Ciasta na Wielkanoc

Ciasta wielkanocne w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak przygotować wielkanocny sernik, babkę i mazurek? Opowiedział o tym mistrz cukiernictwa Paweł Małecki. Towarzyszyli i pomagali mu Karol Okrasa i Pascal Brodnicki. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów.

Mazurek migdałowo-kajmakowy

Do przygotowania tego deseru potrzebujemy kruchego spodu oraz masy kajmakowej.

Kruche ciasto migdałowe

Składniki:

  • 70 g migdałów, zmielonych na mączkę
  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę i zmielone wcześniej migdały, przesiać na blat lub do miski. Zrobić zagłębienie i dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło, sól oraz cukier puder. Dużym nożem lub łopatką połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto.

Bardzo ważne: Ciasta nie zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu ciasto się skurczy.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować je na grubość około 5 mm i rozłożyć na formie. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15 minut (ciasto ma być blade).

Ciasto herbatnikowe

Do przygotowania dekoracyjnych rozetek.

Składniki:

  • 150 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g migdałów zmielonych na mączkę

Przygotowanie:

Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do momentu, aż będzie puszysta, następnie stopniowo dodajemy jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową; delikatnie wymieszać. Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z ciasta kruchego wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180-190°C na mniej więcej 15 minut i pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Masa kajmakowa

Składniki:

  • 450 g cukierków krówek (klasycznych)
  • 100 ml mleka 3,5%?
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Mleko mieszamy ze śmietaną w rondelku, zagotowujemy. Do gotującego się mleka i śmietany wsypujemy krówki. Ciągle mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Gdy masa będzie jednolita, zdejmujemy rondel z kuchenki i dodajemy miękkie masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Jeszcze ciepłą masę kajmakową wylewamy na wcześniej wypieczone blaty ciasta. Dekorujemy bakaliami.

Babka

Składniki:

  • 220 g cukru
  • 125 g masła
  • 125 g margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 170 g mąki
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 5 jaj
  • 20 g kakao
  • cukier puder

Przygotowanie:

Cukier, cukier wanilinowy, masło i margarynę delikatnie podgrzać i ubić razem na kremową masę. Następnie ciągle ubijając, powoli dodawać jajka. Do otrzymanej masy wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto rozdzielić na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę pomarańczową.

Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Powstałe ciasta wylewamy do foremki naprzemiennie warstwami. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 60 minut. Babkę dekorujemy cukrem pudrem.

Sernik

Wypróbuj sprawdzony przepis na sernik.

Masa serowa

Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu (zmielonego dwukrotnie)
  • 125 g masła
  • 250-270 g cukru
  • 10 jaj, umytych
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 ml olejku waniliowego
  • 100-150 g rodzynek (rodzynki namaczamy)
  • zmielone biszkopty do obsypania formy (pokruszone i przesiane przez sito)
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka odstawić do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie masło i twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy. Wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się. Dodać rodzynki wcześniej zamoczone w wodzie i obtoczone w mące. Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować roztopionym masłem i obsypać zmielonymi biszkoptami. Na przygotowaną formę wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku. Ciasto wykańczamy, posypując cukrem pudrem.

Sernik można przygotowywać także na kruchym cieście.

Ciasto kruche

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do przesianej mąki i cukru pudru dodać masło, margarynę i cukier wanilinowy.

Całość posiekać, dodać jajko, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie składniki razem zagnieść. Nie trzeba ciasta schładzać. Ciasto rozwałkować na grubość 7 mm (dodatek proszku do pieczenia sprawi, że ciasto trochę podrośnie i będzie kruche). Rozwałkowane i uformowane ciasto (dopasowane do kształtu formy) przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.

Zobacz też:

Wielkanocne mazurki. Przepis na mazurka krok po kroku. Wypróbuj!

Wielkanocne baby, babki i babeczki

Baby wielkanocne. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości