Zimna marchewkowa z jogurtem chrzanowym, smażonym jabłkiem i kiwi
Składniki:
- 2 pęczki marchew młoda
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masło klarowane
- 1 łyżka miód
- 330 g jogurt naturalny Zott
- chrzan śmietankowy lub zwykły
- 4 szt. kiwi
- 2 szt. jabłek
- ½ szkl mąki
- ½ szkl mleka
- 2-3 łyżki wody
- szczypta soli
- rukiew wodna
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w plastry, przygotowujemy ciasto naleśnikowe, jabłka obtaczamy w mace, cieście i smażymy na złoty kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy, pozbawiamy je nadmiaru tłuszczu. Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na maśle i miodzie, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Kiedy tylko będzie miękka, studzimy i miksujemy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą, pieprzem jeżeli będzie taka potrzeba. 2-3 łyżki jogurtu mieszamy z chrzanem. Zimną marchewkową wylewamy na talerz, na wierzch kładziemy jabłko w cieście naleśnikowym, łyżkę jogurtu chrzanowego, posypujemy pokrojonym w kostkę kiwi. Na koniec kilka gałązek rukwi (może być ale nie musi).
Cukinia z pieca na chrupiąco z jogurtowym sosem i bazylią
Składniki:
- 3-4 średniej wielkości cukinie
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki sera dojrzewającego
- 3 szt jajka
- 180 g jogurtu naturalnego Zott
- 4 szt pomidorów polskich malinowych
- ocet jabłkowy do smaku
- świeża bazylia
- oregano, pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Cukinię kroimy niczym duże frytki. W misce mieszamy bułkę tartą, ser dojrzewający, oregano, sól, pieprz. Jajka roztrzepujemy widelcem, pokrojoną cukinię obtaczamy w jajku, naszej mieszance do panierowania. Tak przygotowane układamy na pergaminie na blaszce i wstawiamy do piekarnika, temperatura 220 stopni, czas około 20 minut, tylko proponuję sprawdzać cukinię w piecu, czas zależy od jej wielkości. Jogurt łączymy z posiekaną bazylią, dodajemy też pokrojone w drobną kostkę pomidory. Jeszcze odrobina octu jabłkowego, soli i czarnego pieprzu.
Arbuz, jogurt i miód zestaw cud
Składniki:
- kilka plastrów arbuza
- 180 g jogurtu naturalnego Zott
- 100 g sera bundz
- syrop z pędów sosny
- 100 g orzechów laskowych
- 2-3 łyżki miodu
- świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Arbuza kroimy w plastry lub dużą kostkę, obowiązkowo schładzamy. Jogurt naturalny łączymy z syropem z pędów sosny. Na miodzie przesmażamy orzechy. Na arbuza wylewamy jogurt sosnowy, posypujemy bundzem, polewamy orzechami w miodzie. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu. Czarny pieprz jak ktoś lubi ale wskazany.
Zupełnie inaczej podane ciasto drożdżowe z owocami
Składniki:
- 1 foremka ciasta drożdżowego
- 330 g śmietany 18% Zott
- 2 łyżki cukru pudru
- Skórka i sok z cytryny
- 200 g masła
- 150 ml mleka
- 150 g cukru
- 300 g truskawek
- 100 g jeżyn
- 2 brzoskwinie
- 100g borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe najlepiej przygotowane przez nas wcześniej, ewentualnie zakupione w dobrej cukierni kroimy w kawałki. Masło rozpuszczamy i łączymy z mlekiem. Kawałki ciasta smarujemy lub namaczamy w maśle z mlekiem i wykładamy nim tortownicę zarówno boki jak i też dno. Owoce wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy. Owoce wykładamy na ciasto w tortownicy, wierzch przykrywamy pozostałymi kawałkami. Tak przygotowane wstawiamy
Autor: Jola Marat
Źródło: Andrzej Polan