Wytrawne kruche ciasto z dżemem wiśniowym, pieczonym kozim serem, figami i orzeszkami pinii
Składniki:
Kruche ciasto
- 0,5 kg mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 25 g ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki soli
Przygotowanie:
Mąkę przecedzić przez sitko, dodać posiekane masło, cukier, sól, sodę i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać jajka i zagnieść. Po zagnieceniu ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, gdy będzie luźne - dodać jeszcze mąkę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadrat i ułożyć na blachę, nakłuć widelcem, aby ciasto nie rosło. Wstawić do piekarnika na 15 minut do temp. 175 st. C. Po wyjęciu ciasto powinno być chrupkie.
Dodatki do ciasta
- 250 g dżemu wiśniowego
- 300 g koziego sera w roladzie
- 5 świeżych fig
- 25 g orzeszków pinii
- 50 g roszponki
- 10 ml sosu balsamicznego
Na upieczone wcześniej ciasto nałożyć dżem wiśniowy, plaster koziego sera, cienko pocięte figi, posypać brązowym cukrem i liśćmi tymianku. Włożyć do piekarnika nagrzanego od 210 st. na 12 minut. Po wyjęciu posypać zapieczone „ciastka” prażonymi orzeszkami pinii, położyć na talerzu posypując liśćmi świeżej roszponki i polać sosem balsamicznym.
Wytrawne kruche ciasto z dżemem wiśniowym, pieczonym kozim serem, figami i orzeszkami pinii|Bartosz Tomaszewski/DDTVN
Torcik naleśnikowy z dżemem jabłkowym, lodami waniliowymi i syropem klonowym
Składniki :
- 200 g mąka pszennej
- 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 3 jajka
- 25 g roztopionego masła
- 200 ml mleka 3,2 %
- Olej do smażenia
- 100 g dżemu jabłkowego
- 200 ml lodów waniliowych
- 50 ml syropu klonowego
- 20 g cukru pudru
Przygotowanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać suche składniki dodać następnie jajka, masło, mleko. Wyrobić ciasto do jednolitej konsystencji, smażyć na patelni małe naleśniki z każdej strony z odrobiną oleju oraz masła. Po usmażeniu przełożyć pięć naleśników dżemem i ułożyć jeden na drugim, dodać na wierzch lody waniliowe. Polać syropem klonowym i posypać cukrem pudrem. Naleśniki można udekorować liśćmi mięty.
Torcik naleśnikowy|Bartosz Tomaszewski/DDTVN
Panna cotta z powidłami węgierkowymi, miodem i limonką
Składniki:
- 3 listki żelatyny
- 250 ml mleka 3,2%
- 250 ml śmietany 36%
- 2 laski wanilii
- 1 płaska łyżka kardamonu
- 25 g cukru
- 300 g powideł węgierkowych
- 100 ml miodu
- 50 g imbiru
- 4 limonki
Przygotowanie:
Listki żelatyny zamoczyć w zimnej wodzie na około 10 minut. Świeży imbir obrać i drobno posiekać, zalać go miodem i wycisnąć sok z limonki, całość dokładnie wymieszać i zostawić na koniec przygotowania dania. W rondelku podgrzać mleko razem ze śmietaną dodając nasiona z laski wanilii (dodać również łodygi które zostaną do gotowania), kardamon i cukier. Zagotować wszystko, aż cukier się rozpuści, dodać namoczoną wcześniej żelatynę (pamiętać aby odcisnąć nadmiar wody) i mieszać, aż się rozpuści. Dla pewności na koniec przelać całość przez gęste sitko. Zalać 1/3 wysokości słoików powstałym sosem i odstawić do lodówki na około 1,5 h aby całość zastygła. Po wyjęciu słoików z zastygniętą śmietaną dodać warstwę powideł i całość polać wcześniej przygotowanym imbirem z miodem i limonką.
Zobacz też:
Kuchnia na poprawę nastroju. Gotuje uczestnik Masterchefa - Piotr Sajdak
Jak zrobić idealny tort? Poznaj sekrety cukierników
Sok ze szpinaku – właściwości, przepis. Jakie wartości odżywcze ma sok szpinakowy?
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło: Sebastian Olma