Jak powstają słynne pączki Magdy Gessler? Sprawdź przepis "bez żadnych polepszaczy"

Jak powstają pączki Magdy Gessler?
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
Drogi czy tani pączek?
Drogi czy tani pączek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Pączki doskonałe
Pączki doskonałe
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki od sióstr z Dobromila
Pączki od sióstr z Dobromila
Jak robić pączki według przepisu Magdy Gessler? Są miękkie, słodkie i wypełnione różnymi nadzieniami. Nieustannie od lat cieszą się ogromną popularnością. W tłusty czwartek pod cukiernią "Słodki Słony" w Warszawie ustawiają się po nie bardzo długie kolejki. W czym tkwi sekret pysznych pączków? W rozmowie z Oskarem Netkowskim opowiedziała o tym Lara Gessler.

Przepis Magdy Gessler na pyszne pączki

W każdym domu z pewnością rządzi przepis na pączki przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jeśli jednak chcielibyście spróbować innych smaków, mamy dla Was przepis na pyszne pączki wg Magdy Gessler, który znaleźć możecie również na jej autorskiej stronie z przepisami.

Składniki:

  • 2 kg mąki szymanowskiej,
  • 300 g cukru,
  • 30 jajek,
  • 500 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe,
  • 2,5 kg smalcu,
  • 500 g domowego lukru,
  • 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Do mleka dodać 100 g cukru i rozdrobnione drożdże. Zaczyn mieszać i podgrzewać (do 35 stopni C) do rozpuszczenia się składników. Następnie wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 30 minut.
  2. Żółtka z 20 jaj, 10 całych jaj, pozostały cukier, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.
  3. Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną. Wsypać 1,2 kg mąki i wyrobić ciasto podsypując mąką, aż nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.
  4. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. W tym czasie dwukrotnie je wyrobić rękoma.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić. Utoczyć w dłoniach kulkę. Zlepione pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy, miejsce zlepienia kierujemy do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
  6. W rondlu powoli rozgrzewamy smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć). Pączki smażymy porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Usmażone pączki wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku, aby odsączyć z tłuszczu. Lukrem polewamy gdy pączki lekko wystygną, na koniec posypujemy skórką pomarańczową.

Pączki Magdy Gessler

Tłusty czwartek to ulubiony dzień w roku wszystkich smakoszy słodkich wypieków. Królują wtedy pączki, faworki, ciasta i ciastka, a pod cukierniami w całej Polsce ustawiają się ogromne kolejki. Pączki Magdy Gessler, słynnej restauratorki, mają wielu wiernych fanów, którzy są w stanie zapłacić za nie nawet kilkanaście złotych za sztukę. Jak zatem powstają pączki w "Słodkim Słonym"? Sprawdził to Oskar Netkowski z dziendobry.tvn.pl.

- To przede wszystkim dobre półprodukty, z których robimy pączki. Duża zawartość jaj, cukru, tłuszczu, smalec, na którym smażymy - wyliczył Tomasz Dzięgiel, cukiernik.

Pączki w cukierni "Słodki Słony" po brzegi wypełnione są nadzieniem. - Nadzienie to nasz sekret. Jest robione naturalnie, bez żadnych polepszaczy, kompletnie naturalnie. Robimy od podstaw wszystko sami - podkreślił pan Tomasz.

Cukiernią firmowaną nazwiskiem Magdy Gessler zajmuje się jej córka Lara. Dba o wysoką jakość wypieków. - Największą klasyką są oczywiście pączki z konfiturą różaną, ja też takie najbardziej lubię. Są z naturalną, kandyzowaną skórką z pomarańczy. W tłusty czwartek będą pączki z różą i z konfiturą malinową - powiedziała Lara Gessler.

Kto stworzył recepturę na kultowe pączki? - To jest fuzja wspaniałych doświadczeń rodzinnych. Mój tata był cukiernikiem, jego tata był cukiernikiem. Mojej mamy babcia też była cukiernikiem. Moi rodzice doszli do tej receptury i cały czas ona jest - przyznała Lara.

Pączki Magdy Gessler - cena

W dyskontach pączki można kupić nawet za kilkadziesiąt groszy za sztukę. W cukierniach ceny wahają się w granicach kilku złotych. Za pączki z wyższej półki, takie jak te w cukierni Magdy Gessler, trzeba zapłacić kilkanaście złotych. Ich cena co roku wzbudza kontrowersje.

- Jeżeli możesz coś kupić za 1,50 zł, to nie wiesz, czemu masz za to płacić więcej. To jest kwestia nieuświadomionych potrzeb. Jeśli ktoś całe życie jadł pączki ze sklepu, to może po prostu nie ma potrzeby zjedzenia innych pączków. Całe szczęście rynek jest bardzo zróżnicowany, my nikogo nie zmuszamy. Moim zdaniem dla wszystkich jest miejsce i nie ma co krytykować ani jednych, ani drugich - stwierdziła Lara Gessler.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!