotowania:
  • Rozgrzać piekarnik do 240 stopni C.

Grzyby „poszarpać” przy pomocy widelca. Sos bbq wymieszać z posiekanym czosnkiem, przyprawami i oliwą z oliwek. Dodać poszarpane grzyby i wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić blachę do piekarnika na 20 minut.

Ocet jabłkowy przelać do miseczki i rozpuścić w nim łyżkę cukru. Cebulę pokroić w krążki i umieścić w miseczce z octem. Odstawić na 30 minut.

Grzyby podawać w kromkach chlebka maślanego z plasterkami ogórka kiszonego, cebulą i plasterkami bakłażana z kolejnego przepisu.

Szarpane boczniaki, fot. Tomasz Urbanek/East News

Bakłażany a'la boczek

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka melasy cukrowej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 240 stopni C. Bakłażana pokroić na ćwiartki, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą i pędzelkiem posmarować z obu stron każdy z kawałków bakłażana. Piec w rozgrzanym piekarniki przez około 40 minut.

Chlebki maślane

Składniki:

Zaczyn:

  • 20 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej typ 500

Ciasto właściwe:

  • 400 g mąki pszennej typ 500 3 jajka
  • 2 żółtka, 1 łyżeczka soli
  • 200 g zimnego masła
  • 2 białka do posmarowania

Sposób przygotowania:

Zaczyn:

W misce wymieszać składniki na zaczyn i odstawić na około 30-60 minut.

Ciasto właściwe:

  1. W robocie kuchennym wymieszać zaczyn z pozostałą mąką, roztrzepanymi jajkami, żółtkami i solą aż powstanie jednolita masa.
  2. Ciasto wyrabiać kilka minut. Po tym czasie zacząć dodawać masło podzielone na kawałki. Gdy masło się wchłonie powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła.
  3. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 12 godzin.
  4. Ciasto podzielić na 6 części po około 180 g i uformować okrągłe kule.
  5. Dwie keksówki o długości około 20 cm nasmarować masłem i w każdej z nich umieścić po trzy kule.
  6. Przykryć folą spożywczą i odstawić do wyrastania na około 2-3 godziny.
  7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  8. Białka roztrzepać i posmarować wierzch ciasta.
  9. Wstawić foremki do piekarnika i piec 30-40 minut.
  10. Wyjąć z piekarnika a następnie ostrożnie wyjąć chlebki z foremek odstawić do ostygnięcia na kratkę.

Zobacz też:

Tłusty czwartek. Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!

Klasyka kuchni francuskiej – quiche i tarta. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy

Gotujemy szybki obiad. Poznaj proste przepisy na pyszne dania

***

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości