Kolorowy lukier to fantastyczny dodatek do wypieków, także tych świątecznych. Odpowiednio udekorowane nim ciasta i pierniki mogą naprawdę robić wrażenie, a niektóre z nich wykorzystuje się nawet do ozdabiania choinki. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy na kolorowy lukier – do niektórych z nich wystarczą w stu procentach naturalne składniki.
Jak zrobić kolorowy lukier? Przepisy z barwnikami
Poniżej podajemy przepis na kolorowy lukier z wykorzystaniem barwników, które nadadzą mu klarowny, intensywny kolor.
Przepis na kolorowy lukier z wodą lub cytryną
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2–3 łyżki wody lub soku z cytryny,
- barwnik spożywczy.
Przygotowanie:
1. Na początku należy wykonać lukier tradycyjny. Pierwszym etapem jest wsypanie cukru pudru do garnka i zalanie go sokiem lub wodą.
2. Mieszaj cukier puder aż do uzyskania gładkiej masy. Gotuj całość na małym ogniu.
3. W sytuacji, gdy masa wydaje się zbyt gęsta, wlej do garnka trochę wody. Lukier nie może być jednak zbyt rzadki, w przeciwnym wypadku będzie spływał z ciasta.
4. Przed wylaniem lukru na ciasteczka wystarczy dolać do niego trochę barwnika. Pamiętaj, aby dawkować go uważnie, ponieważ może być bardzo płynny, a jednocześnie już jedna kropla barwnika może wpłynąć na zmianę koloru.
5. Pamiętaj, że ciastka należy polewać od razu po przyrządzeniu lukru, dopóki ma płynną konsystencję.
Kolorowy lukier (przepis z białkiem)
Kolorowy lukier do ciasteczek bardzo łatwo jest przyrządzić również z białkiem.
Składniki:
- 1 białko,
- 1½ szklanki cukru pudru,
- trochę wody mineralnej (opcjonalnie),
- barwniki.
Przygotowanie:
1. Przez 30 sekund ubijaj białko mikserem do momentu, aż delikatnie się spieni.
2. Przesiej cukier puder, a następnie ucieraj go razem z białkiem przez 20 min, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
3. Dolej barwnik. Gotowy lukier powinien być gładki i mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przepis na kolorowy lukier do pierników
Bardziej wyrafinowany, kolorowy lukier do pierników lub babeczek można przygotować również z wykorzystaniem innych składników.
Składniki:
- 4 szklanki cukru pudru,
- 5 łyżek proszku bezowego,
- 6 łyżek ciepłej wody,
- ¾ łyżeczki wyciągu z mięty pieprzowej,
- 1 łyżka syropu kukurydzianego,
- barwniki spożywcze w wybranych kolorach.
Przygotowanie:
1. Wsyp do miski cukier puder, a następnie proszek bezowy. Na wolnych obrotach miksuj mieszankę przez kilka sekund.
2. Miksując, dodawaj stopniowo ciepłą wodę (najlepiej po 1 łyżce).
3. Wlej do mieszanki ekstrakt z mięty pieprzowej. Dolej syrop kukurydziany, a następnie całość zmiksuj.
4. Przez około 2 minuty na średnich lub wysokich obrotach ubijaj lukier. Jego konsystencja powinna być bardzo gęsta. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę wody, aby go rozrzedzić.
5. Jeśli nie będziesz używać lukru tuż po przygotowaniu, przykryj go plastikowym woreczkiem.
6. Wyłóż lukier do małych miseczek i dodaj do nich barwniki w wybranych kolorach.
Jak zrobić kolorowy lukier bez barwników?
Naturalne barwniki mogą nieco zmienić smak lukru, jednak są one o wiele zdrowsze. Dzięki takiemu rozwiązaniu można uniknąć zbędnych składników chemicznych w pożywieniu. Jak zatem zrobić kolorowy lukier do pierników lub ciast? Możesz przygotować następujące kolory lukru :
1) Czerwony – dodaj do lukru sok z wiśni, aronii, jagód, porzeczek lub żurawiny, możesz dodać również sok z buraków – w tym przypadku nie warto jednak przesadzać z jego ilością, w przeciwnym razie lukier będzie miał posmak buraka.
2) Żółty – wystarczy, że dodasz łyżkę kurkumy (wówczas kolor będzie bardzo intensywny) lub sok z cytryny (mniej intensywny odcień), doskonale sprawdzi się tu również sok brzoskwiniowy.
3) Fioletowy – wrzuć do lukru zblendowane jeżyny lub jagody.
4) Jasnoróżowy – umieść w garnku zmiksowane, mrożone maliny.
5) Zielony – na tarce rozetrzyj awokado, a następnie dodaj je do lukru, który uzyska dzięki owocom bardziej puszystą konsystencję. Możesz wykorzystać również zmiksowane liście szpinaku i wrzucić je do garnka zamiast wody, doskonale sprawdzą się tu także ziarna groszku cukrowego lub łyżka szpinaku gotowanego.
6) Pomarańczowy – do garnka wlej zamiast wody sok marchwiowy lub pomarańczowy.
7) Niebieski – dolej do lukru soku z jagód.
Zobacz także:
Kuchnia antywirusowa - dania, którymi możesz wzmocnić odporność. Przepisy Mariety Mareckiej
Kopytka i kluski według przepisów Beaty Kartowicz
Polski, prosty obiad do 20 zł. Gotuje Daria Ładocha
Autor: Adrian Adamczyk