Kumpir z mac and cheese, kukurydzą, chili i szczypiorkiem
Składniki:
- 4–6 dużych ziemniaków (mączystych)
- ok. 70 g makaronu macaroni (kolanka)
- 100 g sera cheddar
- 120 g kukurydzy
- 200 ml mleka
- 40 g masła
- łyżka mąki pszennej
- żółtko
- 20 g startego parmezanu
- papryczka chili
- 0,5 pęczku szczypiorku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- Do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, opłukać, a następnie podgotować w lekko osolonym wrzątku przez 15 minut (w mundurkach). Piekarnik rozgrzać do 190 st. C i piec ziemniaki przez ok. 40 minut aż będą miękkie. Ugotować makaron w osolonym wrzątku (al dente). Przygotować beszamel. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i zasmażyć. Powoli wlewać zimne mleko, stale mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić kurkumą, solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Na koniec dodać kukurydzę, cheddar i makaron. Wszystko wymieszać, ściągnąć rondelek z palnika, dodać żółtko i parmezan, i szybko wymieszać.
Ziemniaki przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z ziemniaków, połączyć z mac and cheese i znów włożyć do łupiny. Całość udekorować plasterkami chili, posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Kumpir „na zielono” z twarożkiem, bobem, szparagami i miętą
Składniki:
- 4–6 dużych ziemniaków (mączystych)
- 150 g bobu
- 8 szparagów
- ok. 100 g masła
- ząbek czosnku
- oliwa extra virgin
- sól, pieprz
- 0,5 pęczku szczypiorku
- 0,5 pęczku mięty
- 250 g twarogu
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- skórka starta z cytryny
Przygotowanie:
Odciąć twarde końcówki szparagów. Do garnka z osolonym wrzątkiem włożyć bób, gotować 5 minut, dodać szparagi i gotować razem 3 minuty. Całość odcedzić, przelać zimną wodą. Bób obrać, szparagi pokroić na 4 części. Ziemniaki wyszorować, opłukać, a następnie podgotować w lekko osolonym wrzątku przez 15 minut (w mundurkach). Piekarnik rozgrzać do 190 st. C i piec ziemniaki przez ok. 40 minut. Posiekać czosnek ze szczypiorkiem i miętą. Twaróg zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z jogurtem i połową posiekanego szczypiorku, i mięty. Doprawić solą oraz pieprzem. Ziemniaki naciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, przełożyć do miski i wymieszać z masłem i solą. Ponownie włożyć miąższ do ziemniaków. Na wierzch ziemniaków nałożyć twarożek, pokrojone szparagi, obrany bób. Całość posypać miętą ze szczypiorkiem i czosnkiem. Polać oliwą.
Bataty z botwiną z truskawkami i fetą
Składniki:
- 4 porcje
- 2-3 bataty
- ok. 150 g twardej fety
- sól, pieprz
- mały pęczek liści botwiny
- 10 truskawek
- ok. 15 czarnych oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- oliwa extra virgin
- sól, świeżo mielony, czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Bataty obrać, pokroić wzdłuż na centymetrowe plastry, doprawić solą, pieprzem, natrzeć oliwą. Bataty poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut. Posiekać botwinę, pokroić truskawki na mniejsze kawałki. Bataty wyciągnąć z piekarnika, posypać pokruszoną fetą, botwiną. Udekorować oliwkami, truskawkami. Całość doprawić solą, pieprzem. Polać łyżką oliwy i skropić sokiem z limonki.
Młode ziemniaki z gzikiem i „śledzikiem”
Składniki:
- 12 młodych, małych ziemniaków
- 50 g roztopionego masła
- 250 g twarogu
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- 4 śledzie
- 4 łyżki oleju lnianego
- 60 g prażonych orzechów laskowych
- sól, pieprz
- Do dekoracji: koperek, szczypiorek
Przygotowanie:
Młode ziemniaki wyszorować lub obrać, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Twaróg zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z jogurtem. Doprawić solą. Orzechy laskowe drobno posiekać. Ugotowane ziemniaki polać masłem, ułożyć na talerzu razem z twarożkiem. Udekorować koperkiem, szczypiorkiem i orzechami laskowymi. Podawać z filetem śledziowym polanym olejem lnianym.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
>>> Zobacz także:
- Regionalne przepisy na placki ziemniaczane. „Moskole to taki klasyk góralski”
- Placki i zapiekanki według Mikołaja Reya
- Kopytka i kluski według przepisów Beaty Kartowicz
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Beata Śniechowska