Przepisy nie z tej epoki
Mikołaj Rey wybrał się na Krakowskie Przedmieście w poszukiwaniu historycznej restauracji, gdzie królują dania sprzed wieków. Trafił jednak do… antykwariatu! Spotkał się tam z Marcinem Przybyszem, który jest szefem kuchni. Mężczyzna szuka w antykwariacie przepisów do swojej restauracji.
Szukam tu przepisów, które są z kuchni staropolskiej, międzywojennej, czyli z okresu mniej więcej 100 lat temu
- powiedział.
Szef kuchni pokazał nam książkę z 1926 roku „Współczesna kuchnia domowa” Aliny Gniewkowskiej, z której chętnie korzysta.
Restauracja, w której serce bije szybciej
Po wizycie w antykwariacie panowie poszli do restauracji Epoka, która również mieści się na Krakowskim Przedmieściu w zabytkowej kamienicy z 1857 roku. Przestrzenne wnętrze robi ogromne wrażenie! Dyrektor restauracji Antoine Azais opowiedział nam o historii tego wyjątkowego miejsca.
Mikołaj Rey przyznał, że jego serce bije w restauracji szybciej.
Jest to były dom rodziny mojej babci. Wyobrażam sobie ich tutaj mieszkających i biegających
- zdradził Rey.
Jarosław Dumanowski zajmuje się w restauracji czytaniem starych książek.
Odczytujemy te książki z tutejszymi mistrzami kuchni i razem coś w nich odnajdujemy i ustalamy menu. Pierwsza drukowana książka kucharska pochodzi z XVII wieku. By danie było „nowe” dla gości musi być bardzo stare, tak stare, że już o nim wszyscy zapomnieli
- tłumaczy mężczyzna.
Szefowie kuchni przygotowują tradycyjne dania sprzed kilkuset lat, ale w nowoczesnej formie. Zobaczcie w reportażu, jakiej potrawy spróbował Mikołaj Rey.
Więcej o tym, jak gotowało się w dawnej Polsce Mikołaj Rey opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN.
Zobacz też:
- Mięsna przygoda Mikołaja Reya. Jak samemu zrobić domową szynkę?
- Jak zrobić idealne gołąbki? Sekret zdradza Mikołaj Rey
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Magdalena Gudowska