Fasola, groch, soczewica, soja - porady
- Bardzo ważne jest moczenie nasion strączkowych przed gotowaniem . Zalewamy nasiona wrzątkiem i zostawiamy na kilka godzin. Dzięki temu wypłukujemy większość substancji, które są niedobre dla organizmu a przede wszystkich dla układu pokarmowego.
- Przez pierwsze 20 minut gotujemy wodę bez przykrycia, usuwając tzw. szumowiny - usuwamy wtedy saponiny.
- Sól dodajemy pod koniec gotowania - dodanie jej wcześniej utrudni ugotowanie się nasion, a z pewnością wydłuży się czas ich gotowania.
- Aby zwiększyć strawność strączków warto do gotowania dodać nasiona kopru włoskiego lub kminku. Możemy dodać też rozgnieciony czosnek, który zapobiega wzdęciom, a dodatkowo nadaje smaku. Całą potrawę doprawmy majerankiem i cząbrem.
- Moczymy im dłużej tym lepiej, najmniej 4-5 godzin, najlepiej przez całą noc.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?
Szakszuka z ciecierzycą
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- sól, pieprz
- majeranek
- kmin rzymski mielony
- papryka wędzona
- 4 jajka
- szczypiorek
- bagietka
1. Namoczoną zoną ciecierzycę (najlepiej całą noc) przełóż do garnka i ugotuj z dodatkiem ziaren kminku do miękkości- około 1-1,5 godziny. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól.
2. Na patelni rozpuść masło klarowane, a następnie przesmaż na nim posiekaną cebulę oraz czosnek - około 5 minut.
3. Po tym czasie dodaj na patelnię kmin rzymski, paprykę wędzoną, sól, pieprz oraz pomidory. Gdy pomidory zaczną się gotować dodaj ciecierzycę, wymieszaj. na wierzch potrawki wbij jajka. Tak przygotowane przykryj i gotuj do momentu aż białko się zetnie.
4. Całość posyp szczypiorkiem i podawaj z bagietką.
Jakub Kamiński/East News
Kotlety z soczewicy
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki masła klarowanego
- 30 g bułki tartej
- papryka słodka
- kurkuma
- papryka wędzona
- tymianek
- natka pietruszki
- dodatkowo 1 jajko do obtoczenia kotletów
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- masło klarowane do smażenia kotletów
2. Na patelni rozpuść masło klarowane i przesmaż na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Po około 5 minutach dodaj na patelnię przyprawy: paprykę słodką, kurkumę, paprykę wędzoną.
3. Kiedy soczewica wystygnie rozgnieć ją tłuczkiem do ziemniaków, dodaj bułkę tartą, jajko oraz zawartość patelni i posiekany świeży tymianek i natkę pietruszki.
4. Z tak powstałej masy uformuj 6 kotletów, obtocz je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smaż do uzyskania złotego koloru.
5. Tak przygotowane kotlety podawaj na ulubionej sałatce lub w postaci burgerów.
Jakub Kamiński/East News
Trufle z fasoli
- szklanka ugotowanej białej fasoli
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki syrop klonowego
- 100 g sezamu
- 1 łyżeczka kakao
- dodatkowo wiórki kokosowe lub kakao do obtoczenia
1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję.
2. Następnie za pomocą zwilżonych dłoni formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w kakao lub wiórkach kokosowych.
Autor: Luiza Bebłot