Materiał promocyjny

Pomysły na śniadanie z dżemem. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Dziś słodkie przekąski. Szef kuchni Sebastian Olma proponuje: drożdżówki z powidłami śliwkowymi, miodem i prażonymi orzeszkami, smażone tosty francuskie z dżemem wiśniowym i Camembertem, zapiekany ryż z dżemem jabłkowym lub dżem truskawkowy z nasionami chia, jogurtem i domową granolą.

Drożdżówki z powidłami śliwkowymi, miodem i prażonymi orzeszkami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g białego cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 750 g mąki pszennej

Wymieszać ciepłe mleko z drożdżami, następnie dodać jajka, cukier i mąkę. Wyrobić ciasto do jednolitej i gładkiej konsystencji i na koniec dodać rozpuszczone masło. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na mniejsze kawałki.

Nadzienie:

  • 300 g powideł śliwkowych
  • 50 ml miodu
  • 100 g orzechów nerkowca, laskowych i ziemnych

Przygotowanie:

Na ciasto nałożyć powidła śliwkowe i zawinąć drożdżówki. Polać miodem i posypać orzechami. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut - czas pieczenia zależy od wielkości drożdżówek.

Bartosz Krupa/East News

Smażone tosty francuskie z dżemem wiśniowym i Camembertem

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 50 g masła klarowanego
  • 200 g dżemu wiśniowego
  • 2 serki Camembert
  • świeżo mielony pieprz
  • liście roszponki

W misce wymieszać jajka z cukrem pudrem i cynamonem. Chleb tostowy zamoczyć w jajku i smażyć na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru, następnie zdjąć z patelni na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Tosty posmarować dżemem wiśniowym i nałożyć plasterki sera. Całość można zapiec w piekarniku w funkcją grilla. Na koniec tosty posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem i udekorować liśćmi roszponki.

Bartosz Krupa/East News

Zapiekany ryż z dżemem jabłkowym, bakaliami, cynamonem i syropem klonowym

Składniki:

  • 500 g ryżu
  • 1 l mleka kokosowego
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • Zimne masło do posmarowania formy
  • 300 g dżemu jabłkowego
  • 200 g mieszanki bakalii
  • 50 ml syropu klonowego

Ryż ugotować przez 15 minut w mleku kokosowym z dodatkiem laski cynamonu i szczyptą cukru. Gdy ryż będzie al dente, odstawić na bok, aby ostygł, ale nie odlewać płynu - ryż wchłonie resztę płynu, dzięki czemu będzie się lepiej zapiekał. Naczynie żaroodporne posmarować zimnym masłem, następnie nałożyć warstwę przestudzonego ugotowanego ryżu. Na ryż nałożyć warstwę dżemu jabłkowego, a następnie ponownie warstwę ryżu i powtórzyć całość jeszcze raz. Ryż z dżemem wstawić do piekarnika nagrzanego do 185°C na około 20 minut, a na 5 minut przed końcem zapiekania, wierzch posypać bakaliami. Zapiekany ryż można podawać na gorąco polany syropem klonowym lub poczekać aż wystygnie i pokroić na równe kawałki.

Bartosz Krupa/East News

Dżem truskawkowy z nasionami chia, jogurtem i domową granolą

Składniki:

  • 100 g dżemu truskawkowego
  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 25 g nasion chia
  • 25 g granoli

Nasiona chia zalać mlekiem sojowym na około 2 godziny pamiętając, aby mieszać je co około 20 minut, by nie zbryliły się w grudki.

Granola:

  • 200 g płatków owsianych
  • 150 g orzechów włoskich
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g pestek słonecznika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 ml miodu
  • 50 g posiekanych daktyli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 160°C. Do metalowej miski wsypać wszystkie składniki poza daktylami, rodzynkami i żurawiną. Całość dokładnie wymieszać. Na blasze do pieczenia rozłożyć pergamin, wysypać na niego wymieszane wcześniej składniki i wstawić do piekarnika. Granolę mieszać co 5 minut, aby wszystkie składniki równomiernie się upiekły, a miód i cukier skarmelizowały. Piec całość przez około 20-25 minut.

Do pustego słoika lub szklanki na spód nałożyć dżem truskawkowy, dodać warstwę gęstego jogurtu, a na nią warstwę nasion chia. Całość posypać przygotowaną wcześniej granolą i udekorować listkami mięty i posypać cukrem pudrem.

Zobacz też:

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości