Drożdżówki z powidłami śliwkowymi, miodem i prażonymi orzeszkami
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml mleka 3,2%
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g białego cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 750 g mąki pszennej
Wymieszać ciepłe mleko z drożdżami, następnie dodać jajka, cukier i mąkę. Wyrobić ciasto do jednolitej i gładkiej konsystencji i na koniec dodać rozpuszczone masło. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na mniejsze kawałki.
Nadzienie:
- 300 g powideł śliwkowych
- 50 ml miodu
- 100 g orzechów nerkowca, laskowych i ziemnych
Przygotowanie:
Na ciasto nałożyć powidła śliwkowe i zawinąć drożdżówki. Polać miodem i posypać orzechami. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut - czas pieczenia zależy od wielkości drożdżówek.
Bartosz Krupa/East News
Smażone tosty francuskie z dżemem wiśniowym i Camembertem
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 kromek chleba tostowego
- 50 g masła klarowanego
- 200 g dżemu wiśniowego
- 2 serki Camembert
- świeżo mielony pieprz
- liście roszponki
W misce wymieszać jajka z cukrem pudrem i cynamonem. Chleb tostowy zamoczyć w jajku i smażyć na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru, następnie zdjąć z patelni na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Tosty posmarować dżemem wiśniowym i nałożyć plasterki sera. Całość można zapiec w piekarniku w funkcją grilla. Na koniec tosty posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem i udekorować liśćmi roszponki.
Bartosz Krupa/East News
Zapiekany ryż z dżemem jabłkowym, bakaliami, cynamonem i syropem klonowym
Składniki:
- 500 g ryżu
- 1 l mleka kokosowego
- 2 laski cynamonu
- 1 łyżka cukru brązowego
- Zimne masło do posmarowania formy
- 300 g dżemu jabłkowego
- 200 g mieszanki bakalii
- 50 ml syropu klonowego
Ryż ugotować przez 15 minut w mleku kokosowym z dodatkiem laski cynamonu i szczyptą cukru. Gdy ryż będzie al dente, odstawić na bok, aby ostygł, ale nie odlewać płynu - ryż wchłonie resztę płynu, dzięki czemu będzie się lepiej zapiekał. Naczynie żaroodporne posmarować zimnym masłem, następnie nałożyć warstwę przestudzonego ugotowanego ryżu. Na ryż nałożyć warstwę dżemu jabłkowego, a następnie ponownie warstwę ryżu i powtórzyć całość jeszcze raz. Ryż z dżemem wstawić do piekarnika nagrzanego do 185°C na około 20 minut, a na 5 minut przed końcem zapiekania, wierzch posypać bakaliami. Zapiekany ryż można podawać na gorąco polany syropem klonowym lub poczekać aż wystygnie i pokroić na równe kawałki.
Bartosz Krupa/East News
Dżem truskawkowy z nasionami chia, jogurtem i domową granolą
Składniki:
- 100 g dżemu truskawkowego
- 50 g gęstego jogurtu naturalnego
- 25 g nasion chia
- 25 g granoli
Nasiona chia zalać mlekiem sojowym na około 2 godziny pamiętając, aby mieszać je co około 20 minut, by nie zbryliły się w grudki.
Granola:
- 200 g płatków owsianych
- 150 g orzechów włoskich
- 50 g pestek dyni
- 50 g pestek słonecznika
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 ml miodu
- 50 g posiekanych daktyli
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160°C. Do metalowej miski wsypać wszystkie składniki poza daktylami, rodzynkami i żurawiną. Całość dokładnie wymieszać. Na blasze do pieczenia rozłożyć pergamin, wysypać na niego wymieszane wcześniej składniki i wstawić do piekarnika. Granolę mieszać co 5 minut, aby wszystkie składniki równomiernie się upiekły, a miód i cukier skarmelizowały. Piec całość przez około 20-25 minut.
Do pustego słoika lub szklanki na spód nałożyć dżem truskawkowy, dodać warstwę gęstego jogurtu, a na nią warstwę nasion chia. Całość posypać przygotowaną wcześniej granolą i udekorować listkami mięty i posypać cukrem pudrem.
Zobacz też:
- Proste bułki i słodkie bułeczki. Poznaj domowe przepisy
- Bananowe dania Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na pyszne desery
- Kopytka i kluski według przepisów Beaty Kartowicz
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat