Pasztet i smalczyk z fasoli. Poznaj ciekawe przepisy na dania ze strączkami

W kuchni Dzień dobry TVN króluje fasola. Jasiek Kuroń przygotował propozycje na ciekawe dania i przekąski. Przygotuj: smalczyk, pasztet z fasoli, zupę wegańską lub gulasz.

Pasztet z fasoli

  • 400 g ugotowanej fasoli (nie odlewaj wody)
  • 3 łyżki oleju
  • 6 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka kuminu w ziarnach
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • sól, pieprz
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w płatki
  • 2 duże marchewki starte
  • 1/2 selera korzeniowego startego
  • 2 pietruszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 10 łyżeczek mielonego lnu + szklanka gorącej wody
  • sól, pieprz

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Ten obiadek zje nawet niejadek - pomysły na posiłki Aleksandry Juszkiewicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 C. Na średnio rozgrzany olej rzuć liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebule oraz czosnek oraz kumin. Smaż kilka minut.

W szklance z wrzątkiem rozpuść len. Powinien mieć galaretowatą konsystencję (Jeśli zdecydujesz się użyć jajek zamiast lnu, to dodaj 3 „L” lub 4 „M”). Dodaj starte warzywa (seler, marchew, pietruszka) i całość wymieszaj.

Dopraw pozostałymi składnikami i duś do miękkości. Jeśli będzie przywierać dolej trochę wody z gotowania fasoli.

Połącz masę z cieciorką i zmiksuj na gładką masę (jeśli boisz się że nie uda Ci się zmiksować liści laurowych i ziela angielskiego, to jest to dobry moment aby je wyciągnąć). Możesz podlewać wody z gotowania fasoli aby ulżyć blenderowi. Spróbuj masę, ewentualnie dopraw i przełóż do posmarowanych olejem foremek. Piecz około godziny. Schłódź i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Smalczyk z fasoli

400 g ugotowanej białej fasoli (może być puszkowa)

1 duża cebula

2 łyżki oleju

1 łyżka suszonego majeranku

1 średnie jabłko (najlepiej kwaśna odmiana)

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Zmiksuj fasolę Dodaj przesmażoną cebulę

Jabłko obierz i pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do masy. Całość dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem

Wstaw do lodówki

Wegańska zupa fasolowa

  • 400 g fasoli do namoczenia
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • łyżka słodkiej papryki
  • 1 marchewka pokrojona w pół- plastry
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego
  • papryka pokrojona w paski
  • litr bulionu
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki cząbru
  • łyżka majeranku
  • 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • przecier pomidorowy
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • posiekana świeża kolendra lub natka do podania

Przygotowanie:

Fasolę namocz przez noc. Odlej wodę i w nowej ugotuj do miękkości. Zachowaj ¼ ugotowanej ilości.

Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i liście laurowe, smaż 5 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę, selera oraz paprykę świeżą i suszoną. Smaż kolejne kilka minut. Dodaj fasolę i zalej całość bulionem. Dopraw pieprzem ziołowym, majerankiem i cząbrem.

Gotuj kilkanaście minut, a na ostatnie 5 minut dodaj ziemniaki. Dopraw wędzoną papryką, przecierem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Zmiksuj odłożoną wcześniej fasolę w minimalnej ilości wody i dodaj do garnka (zdrowsze niż zagęszczenie mąką).

Gulasz „na winie” z fasolą i kurczakiem

  • 2 łyżki oleju
  • 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę (1,5 cm)
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 3 liście laurowe
  • 4 gałązki świeżego tymianku posiekane
  • łyżka ziaren kuminu
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w płatki
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego posiekane
  • 1 por pokrojony w 2 cm kawałki
  • garść pokrojonych na pół zielonych oliwek
  • 600 ml bulionu
  • 600 g ugotowanej białej fasoli
  • 200 g zielonego groszku
  • 2 bułki
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu.

W garnku rozgrzej olej i zezłoć kurczaka. Wrzuć cebulę, kumin i liście laurowe. Mieszając smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek oraz tymianek i smaż kolejne 2 minuty.

Dodaj marchewkę, selera oraz pora i mieszając smaż kolejne 5 minut. Dodaj oliwki i wlej bulion, gotuj całość na małym gazie do odparowania 2/3 płynu i miękkości składników. Na ostatnie 5 minut dodaj groszek oraz fasolę.

Serwuj z posiekaną natką pietruszki.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Zobacz też:

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!