Szakszuka, kotlety z soczewicy i trufle z fasoli. W naszej kuchni rządzi zwycięzca Masterchefa Damian Kordas

Potrawy z fasoli, grochu, soi, soczewicy są bogatym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, żelaza, fosforu i wapnia. Dlatego stanowią cenny składnik diety i są dobrym zamiennikiem mięsa. Dziś Światowy Dzień Roślin Strączkowych.Co pysznego przyrządzi z nich Damian Kordas?

Fasola, groch, soczewica, soja - porady

  1. Bardzo ważne jest moczenie nasion strączkowych przed gotowaniem . Zalewamy nasiona wrzątkiem i zostawiamy na kilka godzin. Dzięki temu wypłukujemy większość substancji, które są niedobre dla organizmu a przede wszystkich dla układu pokarmowego.
  2. Przez pierwsze 20 minut gotujemy wodę bez przykrycia, usuwając tzw. szumowiny - usuwamy wtedy saponiny.
  3. Sól dodajemy pod koniec gotowania - dodanie jej wcześniej utrudni ugotowanie się nasion, a z pewnością wydłuży się czas ich gotowania.
  4. Aby zwiększyć strawność strączków warto do gotowania dodać nasiona kopru włoskiego lub kminku. Możemy dodać też rozgnieciony czosnek, który zapobiega wzdęciom, a dodatkowo nadaje smaku. Całą potrawę doprawmy majerankiem i cząbrem.
  5. Moczymy im dłużej tym lepiej, najmniej 4-5 godzin, najlepiej przez całą noc.

Zobacz także: Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?

Szakszuka z ciecierzycą

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • kmin rzymski mielony
  • papryka wędzona
  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • bagietka

1. Namoczoną zoną ciecierzycę (najlepiej całą noc) przełóż do garnka i ugotuj z dodatkiem ziaren kminku do miękkości- około 1-1,5 godziny. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól.

2. Na patelni rozpuść masło klarowane, a następnie przesmaż na nim posiekaną cebulę oraz czosnek - około 5 minut.

3. Po tym czasie dodaj na patelnię kmin rzymski, paprykę wędzoną, sól, pieprz oraz pomidory. Gdy pomidory zaczną się gotować dodaj ciecierzycę, wymieszaj. na wierzch potrawki wbij jajka. Tak przygotowane przykryj i gotuj do momentu aż białko się zetnie.

4. Całość posyp szczypiorkiem i podawaj z bagietką.

Jakub Kamiński/East News

Kotlety z soczewicy

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 30 g bułki tartej
  • papryka słodka
  • kurkuma
  • papryka wędzona
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • dodatkowo 1 jajko do obtoczenia kotletów
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • masło klarowane do smażenia kotletów

2. Na patelni rozpuść masło klarowane i przesmaż na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Po około 5 minutach dodaj na patelnię przyprawy: paprykę słodką, kurkumę, paprykę wędzoną.

3. Kiedy soczewica wystygnie rozgnieć ją tłuczkiem do ziemniaków, dodaj bułkę tartą, jajko oraz zawartość patelni i posiekany świeży tymianek i natkę pietruszki.

4. Z tak powstałej masy uformuj 6 kotletów, obtocz je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smaż do uzyskania złotego koloru.

5. Tak przygotowane kotlety podawaj na ulubionej sałatce lub w postaci burgerów.

Jakub Kamiński/East News

Trufle z fasoli

  • szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki syrop klonowego
  • 100 g sezamu
  • 1 łyżeczka kakao
  • dodatkowo wiórki kokosowe lub kakao do obtoczenia

1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję.

2. Następnie za pomocą zwilżonych dłoni formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w kakao lub wiórkach kokosowych.

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości