Puttanesca, z jajkiem, a może z serem pleśniowym? Kuchnia makaronowa!

Wielu z nas na czas kwarantanny zrobiło zapasy. Z pewnością w każdym domu makaronu teraz pod dostatkiem. Co z niego ugotować? Swoimi przepisami podzielił się z nami Grzegorz Zawierucha. Skorzystacie?

Makaron puttanesca

Składniki:

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • puszka pomidorów z puszki
  • 4 fileciki anchois
  • czarne oliwki
  • kapary
  • pomidory suszone w zalewie
  • płatki chili
  • oregano suszone
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Makaron z jajkiem:

Składniki:

  • makaron nitki do rosołu
  • sos sojowy
  • 2 jajka
  • cebula dymka
  • szczypior
  • sól
  • pieprz
  • płatki chili

Makaron z serem pleśniowym

Składniki:

  • 80 -100 dkg sera pleśniowego typu rokpol
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietany 36 %
  • garść natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • makaron tagliatelle

Składniki na makaron:

  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • Masło
  • Woda

Makaron z krewetkami i suszonymi grzybkami:

Składniki:

  • 500 g dużych krewetek
  • 50 g suszonych grzybów
  • masło
  • oliwa
  • szalotka
  • czosnek
  • 250 ml śmietany 36%
  • 80 g parmezanu
  • suszona słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • makaron penne

Zobacz też:

Autor: Magdalena Gudowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości