Makaron świderki z kukurydzą i kabanosem "prawie jak carbonara"
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu świderki Lubella
- 3 jajka
- 100 g kabanosów
- 200 g kukurydzy w puszce
- 2 ostre papryczki
- tymianek świeży
- 1 pęczek natki pietruszki
- ser tarty parmezan
- sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu zabieramy się za przygotowanie sosu. W tym celu na patelni przesmażamy kabanosy na oleju, dodajemy kukurydzę i po chwili ostrą papryczkę. Następnie tymianek, sporą ilość natki pietruszki. Żółtka roztrzepujemy rózgą, solimy. Ugotowany makaron odcedzamy, łączymy ze wszystkim na patelni i wlewamy żółtka. Mieszamy i posypujemy parmezanem.
Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN
Makaron pióra z fasolą szparagową i pieczarkami (gotowany w zupełnie w inny sposób)
Składniki:
- 1 op. makaronu pióra Lubella
- 500 g fasoli szparagowej
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- szczypiorek
- bazylia świeża
- 100 g sera parmezan
Przygotowanie:
Na oleju w rondlu przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki i fasolę. Chwilę smażymy, dodajemy gałązki rozmarynu i podlewamy wodą 2 cm nad fasolą. Doprawiamy czarnym pieprzem, solą i gotujemy. Kiedy fasola będzie prawie miękka, wrzucamy surowy makaron, mieszamy przez cały czas gotowania podany na opakowaniu. Na koniec dosypujemy serem, szczypiorkiem i podajemy.
Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN
Spaghetti w pomidorach podawany z pleśniowym serem
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella
- 4 szt. sera camembert
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 200 ml passaty pomidorowej
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz czarny
- oregano
- bazylia świeża
Przygotowanie:
Warzywa wszystkie kroimy w drobną kostkę. Na olej na patelni przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy seler, marchew. Chwilę smażymy i dodajemy passatę, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje a warzywa staną się prawie miękkie. Doprawiamy oregano, pieprzem i solą. Ser camembert ścinamy z jednej strony i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Podgrzewamy do momentu aż ser w środku stanie się miękki. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Ugotowany łączymy z sosem pomidorowo-warzywnym, dosypujemy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną bazylię. Mieszamy dokładnie i nakładamy porcję na rozpuszczonym serze camembert. Każdy indywidualnie miesza sobie makaron z rozpuszczonym camembertem.
Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN
>>> Zobacz także:
- Puttanesca, z jajkiem, a może z serem pleśniowym? Kuchnia makaronowa!
- Dania jednogarnkowe. Proste i szybkie przepisy. Gotuje Samar Khanafer
- Oczyszczające i wzmacniające zupy na wiosnę. Gotuj razem z Kornelią Westergaard
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf