Materiał promocyjny

Andrzej Polan poleca proste przepisy na pyszne dania z makaronem

Dzień Dobry TVN
Większość z nas uwielbia dania z makaronem. Można je szybko przyrządzić, wykorzystując to co mamy w lodówce. W naszej kuchni Andrzej Polan przygotował kilka propozycji. Na naszym stole pojawiły się: makaron świderki z kukurydzą i kabanosem, spaghetti w pomidorach podawany z pleśniowym serem oraz makaron pióra z fasolą szparagową i pieczarkami. Smacznego!

Makaron świderki z kukurydzą i kabanosem "prawie jak carbonara"

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu świderki Lubella
  • 3 jajka
  • 100 g kabanosów
  • 200 g kukurydzy w puszce
  • 2 ostre papryczki
  • tymianek świeży
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ser tarty parmezan
  • sól

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu zabieramy się za przygotowanie sosu. W tym celu na patelni przesmażamy kabanosy na oleju, dodajemy kukurydzę i po chwili ostrą papryczkę. Następnie tymianek, sporą ilość natki pietruszki. Żółtka roztrzepujemy rózgą, solimy. Ugotowany makaron odcedzamy, łączymy ze wszystkim na patelni i wlewamy żółtka. Mieszamy i posypujemy parmezanem.

Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

Makaron pióra z fasolą szparagową i pieczarkami (gotowany w zupełnie w inny sposób)

Składniki:

  • 1 op. makaronu pióra Lubella
  • 500 g fasoli szparagowej
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • bazylia świeża
  • 100 g sera parmezan

Przygotowanie:

Na oleju w rondlu przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki i fasolę. Chwilę smażymy, dodajemy gałązki rozmarynu i podlewamy wodą 2 cm nad fasolą. Doprawiamy czarnym pieprzem, solą i gotujemy. Kiedy fasola będzie prawie miękka, wrzucamy surowy makaron, mieszamy przez cały czas gotowania podany na opakowaniu. Na koniec dosypujemy serem, szczypiorkiem i podajemy.

Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

Spaghetti w pomidorach podawany z pleśniowym serem

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella
  • 4 szt. sera camembert
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz czarny
  • oregano
  • bazylia świeża

Przygotowanie:

Warzywa wszystkie kroimy w drobną kostkę. Na olej na patelni przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy seler, marchew. Chwilę smażymy i dodajemy passatę, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje a warzywa staną się prawie miękkie. Doprawiamy oregano, pieprzem i solą. Ser camembert ścinamy z jednej strony i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Podgrzewamy do momentu aż ser w środku stanie się miękki. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Ugotowany łączymy z sosem pomidorowo-warzywnym, dosypujemy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną bazylię. Mieszamy dokładnie i nakładamy porcję na rozpuszczonym serze camembert. Każdy indywidualnie miesza sobie makaron z rozpuszczonym camembertem.

Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

>>> Zobacz także:

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości