Krupnik - smaki z dzieciństwa Andrzeja Polana
Składniki:
- 1 włoszczyzna
- 200 g żeberek wieprzowych
- kilka suszonych grzybów
- 200 g kaszy perłowej
- kilka ziemniaków
- 1 łyżka masła
- koperek, natka pietruszki
- kapusta włoska
- śmietana gęsta 18%
- 1 opakowanie drobnych grzybków shimeji
Przygotowanie:
Z żeberek, warzyw i grzybów gotujemy wywar. Przecedzamy, warzywa kroimy w plastry, następnie w paski, podobnie grzyby. W rondlu przesmażamy na maśle cebulę, dodajemy kaszę smażymy krótko i przekładamy do wywaru, pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy warzywa, grzyby, mięso obrane z kości. Kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy. Podajemy ze śmietana - jeśli lubimy. Posypujemy bardzo odważnie natką i koperkiem.
Zwarty krupnik z patelni, z pieczarkami, serem i brusznicą
Składniki:
- 200 g kaszy jęczmienna gotowana
- 1 por
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 200 g dyni
- młody szpinak
- 10 jajek
- 200 ml śmietanki 36%
- 2-3 ziemniaki
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały mielony, kminek mielony
- masło klarowane
- 100 g tartego sera
Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy pokrojonego pora, dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, chwile smażymy i dodajemy dynię oraz na koniec szpinak. Doprawiamy odważnie przyprawami. Jajka mieszamy ze śmietanką, również pamiętając o doprawieniu. Przesmażone warzywa łączymy z kaszą, dodajemy masę jajeczno-śmietanową, ser tarty. Masę wykładamy na patelnię, smażymy kilka minut i wstawiamy do piekarnika.
Sos pieczarkowy
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 1 pęczek szczypiorku
- 150 ml śmietanki 30%
- 200 g sera pleśniowego
- 100 g orzechów włoskich
- brusznica ze słoika
Przygotowanie:
Na suchej patelni przesmażamy pieczarki do momentu, aż pojawi się prawie orzechowy aromat. Dodajemy masło, szczypiorek, śmietankę, zagotowujemy i po chwili dodajemy porwany na kawałki ser, orzechy. Sosem polewamy upieczony krupnik z patelni, wierzch dekorujemy brusznicą i listkami szpinaku.
Krupnik litewski i comber
Składniki:
- 300 g miodu
- 100 ml rumu
- 250 ml wody
- laska wanilii
- cukier wanilinowy
- gałka muszkatołowa mielona
- cynamon
- goździki
- skórka z cytryny, pomarańczy
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z przyprawami i miodem. Lekko studzimy i przecedzamy.
Składniki ciasta:
- 1,5 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W rondlu zagotowujemy wodę z masłem, kakao, cukrem wanilinowym, cukrem. Po zagotowaniu, 8 łyżek odkładamy - to będzie polewa do ciasta. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostudzoną masę łączymy z żółtkami, mąką i ubitą pianą z białek. Mieszamy i przekładamy do blaszki. Pieczemy w temp. 180 stopni. Ciasto przestudzone zalewamy pozostawioną polewą. Nasączamy krupnikiem.
Zobacz też:
Kiszonki na zdrowie, czyli ogórkowa i kapusta według Piotra Kucharskiego
Jak zrobić idealne gołąbki? Sekret zdradza Mikołaj Rey
Pulpety, pulpeciki, klopsiki. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Jola Marat